Näin koira nostaa elämänlaatua – Tutkimus: Koiranomistajat ovat hoikempia, terveempiä ja varakkaampia kuin muut

Koiranomistajat painavat keskimäärin kilon vähemmän kuin muut, ja heillä on muita alhaisempi verenpaine. Lisäksi he ovat usein varakkaampia kuin ne, joilla ei koiraa ole.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koiranomistajat ovat usein muita aktiivisempia, sillä lemmikki pakottaa liikkumaan.

Koiranomistajat painavat keskimäärin kilon vähemmän kuin muut, ja heillä on muita alhaisempi verenpaine. Lisäksi he ovat usein varakkaampia kuin ne, joilla ei koiraa ole.
(Päivitetty: )
Teksti:
Armi Kauppila

Koiranomistajat ovat muita hoikempia, terveempiä ja varakkaampia, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin yhteyttä lemmikin omistamisen ja terveyden välillä. Yhdysvaltalaisen Mayo Clinicin ja italialaisten tutkijoiden tekemässä tutkimuksessa todettiin, että minkä tahansa lemmikin omistaminen on terveellistä.

”Parhaiten lemmikin omistamisen edut kuitenkin ilmenivät niillä, joilla oli koira – riippumatta ihmisen iästä, sukupuolesta tai koulutustasosta”, kertoo tutkimuksen johtaja, tohtori Andrea Maugeri Catanian yliopistosta Italiasta.

Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 1 769 ihmistä, joista noin puolella oli jokin lemmikki.

Alhaisempi paino ja verenpaine

Koiranomistajat ovat siis terveempiä kuin ne, joilla on jokin muu lemmikki ja ne, joilla ei ole lemmikkiä lainkaan.

Tutkimuksessa havaittiin muun muassa se, että koiranomistajat painoivat keskimäärin noin kilon vähemmän kuin muut osallistujat. Heistä vain 29 prosenttia oli ylipainoisia, kun taas niistä, joilla ei lemmikkiä ollut, ylipainoisia oli 37 prosenttia.

Koiranomistajilla oli myös alhaisempi kolesteroli ja verenpaine sekä pienempi todennäköisyys sairastua diabetekseen.

Jos tämä ei vielä vakuuttanut koiranomistamisen hyödyistä, tutkimukseen osallistuneet koiranomistajat olivat kaiken muun lisäksi varakkaampia kuin muut osallistujat.

Koira pakottaa liikkumaan enemmän

Olemme aiemmin kertoneet ruotsalaistutkimuksesta, jonka mukaan koiran omistaminen laskee sydänsairauden riskiä. Tutkimuksen mukaan koiran omistaminen, riippuen rodusta, voi vähentää ihmisen riskiä kuolla sydänsairauteen peräti 23 prosentilla. Syynä on tutkijoiden mukaan se, että koiranomistajat ovat fyysisesti aktiivisempia ja heillä on hieman alhaisempi kolesterolitaso kuin muilla ihmisillä.

Myös tuoreimman tutkimuksen tekijät selittävät koiranomistamisen tuloksia sillä, että koiran kanssa eläminen pakottaa liikkumaan. Tutkimuksen johtaja Andrea Maugeri suosittaakin, että ihmisten kannattaa harkita koiran hankkimista mahdollisena tapana parantaa sydänterveyttään ja ehkäistä erilaisia terveysongelmia.

 

Juttua muokattu 30.8.2019 klo 11.22, korjattu ”Olemme aiemmin kertoneet ruotsalaistutkimuksesta, jonka mukaan koiran omistaminen lisää sydänsairauden riskiä” muotoon ”Olemme aiemmin kertoneet ruotsalaistutkimuksesta, jonka mukaan koiran omistaminen laskee sydänsairauden riskiä”. 

X