Pentti, 91, ja Raija, 88 kohtasivat leskinä – Nyt jo kymmenes Seura-matka yhdessä: ”Ajattelin, että jos tuo on vielä vapaa, niin hänet minä nappaan”

Raija Tiainen, 88, ja Pentti Makkonen, 91, kohtasivat toisensa sattuman kautta tuoreina leskinä. Nyt he olivat jo kymmenettä kertaa Seuran lukijamatkalla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Raija Tiainen ja Pentti Makkonen nauttivat toistensa seurasta etelän auringossa. He olivat joka ilta energisinä ensimmäisinä tanssilattialla.

Raija Tiainen, 88, ja Pentti Makkonen, 91, kohtasivat toisensa sattuman kautta tuoreina leskinä. Nyt he olivat jo kymmenettä kertaa Seuran lukijamatkalla.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Alkuvuosi 2011 oli erityisen raskasta aikaa Raija Tiaisen elämässä. Hänestä oli tullut leski 57 aviovuoden jälkeen. Miehen kuoleman jälkeen oli tarkoitus jatkaa elämää ihan vain itsenäisesti.

”Sanoin lapsillekin, että tämä oli tässä. Aion matkus­tella, mutta enää ei tule vastaan sellaista miestä, joka ­elämääni mahtuisi”, Raija ­kertoo.

Kohtalo päätti toisin jo ­kesän päätteeksi. ­Eläkeläisten tansseissa elokuun lopussa Punkaharjulla huomio kiinnittyi vieressä kenkiä jalkaan vaihtaneeseen mieheen.

”Katsoin miestä ja ajattelin, että jos tuo on vielä vapaa, niin hänet minä nappaan.”

Mies oli Pentti Makkonen, joka oli menettänyt vaimonsa maaliskuussa 52 vuoden avioliiton jälkeen. Hän oli innokas tanhuharrastaja, mutta tanssit olivat jääneet tauolle vaimon sairastumisen myötä ­pariksi vuodeksi. Hän oli ­tekemässä paluuta lavoille ja sopinut tanssitapaamisen erään tanhuparikandidaatin kanssa.

”Kun tanssit alkoivat, Raija sattui olemaan ­vieressä penkillä laittamassa ­kenkiä ­jalkaan. Hän ilmoitti, että ­tanssii, jos vain joku hakee. Minä kysyin, ja siinä menikin sitten koko ilta. Kerran vain ehdin tanssittaa tanhukaveria”, Pentti ­hymyilee.

Vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen tanssitti Seuran lukijamatkalaisia.
Vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen tanssitti Seuran lukijamatkalaisia. © Erkki Meriluoto

Seura-matka Kuubaan aloitti yhteiset matkat

Kohtaaminen johti jo pian 13 vuotta kestäneeseen onneen. Tanhuharrastukselle tosin kävi ohraisesti. Kun Pentti ehdotti tanhuporukalle, että voisikin tulla harrastamaan Raijan kanssa, niin se ei enää onnistunut. Miehistä kun oli pulaa, ei naisista.

Yhteinen tanssi­harrastus kuitenkin jatkui – pian ­hyvin eksoottisissa ­maisemissa. ­Raijalla oli loppusyksylle ­varattuna Seuran lukijamatka ­Kuubaan.

”Heitin huulena, että lähdetkö kanssani Kuubaan. ­Pentti vastasi, että voin lähteäkin. Onneksi matkalle vapautui vielä yksi peruutuspaikka”, Raija nauraa.

Samalla uusi parisuhde sai lopullisen sinetin.

”Saatat seurustella pari kolme vuotta, mutta et opi tuntemaan ihmistä. Mutta kun asuu toisen kanssa kaksi viikkoa ­samassa hotellihuoneessa, niin siinä oppii tuntemaan.”

Yhteinen arki omissa asunnoissa

Nykyisin Raija ja Pentti jakavat yhteistä arkea seniori­talossa Imatralla – tosin omissa asunnoissaan. Molempien ­kodit sijaitsevat samassa kerroksessa. Välimatkaa on noin 15 metriä.

”Molemmilla on omat osakkeet, mutta Pentin luona käydään saunassa”, Raija hymyilee Kanarian auringon alla.

Tulevaisuudenkin asiat on puhuttu yhdessä läpi. ­Elettyä elämää kun molemmilla on ­takanaan jo kunnioitettava määrä. He ovat sopineet, etteivät rupea toistensa omaishoitajiksi.

”Annetaan yhteiskunnan hoitaa”, Raija kertoo.

Kun pariskunnalta kysyy, kannattaako ­kaikenikäisenä uskaltaa elämässä ­heittäytyä uuden rakkauden tavoitteluun, on vastaus selvä.

”Kyllä olisin aivan onneton, jos olisin yksin”, Raija sanoo ja silmäilee lempeästi miestään.

Pentti tuntee samoin ja kannustaa muitakin pitämään ­silmät auki, jotta rakkaus ei kävele – tai tanssi – ohitse. 

Laulu raikaa aamukahteen

Seppo ja Kyllikki Paajaselle sekä Alpo ja Arja Paajaselle ­tämä oli jo seitsemäs Seura-matka. Jyväskyläläiset veljekset vaimoineen ovat ydinryhmää, joiden ympärille kerääntyy usein laajempikin joukko juttusille.

”Minähän tätä kohdetta ehdotin Seinäjoen Tangomarkkinoilla ja täällä sitä ollaan Inglésissä”, Kyllikki nauraa.

”Nyt ei paranekaan vastata heti uudestaan, että mihin taas mennään”, veikeilee Arja perään.

Arja ja Alpo Paajanen (vas.) sekä Seppo ja Kyllikki Paajanen tietävät onnistuneen matkan reseptin: laadukasta ruokaa ja rentoa yhdessäoloa uusiin ihmisiin tutustuen.
Arja ja Alpo Paajanen (vas.) sekä Seppo ja Kyllikki Paajanen tietävät onnistuneen matkan reseptin: laadukasta ruokaa ja rentoa yhdessäoloa uusiin ihmisiin tutustuen. © Erkki Meriluoto

Nähtynä on Dominikaaninen tasavalta, Meksiko, Mauritius, Sri Lanka, Vietnam, Kap Verde ja nyt Kanaria.

”Kaikki ovat olleet hyviä Seura-matkoja. Kun lähdetään ­kauas, niin tällaiset matkanvetäjät kuin Seuralla ovat hieno asia. Aletaan olla aikamoisen tuttuja”, Alpo kiittelee.

Porukan yhteishenki toimii laajemminkin.

”On tärkeää, että täällä tanssilattialle lähtevät ­sellaisetkin ­ihmiset, jotka eivät välttämättä muualla uskalla lähteä ­liikkeelle. Kaikkia saa hakea, ja siinä kun puhua pulputtaa, saadaan pidättyväisemmätkin mukaan”, Seppo kuvailee ­Seura-matkan tutustumisprosessia.

Pariskunnat viettävät yhteistä aikaa lukijamatkojen lisäksi tanssitapahtumissa, pikkujouluristeilyillä ja karaokea laulaen. Seppo pitää Jyväskylässä karaokekerhoakin.

”Teen listan ja olen se hanslankari. Ettei kukaan saa laulaa toista kertaa ennen kuin jokainen on laulanut kerran.”

Välillä kyläillään toisten luona, syödään hyvin ja lauletaan päälle.

”Viimeksi meni kahteen asti yöllä.”

”Täältä löytää samanhenkistä seuraa”

Seuran lukijamatkan 60 hengen porukkaa viihdytti tangokuningas Jukka Hallikainen, joka on käynyt Kanarialla yli 20 kertaa.

”Voin suositella auton vuokraamista ja lähtemistä mutkaisille vuoristoteille. Täällä on myös monipuoliset golfmahdollisuudet ja hyvää ruokaa – paikalliset ryppyperunat ja mojo-kastike maistuvat.”

Katja Felin vetää allasjumppaa Seuran lukijamatkalaisille.
Katja Felin vetää allasjumppaa Seuran lukijamatkalaisille. © Erkki Meriluoto

Liikunnanohjaaja ja viime vuoden tangofinalisti Katja ­Felin rehki matkalla kahden edestä, sillä hänelle on luvassa ­perheenlisäystä miehensä Joni Laakson kanssa. Laskettu ­aika on syyskuussa.

”Heinäkuun puoliväliin asti on varattu hääkeikkoja. ­Onneksi olemme valmistautuneet esiintymiseen useamman hengen ­voimin.”

Kotona pikkusisarusta odottaa innolla myös 3-vuotias Ronja-tytär, joka on jo tehnyt lauludebyyttinsä levylle olemalla mukana Katjan ja Jonin uutuussinglellä Tahdon.

Tjäreborgin ryhmämatkoista vastaava Taru Suutari iloitsee, että Seuran lukijamatkan kaltaisille reissuille on kysyntää.

”Tämän tyyppisille matkoille on tarvetta. Moni varttu­neempi ei aina rohkene lähteä matkaan yksin. Täältä löytää samanhenkistä seuraa.”

Jukka Hallikainen, Katja Felin (keskellä) ja Taru Suutari Gran Canarian korkeimmalla huipulla Pico de las Nievesillä lähes kahden kilometrin korkeudessa.
Jukka Hallikainen, Katja Felin (keskellä) ja Taru Suutari Gran Canarian korkeimmalla huipulla Pico de las Nievesillä lähes kahden kilometrin korkeudessa. © Erkki Meriluoto

Lue myös: Miten pitää toimia, kun afrikkalainen mirri ei suostu lähtemään sängystä? – Tällainen oli Seura-matka

X