Näin helposti säästät arjessa – Seuran lukijat paljastavat nyt säästövinkkinsä: ”Ruokamenoissa on säästää, kun luopuu turhista herkuista, ostaa sesongin kasviksia ja punalaputettuja tuotteita”

Kysyimme Seuran lukijoilta, mistä ja miten he säästävät. Isoimmaksi säästökohteeksi monet mainitsivat ruuan, mutta myös turhista tavaroista tingitään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kysyimme Seuran lukijoilta, mistä ja miten he säästävät. Isoimmaksi säästökohteeksi monet mainitsivat ruuan, mutta myös turhista tavaroista tingitään.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Käy kaupassa harvoin, osta isoja satseja ja tee ruokaa itse

Ruoka on monella isoin säästökohde.

Käyn kerran viikossa ruokakaupassa. Jää ne heräteostoksetkin kertaan per viikko. Tulee jo loppuviikosta tarkemmin syötyä ruokavarastoja vähemmäksi, eli hävikkiä ei juuri tule. Onnistuu näin yksineläjältä. Eli säästän ruuassa, vaikka en tarjousten perässä juoksekaan”, kertoo Anna-Kaija.

Sesongin mukaan syöminen on tuonut monelle Seuran lukijalle myös säästöjä.

”Ruokamenoissa on helppo säästää, kun luopuu turhista herkuista, ostaa sesongissa olevia kasviksia ja punalaputettuja tuotteita”, tiivistää Elise.

Monet kertoivat tekevänsä herkut ja ruokaleivän itse.

”Hortaan, idätän, versotan ja kasvatan itse ruokaa”, kertoo Mari.

Pakasta, pakasta ja pakasta

Monet lukijoista kertoivat tekevänsä isoja satseja ruokaa pakastimeen kerta-annoksina. Isoja menoja tulee ulkona tai työpaikkaruokalassa syödyissä lounaissa.

”Kokkaan paljon ruokia itse, jolloin ei tarvitse käydä ulkona lounaalla tai ostaa valmiita eineksiä. Tässä kohtaa säästää hyvin!”, kertoo Tiia.

Kaikkea ei kuitenkaan kannata ”ostaa varastoon”, vaikka ajattelisikin säästävänsä pitkällä tähtäimellä. Yksi näistä asioista on esimerkiksi suklaa.

Sellaisia asioita kuin pyykinpesuaine, mitä kuluu aina, kannattaa ostaa tarjouksesta isompia satseja. Sen sijaan suklaata ei kannata ostaa tarjouksesta isompia satseja. Siinä ei säästä kyllä yhtään, kun tulee vaan syöneeksi enemmän suklaata”, neuvoo Anna

Minimoi suoraveloitukset tililtäsi

Monestako elokuvien ja sarjojen tai musiikin suoratoistopalvelusta sinä maksat? Kun veloitus menee suoraan tililtä, ei aina muistakaan, että oli joku tilaus vielä voimassa.

Olen minimoinut suoraveloitukset tililtäni (helposti maksaa monesta suoratoistopalvelusta, vaikka niitä ei käytä!). Lisäksi olen kilpailuttanut vakuutukseni ja vaihtanut ammattiliiton halvempaan. Seuraavaksi ehkä mietin pankin vaihtoa, sillä kuukausimaksuissakin on eroja. Pienistä teoista syntyy ne isot purot!” , jatkaa Tiia.

Useamman kuukausimaksun maksaminen kerryttää isompaa summaa huomaamatta.

Korjaa tavarat ja vaatteet

”Säästän korjaamalla rikki menneet, korjattavissa olevat tavarat sen sijaan, että ostaisin ehjän ja uuden tilalle. Elämäni aikana on tullut vastaan yksi tavaraa, jota en pystynyt korjaamaan. Lähes kaiken nimittäin pystyy, kunhan käyttää youtubea, käsiään ja aivojaan”, kertoo Mari.

”Kannattaa käyttää vaatteet loppuun saakka, lopulta trikoovaatteista tulee siivousrättejä”, neuvoo Ulla.

”Ostan vain kivijalkakaupoista niin ei tule osteltua turhia juttuja vain, koska ne ovat halpoja”, kertoo Minttu.

Meri noudattaa puolen vuoden sääntöä, jos on hankinnassaan epävarma

”Jätän ostamatta asian, jos mietin vielä puolen vuoden jälkeen kyseistä asiaa, sitten ostan, muuten jää kauppaan.”

© iStock

Säästämällä rahaa voit säästää myös luontoa

Turhat valot on hyvä pitää pois päältä sekä ympäristö että säästösyistä. Myös vedenkulutuksen minimoimisella on iso vaikutus sekä luontoon että lompakkoon.

”En polta turhaan valoja tiloissa joissa en oleskele, pesen täysiä koneellisia pyykkiä/astioita, käytän säästeliäästi vettä, eli ei turhaa veden juoksuttamista. Käytän kauppakassina kierrätyskankaasta tehtyä kassia. Yritän näillä toimenpiteillä säästää tietenkin rahaa, vedenkulutuksen vähentäminen vähentää samalla vesistönkuormitusta ja kierrättäminen säästää luonnonvaroja”, kertoo Anne.

Myös pienet ekologiset valinnat ovat säästämisen kannalta tehokkaita. Näihin lukeutuu esimerkiksi hyötyliikunta ja kirjastojen ja kirpputorien hyödyntäminen.

Säästän ekologisilla valinoilla, autottomuudella sekä asumalla syrjäseudulla. Lukemalla kirjaston kirjoja, pyöräilemällä ja liikkumalla luonnossa. Terveellisillä elämäntavoilla sekä panostamalla enemmän sisäisiin asioihin kuin pinnallisiin juttuihin. Kaupungissa asuessa meni enemmän rahaa ihan kaikkeen”, kertoo Anu.

X