Koirat eivät ole suotta ihmisen parhaita ystäviä! Ruotsalaistutkimuksen mukaan koiran omistaminen laskee sydänsairauden riskiä

Aikaisemmissa tutkimuksissa koiran omistamisen on todettu helpottavan sosiaalista ahdistusta ja masennusta. Nämä tulokset ovat erityisen positiivisia noutajien ja pointterien omistajille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aikaisemmissa tutkimuksissa koiran omistamisen on todettu helpottavan sosiaalista ahdistusta ja masennusta. Nämä tulokset ovat erityisen positiivisia noutajien ja pointterien omistajille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Koirat ovat todella parhaita ystäviämme. Ruotsalaistutkimuksen mukaan koiran omistaminen pienentää sydänsairauden riskiä!

Tutkimukseen osallistui 3,4 miljoonaa 40-80-vuotiasta. Kahdentoista tutkimusvuoden aikana koiran omistaminen vähensi riskiä kuolla sydänsairauteen 23 prosentilla ja pienensi yleistä kuolemanriskiä 20 prosenttia. Eniten riskiä laski noutajien ja pointterien omistaminen.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että koiran omistaminen helpottaa myös sosiaalista ahdistusta ja masennusta, jotka osaltaan kasvattavat riskiä sydänsairauteen ja ennenaikaiseen kuolemaan.

Parempikuntoiset ihmiset voivat päätyä ottamaan koiran

Tutkimuksen mukaan koiranomistajalla on paremmat stressivasteet, suurempi fyysinen aktiivisuus ja hieman alhaisempi kolesterolitaso. On kuitenkin mahdollista, että päivittäistä ulkoilutusta vaativan lemmikin päätyvät ottamaan alkujaankin parempikuntoiset ihmiset.

Epidemiologi ja viimeisimmän tutkimuksen johtava tutkija, Tove Fall, kertoo, että he tekivät parhaansa ottaakseen huomioon sekä koiranomistajien että koiraa omistamattomien eri koulutustaustat, sairaudet ja elämäntilanteet. Suurin positiivinen vaikutus koiran omistamisella oli ihmisiin, jotka elivät yksin.

”Näyttää siltä, että koira voi olla verrannainen ihmisen seuralle, kun tarkastellaan kuoleman riskiä”, Fall kertoo.

”Koira kannustaa kävelemään, se tarjoaa sosiaalista tukea ja lisää elämän merkityksellisyyttä. Jos omistat koiran, olet vuorovaikutuksessa enemmän muiden ihmisten kanssa. Jos päädyt sairaalaan, kotona odottava koira on suuri motivaattori kotiin pääsemiselle.”

Lähde: The Guardian

X