Tällainen koiranpentu on Mörkö, joka isona toimii poliisikoirana Lapissa – ”Vielä se näyttää suloiselta eikä muistuta kaimaansa”

Poliisikoiran arjesta 8-viikkoinen saksanpaimenkoira Mörkö ei tiedä vielä mitään, vaan nyt se vain ihmettelee maailman menoa. Toinen korva on yhä lupallaan, mutta ei mene kauaa, kun Mörkö on valmis tositoimiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mörkö on Lapin poliisin uusin vahvistus

Poliisikoiran arjesta 8-viikkoinen saksanpaimenkoira Mörkö ei tiedä vielä mitään, vaan nyt se vain ihmettelee maailman menoa. Toinen korva on yhä lupallaan, mutta ei mene kauaa, kun Mörkö on valmis tositoimiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Saksanpaimenkoira Mörkö on yksi Suomen noin 280 palveluksessa toimivasta poliisikoirasta. Ensimmäiset poliisikoirat tuotiin Suomeen Saksasta vuonna 1909.

Koira tuo poliisin työhön tehokkaan lisävainun – se haistaa huumeita, räjähteitä, rahakätköjä ja ruumiita sekä etsii kadonneita.

Poliisikoirilla on iso rooli ennaltaehkäisevässä toiminnassa – isokokoinen saksanpaimenkoira tai belgianpaimenkoira malinois herättävät kunnioitusta liikkuessaan partion mukana.

Mörkö, Rymy, Routa ja Voitto kuuluvat samaan työkoirien sukupuuhun

Mörön kouluttajana toimii Rovaniemen koiraryhmän johtaja, vanhempi konstaapeli Tero Oiva Lapin poliisilaitokselta.

Oiva on itse noutanut Mörön Kemissä sijaitsevasta Abendsturmin kennelistä, jossa tuttuna työkoirien kasvattajana toimii Paula Tainio.

Mörön sukupuu on täynnä ansiokkaita palveluskoiria. Muun muassa Routa-isoisä toimii Lapin poliisissa työkoirana, ja vuoden ikäinen sukulainen Voitto-koira työskentelee niin ikään Lapin poliisissa.

Onpa Möröllä kaksoisvelikin, Rymy, joka myös tähtää poliisikoiran uralle.

Mörkö kantaa jääkiekon MM-joukkueen tähtikapteeni Marko Anttilan lempinimeä

Vanhempi konstaapeli Tero Oiva kertoo, että perheen pojan ja isän yhteisen jääkiekkoharrastuksen ja -fanituksen myötä Mörkö-nimi lankesi kuin itsestään vuonna 2019 syntyneelle saksanpaimenkoiran pennulle.

”Kun 2019 Suomi voitti maailmanmestaruuden, poika totesi, että uusi pentu nimetään sitten maajoukkueen kapteenin Marko ”Mörkö” Anttilan mukaan. Ei ollut pojalle vastaan sanomista.”

Mörkö_Lapin poliisin työkoira

Tässä saattaa olla uusi poliisikoira. © Petri Hietala

Vanhemmalla konstaapelilla on laumassaan myös toinen poliisikoira, työkäytössä vielä palveleva 8-vuotias Poju, joka on sekin maailmanmestaruusvuosikertaa.

Poika saunoo -kappaletta kuului Pojun syntymävuonna joka tuutista – siitä tuli idea nimelle”, Oiva kertoo.

Kouluttaja, isäntä ja laumanjohtaja

Poliisikoira luovutetaan ohjaajalleen yleensä 8-viikkoisena pentuna.

Kuten pennut yleensäkin, myös Mörkö tekee ensimmäisten viikojen aikana tiiviisti tuttavuutta isäntäänsä ja perheen muihin jäseniin sekä kulkee jo mukana matkassa Tero Oivan mukana tämän työpaikalle.

Oivalla on Mörön laumassa ehdoton johtajan paikka.

”Mörkö on kanssani ympärivuorokautisesti. Olemme nukkuneetkin nyt kaksi viikkoa kodinhoitohuoneen lattialla – tämä on yksi tapa harjoitella laumoittumista. Kun koira erotetaan omasta pentueesta, se hakee oman paikkansa uudessa perheessä. Minä laumanjohtajana annan koiralle selkeyden ja turvallisuuden tunteen sen arkeen.”

Oivan mukaan koiran hyvä suhde ohjaajaan palvelee jatkossa poliisin työssä.

Ruokahetki on koulutushetki

Mörön koulutus on vastikään aloitettu nenänkäyttöharjoitusten muodossa. Se saa etsiä ruokaa sisä- ja ulkotiloissa kolme kertaa päivässä tapahtuvissa ruokahetkissä.

”Tämä on luonteva tapa kouluttaa pentukoiraa, sillä ne ovat erityisen persoja ruualle”, Oiva kertoo.

Kun Mörkö kasvaa ja vahvistuu, jäljestämisharjoitusten rinnalle tulevat henkilö- ja esine-etsintäharjoitukset sekä hallittavuus- ja voimankäyttöharjoitukset.

Kun koulutuspolku on käyty onnistuneesti läpi, Mörön on kaksivuotispäiviensä tienoilla tarkoitus päästää edeltäjänsä, reilun 8 vuoden ikäinen Poju, eläkkeelle ja liittyä virallisesti mukaan partioon.

Poliisikoira on monessa mukana

Vanhempi konstaapeli Tero Oiva arvostaa poliisikoirassa rohkeata ja aktiivista luonnetta.

Sosiaalisuuttakin tarvitaan. Vaikka koira onkin kouluttajan hallinnassa, sen pitää pystyä toimimaan ryhmässä muiden poliisien kanssa.

Tehtävien kirjo on poliisikoiralla laaja.

”Mörön pitää osata löytää esimerkiksi eksynyt mummo tai lapsi metsästä – ja toisaalta sen tulee olla valmis auttamaan epäillyn kiinniottotehtävässä eli toimia poliisin apuna voimankäyttövälineenä”, Tero Oiva kertoo.

Möröstä tulee aikanaan partiokoira, jonka erityistehtävänä on toimia ruumiskoirana isoveljensä Pojun tavoin.

”Ihmishengen pelastaminen tai jo menehtyneen ihmisen löytäminen on omaisille tärkeä asia, jotta surutyössä pääsee eteenpäin.”

Lenkkeily ja lepo tuovat vastapainoa poliisikoiran työhön

Mörkö ei vielä itse osaa erottaa työtä ja vapaa-aikaa. Toisin on Poju-koiran kohdalla.

”Kotona Poju leikkii ja touhuilee lasten kanssa kuin kuka tahansa koira, mutta kun työvuoro alkaa ja hypätään poliisiauton kyytiin, se on selvästi isoa poikaa ja valmiina tehtävään.”

Poliisiautosta tulee Oivan mukaan Möröllekin aikanaan tärkeä paikka.

Oivan mukaan poliisikoiran on tärkeä työn vastapainoksi saada levätä, lenkkeillä ja täyttää akkuja.

”Koira tarvitsee rentoutumista – aina ei tarvitse olla jousi kireällä ja tuumia, pitääkö nyt olla poliisina, jos vaikkapa ovikello soi kotona.”

Koiratoiminta kiinnostaa poliiseja

Lapin poliisilaitoksen koiraryhmässä on yhteensä viisitoista koiraa, joista kaksitoista on partiokoiria ja kaksi työskentelee erikoishuumekoirina.

Oivan mukaan poliisikoiratoiminta kiinnostaa ja hakijoita on paljon.

Kaikkiaan Suomessa toimii noin 210 poliisikoiraohjaajaa. Ohjaajaksi voi hakeutua, kun paikkoja aukeaa poliisin sisäisessä rekrytoinnissa.

”Moni hakijoista on toiminut vakituisena partiokaverina koiraohjaajalle ennen päätöstä hakea koiraohjaajaksi, jolloin työstä on syntynyt realistinen kuva”, Tero Oiva kertoo.

Poliisikoiran ohjaajalta vaaditaan halua ja motivaatiota koiran kouluttamiseen sekä koiratoimintaan yleensä. Lisäksi kysytään hyvää fyysistä kuntoa – koiran kanssa kun touhutaan paitsi työssä myös vapaa-ajalla.

Kun koirasta ei olekaan työkoiraksi

Vanhempi konstaapeli Tero Oivalla on ollut yhteensä neljä poliisin virkakäyttöön tarkoitettua koiraa.

Ensimmäisen, vuonna 2004 syntyneen koiran kohdalla kaikki ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan. Kun koira oli kahden vuoden ikäinen, huomattiin, että se ei osoittanutkaan tarpeeksi rohkeutta kiinniottotilanteissa.

Oivan mukaan tällaista tapahtuu aika ajoin.

”Jos käy niin, että koira ei sovellu ominaisuuksiltaan poliisikoiraksi, sekä kouluttaja että koko perhe joutuvat luopumaan koirasta, johon ovat kiintyneet. Se on tämän toimenkuvan kurja puoli. Onneksi useimmat poliisikoirat löytävät uuden kodin, jos koiralla ei ole vakavaa terveydellistä haittaa.”

Mörön piirteitä odotellessa

Poliisikoiran tavallisin eläkeikä on 10 vuotta.

Saksanpaimenkoira Möröllä eläköitymiseen on vielä aikaa. Nyt sitä odottavat palvelusvuodet Lapin poliisissa täynnä haasteita ja virikkeitä.

”Vielä se näyttää suloiselta eikä muistuta kaimaansa. Kauan se ei kuitenkaan ole pieni – aika näyttää, jos se siihen vähän mörön piirteitä tulisi”, Oiva naurahtaa.

Lue myös: Kössi-koira haistaa rottien pesät ja kulkureitit – Malagan moottoritien varrelta pelastettu monilahjakkuus rakastaa nenätyöskentelyä ja nakkeja
X