Ratsastusonnettomuudessa loukkaantunut Saara Auvinen elää syöpädiagnoosin saaneen avustajakoira Uunon kanssa päivän kerrallaan – ”Uuno on mahdollistanut minulle paremman elämän”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Avustajakoira Uuno helpottaa arjen askareissa.
Avustajakoira Uunolla on todettu syöpä. "Labradorinnoutaja Uuno on paitsi auttaja, myös paras kaveri", Saara Auvinen kertoo. © Laura Auvinen
Ratsastusonnettomuudessa loukkaantunut Saara Auvinen sai eläinlääkärissä musertavia uutisia: hänen rakas avustajakoiransa Uuno on sairastunut syöpään. ”Alkuun oli todella vaikeaa edes katsoa Uunoa ilman kyyneliä”, Auvinen kertoo. Hyvää avustajakoiraa ei ole helppo löytää.

Seurassa kerrottiin vuosi sitten Saara Auvisesta, joka sai vakavan aivovamman ratsastusonnettomuudessa. Avustajien lisäksi Saaran tärkeä apuri arjessa on labradorinnoutaja Uuno.

Uusi vuosikymmen on tuonut mukanaan huolestuttavia uutisia, jotka Auvinen jakoi Uuno aputassun Facebook-sivuilla 21. tammikuuta:

”Uunolla on todettu leukeeminen lymfooma, jonka ennuste on tavallisesti melko huono.”

Uunolle satelee tsemppiviestejä

Saara Auvinen ei ole tilanteessaan yksin – ilmoituksen jälkeen Uunon Facebook-sivu on alkanut täyttyä sadoista huolestuneiden seuraajien tsemppiviesteistä.

Sivustolla on seuraajia lähes 12 000.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Saara ❤️Uuno aputassu🐕 (@saaraauvinen) jakama julkaisu

Saaran ja Uuno aputassu -avustajakoiran elämää on voinut seurata myös Instagramissa ja Auvisen blogissa.  

Toivo elää vahvana – kaikki kivet käännetään

Diagnoosin jälkeen Uunoa on hoidettu eläinlääkärin määräämin sytostaatein.

Tällä hetkellä tilanne on Saara Auvisen mukaan hieman parempi; ennusteesta huolimatta lääke on purrut, koska Uunon veriarvot olivat hieman kohentuneet.

Seuraavat uutiset Uunon voinnista kuullaan eläinlääkärikäynnin yhteydessä ensi viikolla.

Toivo Uunon voinnin paranemisesta elää vahvana.

”Yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä, vielä ole luopumisen aika”, Auvinen sanoo.

Huonot uutiset tulivat yllätyksenä

Saara Auvinen kertoo, että ei ollut etukäteen osannut epäillä eläinlääkärin huonoja uutisia.

”Uuno oli ollut leikkisä, pirteä ja syönyt hyvin. Eläinlääkäriajan varasin alun perin passin hakua varten, sillä tarkoitukseni oli ottaa Uuno mukaan ulkomaan reissulle.”

Auvinen kuitenkin kertoo kiinnittäneensä huomiota Uunon lisääntyneeseen läähätykseen ja pieneen pattiin tämän kuonossa.

”Alkuun oli vaikeaa katsoa Uunoa ilman kyyneliä”

Saara Auvinen kertoo, että Uunon runsaan viikon takainen eläinlääkärin vahva epäily lymfoomasta on nostanut pintaan monenlaisia tunteita –  asiaa on pitänyt prosessoida paljon.

”Alkuun oli todella vaikeaa edes katsoa Uunoa ilman kyyneliä. Olen tottunut, että avustajakoiran kanssa liikkuessa saan paljon kysymyksiä liittyen koiraan aina lähtien Uunon ruskeasta värityksestä työtehtäviin. Näihin vastaaminen tällaisessa tilanteessa tuntuu tietysti todella raastavalta.”

Uuno aputassu on korvaamaton avustajakoira

Vaikean aivo- ja niskavamman vuoksi Saara Auvinen ei voi työskennellä ammatissaan ja tarvitsee apua aivan tavallisissa kotiaskareissa.

Vaikka Auvinen ei tule koskaan kuntoutumaan entiselleen, Uuno on omalta osaltaan toiminut suurenmoisena kuntouttajana.

”Uuno on mahdollistanut minulle paljon turvallisemman elämän liikkua ja asioida itsenäisesti.”

Avustajakoira Uuno auttaa arjessa.

”Labradorinnoutaja Uuno on paitsi auttaja, myös paras kaveri”, Saara Auvinen sanoo. Uuno aputassu on korvaamaton apu Saaralle.  © Laura Auvinen

Surua ja turhautumista – ehtiikö Uuno eläkkeelle?

Saara Auvisen mukaan tilanne tuntuu omistajan näkökulmasta äärimmäisen harmittavalta, turhauttavalta ja surulliselta.

Voi olla, että rakkaalle lemmikkiystävälle ei saakaan tilaisuutta tehdä vastapalvelusta.

”Uuno on upea koira, joka on ollut seitsemän viikon ikäisestä asti lähes poikkeuksetta aina mukanani. Se on auttanut minua kaikin mahdollisin tavoin ja mahdollistanut minulle paremman elämän.”

”Olisin toivonut, että olisin voinut joskus tulevaisuudessa huolehtia Uunosta, kun se olisi jo ’eläkkeellä’ avustajakoiran virastaan.”

Avustajakoiran löytäminen on pitkä prosessi

Saara Auvinen tietää, että hyvää avustajakoiraa ei ole helppo löytää – hän kuvaa prosessia ’hirvittävän pitkäksi’.

”Koiran tulee olla luonteeltaan sopiva – se ei saa olla arka, aggressiivinen eikä pelokas. Lisäksi sillä tulee olla terveet lonkat ja sen tulee olla muutenkin terve.”

Auvinen etsi sopivaa pentua miltei vuoden ajan. Kun kaikki alustavat kriteerit läpäissyt koira oli löytynyt, oltiin vasta avustajakoirakoulutuksen kynnyksellä.

”Koiraa koulutetaan pennusta asti äärimmäisen pitkäjänteisesti ja tarkasti. Tämä kaikki vaikeuttaa asian prosessoimista; sen lisäksi, että Uuno on rakas koira, se on myös työkoira.”

Työasussa ollessaan Uunoa ei saa häiritä. Krista Riitinki

Lue myös: Labradorinnoutaja Ollista kouliutui kivusta varoittava avustajakoira – ”Koira havaitsee ihmisen muuttuvat eleet ennen kipukohtauksen alkua”

Diagnoosi muuttaa tulevaisuuden

Saara Auvinen kertoo, että tulevaisuudensuunnitelmat ovat menneet uusiksi Uunon diagnoosin myötä – varmaa kuitenkin on, että paluuta ei ole koirattomaan elämään.

Auvinen iloitsee eduskunnan päätöksestä myöntää 150 000 euron määräaha avustajakoiratoiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen vuonna 2018.

Vielä on kuitenkin paljon tehtävää, jotta yhä useampi voisi saada avustajakoirasta tukea ja helpotusta arkeen.

”Ei ole oikein, että koiria ei rahoiteta julkisista varoista”, Auvinen harmittelee.

Jonot avustajakoiran saamiseen jopa kymmenen vuotta – itsekoulutus helpottamaan sumaa

Tällä hetkellä avustuskoiraa joutuu jonottamaan pahimmillaan jopa kymmenen vuotta, ja yhden koiran koulutus valmiiksi avustajakoiraksi maksaa 20 000–30 000 euroa.

”Jokainen ymmärtää, että noin suurella summalla ei edes nykyisiä jonoja juurikaan pureta. Onneksi on mahdollisuus itsekoulutukseen ja Avustajakoirayhdistyksen kautta voi saada tukikouluttajan”, Auvinen sanoo.

Itsekoulutettu koira Avustajayhdistyksen tuella maksaa yhdistykselle noin 10 000 euroa.

”Koiran kouluttaminen tulee tällä tavoin edullisemmaksi ja käyttäjä pääsee pennusta asti luomaan suhdetta koulutettavaan. Lisäksi koira pystyy aloittamaan avustajan työssään jo ennen virallista avustuskoiran statuksen saamista”, Auvinen summaa.

Lue myös: Kuntoutuskoira auttaa autismikirjon ihmisiä sosiaalisissa tilanteissa – ”Banksielle on helpompi puhua kuin ihmisille”

X