Anna koiran elää koiran elämää! Listasimme asiat, joita koira vihaa – vaikka muuta luulemme

Erityisen väärin on olettaa, että koira pitäisi lasten halauksista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nuusk nuusk! Tiesitkö, että koira vihaa sitä, jos nuuskiminen ei onnistu? © iStock

Erityisen väärin on olettaa, että koira pitäisi lasten halauksista.
(Päivitetty: )
Teksti: Lauri Seppälä

Koirat ovat monissa tilanteissa kuin avoimia kirjoja. Kun ne rakastavat tai vihaavat jotakin, niin sen näkee ja kuulee.

Ihmisen ja koiran tunteita ei pidä kuitenkaan samastaa. Eivätkä kaikki ikävyydet paista koirasta läpi.

”On todella naurettavaa sanoa, että koirat vihaavat jotakin, koska ihmisetkin vihaavat sitä”, huomauttaa tunnettu koirien kognitiotutkija Alexandra Horowitz Columbian yliopistosta. Hän on kirjoittanut teoksen Koiran silmin – mitä koira näkee, haistaa ja ymmärtää (Gummerus, 2011).

Horowitz selvittää, että kourallinen ihmisten toimia ärsyttää koiria yleisesti, mutta koirat voivat reagoida niihin eri tavoin.

Mutta kun koira stressaantuu, merkit ovat selvät: liiallinen huohotus, häntä koipien välissä, taakse lukkiutuneet korvat, huulten nuoleminen, tassujen nostelu… Listasimme asiat, joita koira vihaa.

Kuusi asiaa, joita koira salaa vihaa

Asiat, joita koira vihaa.

Nuusk nuusk! Tiesitkö, että koira vihaa sitä, jos nuuskiminen ei onnistu? © iStock

Nuuskiminen ei onnistu

Siinä missä meitä ihmisiä hallitsee ulkoillessa enimmäkseen näköaisti, koiria hallitsee hajuaisti. Koirat elävät hajujen maailmassa. Koiran hajuaisti on jopa 10 000 kertaa ihmistä tarkempi.

Omistaja saattaa jatkuvasti vetää hihnasta pois koiraa, joka yrittää nuuskia esimerkiksi jalkakivetyksiä, puita ja ruohikkoa.

”Se on järkyttävää koirille. Ne vain yrittävät nähdä maailmaa”, Horowitz havainnollistaa.

Vaikka me emme näe tai haista kaikkea itsellemme tärkeää, se ei tarkoita, että sama pätisi koiriin.

Yksinäisyys ilotulituksen aikana

On hyvin tiedossa, että koirat stressaantuvat ilotulitusten aikana. Et voi selittää koiralle, että nyt on ilon aika. Koira olettaa, että taivas putoaa päälle.

Koiralle tulisi luoda turvalliset olosuhteet sisätiloihin, jossa on mahdollisimman hiljaista.

Koiraa ei pidä kuitenkaan rajoittaa yhteen huoneeseen. Se yrittää lähes varmasti paeta melua – ja pienessä tilassa se saattaa myös vahingoittaa itseään paetessaan.

Itsenäisyyden tukahduttaminen

Koirat ovat uskollisia kumppaneita, ja niiden väsymätön kyky pysyä aina ihmisen vierellä tekee niistä niin rakastettuja.

Ne ovat kuitenkin yksilöllisiä eläimiä eivätkä omistajiensa jatkeita – eli niiden on syytä tuntea sopivassa määrin itsenäisyyttä.

Koira tyypillisesti stressaantuu, kun se jää yksin kotiin, mutta sen kykyä itsenäisyyteen ja riippumattomuuteen voi tukea pitkällä aikavälillä. Voit luoda tilanteita, joissa koira voi nauttia elämästään ilman sinua.

Horowitz neuvoo asettamaan niin sanotut vauvaportit taloon, jotta koira ei aina seuraa omistajaansa joka paikkaan.

Koiralle on myös hyvä antaa runsaasti rauhoittavaa huomiota ennen kuin lähtee talosta – tämä vähentää niiden eroahdistusta.

Oudossa paikassa outojen ihmisten kanssa

Joissakin tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että koirat nauttivat uusista ympäristöistä, mutta vain silloin, kun ne ovat ihmisten parissa, joiden kanssa ne elävät pysyvästi.

Vuonna 2014 julkaistu tutkimusraportti kertoo, että koirien stressitaso – mitattuna sydämen sykkeellä – kasvoi, kun ne vietiin uuteen paikaan ja niitä silitti henkilö, joka ei elänyt koiran kanssa pysyvästi.

Omien tunneongelmien kanavoiminen koiraan

Lemmikit – erityisesti koirat – ovat tutkitusti hyödyllisiä omistajien mielenterveydelle.

Tämän ei tulisi kuitenkaan johtaa siihen, että odotat koirasi erottavan tunteesi. Tällainen voi aiheuttaa sille ahdistusta ja turhautumista.

Horowitzin mukaan ahdistuksesta kärsivät koiranomistajat pyrkivät muita todennäköisemmin käyttämään koiria psykologisena apuna hallitakseen omia tunteitaan.

Varsinkin herkille koirille tällainen voi aiheuttaa ristiriitaisen tilan, jonka takia koira on hämillään. Koira on silloin epävarma ja turhautunut – sen on vaikea päättää, miten sen pitäisi toimia.

Halaaminen

Koiratutkijoiden mukaan useimpien koirien kehonkieli näyttää stressaantuneelta, kun niitä halataan. Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että 82 prosenttia koirista vaikutti vaivaantuneelta, kun niitä halattiin.

Erityisen väärin on olettaa, että lasten halaukset olisivat koirille mieluisia. Tiukka halaus voi olla koiralle merkki hyökkäyksestä.

Horowitz kehottaa ottamaan huomioon, kuinka halauksesta hermostuneen koiran suu on yleensä suoraan halaavan ihmisen (lapsen) kasvojen edessä.

Kun aikuinen halaa koiraansa, ja koira tuntuu rennolta eikä panikoi tai vaikuta muutoin stressaantuneelta, kaikki saattaa olla kunnossa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka koira ei rimpuilisi irti, kääntäisi päätään pois tai paljastaisi hampaitaan, se ei vielä tarkoita, että koira olisi halaamisesta mielissään.

X