Aino ja Jarno matkustavat koiriensa kanssa Euroopassa ilman tarkkoja suunnitelmia: ”On kiva, kun mukana on vähän yllätyksen makua”

Matkustaminen koiran kanssa vaatii valmistautumista. Mutta kun kotityöt on tehty huolella, on varaa rentoutua ja antaa tuulen kuljettaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aino ja koirat ihailevat Välimeren maisemia Kroatiassa, jonne suunnataan myös tulevana kesänä.

Matkustaminen koiran kanssa vaatii valmistautumista. Mutta kun kotityöt on tehty huolella, on varaa rentoutua ja antaa tuulen kuljettaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Miikka Järvinen

Kesäkuussa Aino Pikkusaari ja Jarno Metso suuntaavat kohti Kroatiaa. Välimeren rannalta jatketaan Italian, Sveitsin ja Ranskan kautta Saksaan, jossa on syyskuun alussa isot karavaanarimessut.

Aino ja Jarno

Kun Aino ja Jarno olivat hankkimassa matkailuautoa, ensimmäinen kriteeri oli riittävän suuri takatalli koiria varten. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Pariskunnan reissut ovat yhdistelmä lomaa ja työntekoa. Aino on koiravalokuvaaja, ja Jarno opettaa luonnollisen vuorovaikutuksen taitoja. Pariskunta myös kasvattaa työlinjaisia, bordercollie-rotuisia koiria kennelnimellä Toberoi.

Paikasta toiseen siirrytään matkailuautolla, johon pakataan mukaan osa pariskunnan kahdeksan koiran laumasta. Lopuille hankitaan matkan ajaksi hoitopaikka kavereiden luota.

”Emme halua suunnitella reissuja liian tarkkaan. On kiva, kun mukana on vähän yllätyksen makua. Haluamme mennä sinne mikä tuntuu hyvältä,” Jarno kertoo.

Vaikka reitin suhteen tulee improvisoitua, reissuille valmistaudutaan huolellisesti.

Jokaisella koiralla täytyy olla EU:n lemmikkieläinpassi, rokotukset ja loislääkitykset kunnossa. Kaikki matkan varrella tarvittavat koirien lääkkeet hankitaan Suomesta.

Kunnon varusteet aina mukana

Kommellukset ovat opettaneet, että pitkällä reissulla voi tarvita muutakin kuin perustyökaluja.

”Kattoikkuna lähti lentoon Saksassa moottoritiellä. Jake kiipesi katolle, peitti aukon kahdella muovikassilla ja kiinnitti kattoon pakkausteipillä, jonka liima on tosi vahvaa. Nippusiteet ovat ehdoton varuste. Ne menevät pieneen tilaan, ja niillä voi korjata vaikka mitä,” Aino kertoo.

Käteväksi on osoittautunut myös teleskooppikeppi, jonka päässä on magneetti. Sohvan ja seinän väliin pudonneita avaimia on tullut ongittua useamman kerran.

Entä minkä takia pariskunnalla on reissussa mukana kaksi halpaa radiopuhelinta, kun kännykätkin on keksitty?

”Miksi viranomaiset käyttävät edelleen radiopuhelimia? Ne ovat luotettavampia ja nopeampia kuin kännykät,” Jarno sanoo.

Radiopuhelin toimii sielläkin, missä matkapuhelinverkko ei toimi. Akku kestää monta kertaa pidempään kuin älypuhelimessa. Radiopuhelimen käyttö on ulkomaillakin ilmaista, toisin kuin matkapuhelimen käyttö.

Paperikartta

Navigaattori voi pettää ja matkapuhelinkenttä loppua. Silloin tarvitaan vanhaa kunnon paperikarttaa. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

”Yhteyden saa niin tuntemattomalla maaseudulla, metsässä kuin supermarketissakin. Jos lähdemme katsomaan nähtävyyksiä, ei tarvitse kulkea käsi kädessä koko ajan. Kantama on 2–4 kilometriä,” Jarno jatkaa.

Aino ja Jarno matkailuautossa

Matkailuauton sängyn alla on koirien käyttöön tuunattu tila, josta on varauloskäynti hyttiin. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA

Autolla, laivalla, lentäen

Ensimmäinen etappi Vihdin kodin jälkeen on satama. Jos suuntana olisi Ruotsi, koirat matkustaisivat joko hytissä tai kansipaikalla.

Myös nelijalkaisella matkustajalla tulee olla matkalippu. Laivayhtiöltä on parasta varmistaa hyvissä ajoin, onko eläimille sallittuja hyttejä saatavilla.

”Osassa hyteistä on koirakielto. Kaksi koiraa yhdessä hytissä on vielä ihan ok, mutta useamman kanssa tulee jo ahdasta,” Aino kertoo.

Matka Kroatiaan alkaa laivamatkalla Helsingistä Tallinnaan. Se kestää vain pari tuntia, joten koirat on mahdollista jättää matkan ajaksi matkailuautoon.

”Pitää vain muistaa, että matkan aikana koiria ei pääse katsomaan, koska autokannen ovet ovat lukossa. Koirat pissatetaan ennen matkaa, häkkiin laitetaan vesikuppi ja matkailuauton kattoikkuna jätetään auki, jotta ilma kiertää,” Jarno jatkaa.

Lentomatkoja pariskunta tekee koirien kanssa harvemmin. Maahantulosäännösten lisäksi täytyy selvittää lentoyhtiökohtaiset säännöt koirien kuljettamiseen. Isommat koirat matkustavat häkeissä, erillisessä lemmikkieläinruumassa.

”Ennen koneeseen nousua kannattaa vielä erikseen varmistaa, että koirasi häkki on varmasti lastattu koneeseen. Se on huonompi homma, jos vain sinä matkaat määränpäähän mutta koira jää lähtöasemalle,” Aino sanoo.

Koirat, Aino ja Jarno yöpyvät lähes aina matkailuautossa, ympäri vuoden. Jos yövytään leirintäalueella, täytyy varmistaa etukäteen, onko koirien tuominen alueelle sallittua.

Usein auto parkkeerataan kavereiden pihalle. Pariskunnalla on töiden ja koiraharrastuksen kautta tuttuja ympäri Eurooppaa.

Ulkoilupaikat ja yöpaikat valitaan erikseen

Ulkomailla majoituspaikka kannattaa etsiä viimeistään pari tuntia ennen pimeän tuloa. Kun yö laskeutuu, homma muuttuu hankalammaksi.

”Pysähdymme ensin paikkaan, jossa on hyvä ulkoiluttaa koirat. Sen jälkeen ajamme yöpymispaikalle, jonka ei tarvitse sopia koirien ulkoilutukseen lainkaan. Eurooppalaisissa rekkaparkeissa on toisinaan yövartija, joka vahtii autoja. Häntä varten on oltava paikallista valuuttaa käteisenä,” Aino kertoo.

Matkailuauto Sveitsissä

Sveitsin alpeilla koirakaravaani on tottunut pysäköimään jyrkissäkin rinteissä. Tällä taukopaikalla bonuksena ovat kauniit maisemat. © AINO PIKKUSAARI

Yöpymispaikassa ihmiset nauttivat iltapalan ja käyvät nukkumaan. Koirat majoittuvat matkailuauton takaosassa, josta on varauloskäynti hyttiin.

Jarno ja koirat

Jarno ja koirat Sveitsin Alpeilla © AINO PIKKUSAARI

Aamulla kello soi kuuden-seitsemän aikaan. Aino ja Jarno lähtevät välittömästi ajoon ja pitävät huoltotauon vasta tunnin tai parin kuluttua. Sitten ulkoilutetaan ja ruokitaan koko porukka.

 

”Kun ulkoilupaikat ja yöpaikat valitaan erikseen, voimme yöpyä missä tahansa. Olemme yöpyneet jopa marketin parkkipaikalla. Matkailuautossa on mukana kaikki,” Jarno kertoo.

Ja koska tulevan kesän reissu suuntautuu Välimeren rannoille, lämmintä on luvassa varmasti.

”Kroatiassa olimme kerran leirintäalueella niin, että aamulla pääsi autosta suoraan Välimereen uimaan,” Aino kertoo.

Haaveena on suunnata vielä jonain päivänä Kroatiasta itään.

”Olisi kiva tutustua muihinkin Balkanin maihin ja Turkkiin”.

Varo kuumaa autoa

Koira, auto, lämmin sää ja auringonpaiste ovat yhdistelmä, jonka kanssa täytyy olla tarkkana. Henkilöautoon koiraa ei voi jättää hetkeksikään, mikäli ilma on kuuma tai auto on auringonpaisteessa.

”Jos pysäköimme matkailuauton kuumana kesäpäivänä pidemmäksi aikaa, paikka valitaan sillä perusteella, että se pysyy varjossa koko sen ajan, kun olemme parkissa,” Aino kertoo.

Talviasuttavan matkailuauton etu on se, että eristys toimii myös toisin päin. Kun ikkunat on peitetty ja kattoluukku on auki, lämpötila sisällä on sama kuin ulkona varjossa, tai hieman viileämpi.

Kun Aino ja Jarno pysähtyvät, tuulilasi peitetään välittömästi heijastavalla peitteellä, joita Suomessa käytetään yleensä talvisin.
Sivuikkunoiden heijastavat kaihtimet lasketaan alas ja pääoven puolen varjostava markiisi kammetaan auki. Leiri on valmis.

Ajomatkat kuumalla säällä on pidettävä tavallista lyhempinä. Ajon aikana koirat tarvitsevat enemmän vettä ja taukoja. Niiden oloa voi viilentää levittämällä häkkien pohjalle kostutettuja pyyhkeitä.

X