Olisiko sinusta koiranomistajaksi? Lemmikin pitää sopia omistajansa elämäntyyliin – Näin selvität, pysyisitkö koiranpennun tahdissa

Jos kevät ja koiranpäivä ovat herättäneet koirakuumeen, auttaa uusi verkkokurssi miettimään riittääkö aika ja jaksaminen koiranhoitoon vielä kesänkin jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koirien kanssa harrastaminen vie aikaa ja rahaa, mutta tuo myös iloa elämään.

Jos kevät ja koiranpäivä ovat herättäneet koirakuumeen, auttaa uusi verkkokurssi miettimään riittääkö aika ja jaksaminen koiranhoitoon vielä kesänkin jälkeen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Pennun hankintahinnassa ei kannata säästellä, sillä epäilyttävän halpa pentu voi olla pentutehtailun tulosta. Rotuakaan ei pitäisi valita vain hinnan perusteella.

Sopivaa koirarotua on syytä harkita pitkään ja tutustua kasvattajiin koirineen. Itselle oikean rodun löytäminen muun muassa ennalta ehkäisee häiriökäyttäytymistä.

Liian aktiivinen paljon liikuntaa tarvitseva koira ei sovi mieluummin kotisohvan valitsevalle ihmiselle, sillä turhautunut koira purkaa energiansa tuhoamalla tavaroita tai asuntoa jopa järsimällä betonilattiasta päällysteet.

Koiran pitää sopia omistajansa elämäntyyliin.

Kokemattomalle omistajalle koiran luonne voi olla liian vaativa. Koiraa ei kannata valita puhtaasti söpöyden tai kauniin turkin vuoksi, sillä karvapeitteen hoitoonkin voi kyllästyä aikanaan.

Ulkonäkö on rodun valintaan useimmiten huono peruste.

Terveen koiran tosin voi tunnistaa hyvästä ruumiinrakenteesta. Terveennäköinen ja -kuuloinen koira säästyy useimmiten mahdollisilta roturasitteilta, kuten selkävaivoilta tai hengitysvaikeuksilta, ja omistajan kukkaro eläinlääkärikuluilta.

Koira tuo myös kustannuksia

Suomen Kennelliiton Tuleeko meille koira? -verkkokurssi on maksuton toisin kuin koiran pitäminen. Ennen pennun hankintaa on ymmärrettävä, että pennun myyntihinta on vain murto-osa koiran tuomista kokonaiskustannuksista.

”Vaikka Suomessa elää arviolta 700 000 koiraa, kaikilla ihmisillä ei ole omakohtaista kokemusta koirista ja niiden kanssa elämisestä. Kun tietää suunnilleen, mitä koiranpito maksaa ja paljonko koira ajallisesti sitoo, pystyy tekemään vastuullisemman päätöksen lemmikin hankkimisesta tai hankkimatta jättämisestä”, kertoo kurssin tuottamisesta vastannut Suomen Kennelliiton projektikoordinaattori Kaisa Huttunen.

Perusterveydenhoidon, kuten rokotusten, lisäksi on varauduttava yllättäviinkin eläinlääkärikuluihin.

Pakollisten ruokintakulujen ja tarvikkeiden lisäksi moni haluaa myös harrastaa koiransa kanssa. Siksi kurssilla lasketaan, paljonko koiran omistaminen maksaa koko sen eliniän ajan.

Tieto on tie onnistuneeseen koira-arkeen

Koirasta haaveilevat pääsevät testien kautta esimerkiksi tutustumaan luotettavan ja tarkoituksenmukaisen koiratiedon lähteisiin ja kokeilemaan viikon koira-arkea kirjaamalla ylös koiran ulkoilutusvastuut ja yksinoloajat.

Koira tarkoittaa parhaimmillaan yli 10 vuoden sitoutumista.

”Suomen Kennelliitto on koko 130-vuotisen historiansa ajan puhunut vastuullisen koiran hankinnan ja omistamisen puolesta. Digitalisaatio antaa uusia mahdollisuuksia havainnollistaa sitä, että koiran hankinta tarkoittaa yli 10 vuoden sitoutumista kokonaiseen elämäntapaan”, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

X