80-kiloinen Urho-minipossu kävi ilahduttamassa vanhainkodin arkea – ”Aikamoinen rötkäle”

Urho-minipossu on jääräpäinen 80-kiloinen lemmikki. Sen elämää voi seurata Facebookissa Urho Minipossu -sivustolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Urho-minipossu vieraili vanhainkodissa.

Urho-minipossu on jääräpäinen 80-kiloinen lemmikki. Sen elämää voi seurata Facebookissa Urho Minipossu -sivustolla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Tonkija yrityksessä Mari-Kaisan talli. Näin kuvaillaan Urho-minipossun työtilannetta sian omalla Facebook-sivulla.

Sivua ylläpitää Urhon omistaja, turkulainen Mari-Kaisa Raittinen. Hän on perustanut Urholle Facebook-sivun, jotta kiinnostuneet pääsevät selailemaan kuvia ja tutustumaan minipossun elämään.

Varsinkin aluksi mielenkiintoa riitti. Viestejä kilahteli postilaatikkoon, ja jotkut pyysivät päästä katsomaan possua.

Nyt Urho on päässyt tekemään tuttavuutta turkulaisten vanhusten kanssa. Raittinen vei Urhon vierailemaan turkulaiseen vanhainkotiin viime viikolla.

”Hymyjä näkyi paljon. Vanhukset selvästi nauttivat”, Raittinen kertoo.

Urho söi ruohoa, vietti aikaa patiolla asukkaiden sekä henkilökunnan kanssa ja kellahti lopulta maahan rapsuteltavaksi.

Eräs vanha rouva ei pystynyt pidättelemään kyyneliään. Possu muistutti koirasta, josta hän oli joutunut luopumaan.

Urho-minipossu tykkää kellahdella. © Urho-minipossun kotialbumi

Terapiaeläin piristää

Raittinen on ollut pitkään hevosalan yrittäjä, mutta viime kesänä hän kiinnostui lähihoitajan työstä. Raittinen pääsi kuukauden työkokeiluun vanhankotiin. Siellä hän kertoili vanhuksille erikoisesta lemmikistään.

”Päivittäin kyseltiin, milloin tuon possun näytille. Aluksi minua arvelutti, sillä Urho on melko arka.”

Tänä kesänä Raittisella on toinen työkokeilu samassa paikassa. Nyt oli otollinen aika viedä Urho-minipossu piristämään tuttuja vanhuksia. Jännityksestä huolimatta Urho selviytyi vierailusta niin hyvin, että se tuskin jää viimeiseksi.

”Monet piristyivät heti. He olisivat jaksaneet katsella vaikka kuinka kauan, kuinka Urho syö ruohoa.”

Raittinen arvelee, että possu tuo vanhainkotiin ulkopuolista elämää. Vaikka vanhainkodissa olisi kerhoja ja harrastuksia, ympäristö pysyy koko ajan samana. Siksi ulkopuolinen tuulahdus piristää.

”Sitä paitsi vanhainkodissa tuskin näkee eläimiä, korkeintaan lintuja pihalla. Eläimet ovat terapeuttisia ja tuovat iloa elämään.”

Suomessa hyödynnetään eläinterapiaa liian vähän. Esimerkiksi autistiset lapset tai muistisairaat vanhukset voisivat saada apua vuorovaikutuksesta eläimen kanssa.

Urho-minipossu on jääräpää

Urho-possun koko oli vanhainkodin asukkaille yllätys. Urho on neljän ja puolen vuoden ikäinen ja painaa 80 kiloa.

”Minipossu on hämäävä sana. Urho on aikamoinen rötkäle.”

Minipossut voivat painaa noin 30–70 kiloa. Painoa on silti vähemmän kuin tavallisella lihasialla, joka voi painaa parikin sataa kiloa.

Niskoittelevaa minipossua ei noin vain napata syliin. Raittinen kertoo, että joskus 20 metrin matka kestää itsepäisen possun kanssa puoli tuntia.

”Urhon kanssa ei voi olla kiire. Minipossut näyttävät söpöltä, mutta niiden luonne on haastava.”

Possulla on voimakas oma tahto, ja siksi sitä ei voi verrata esimerkiksi koiraan. Raittinen asuu rivitalossa, mutta ottaa Urhon joka päivä mukaan tallille. Siellä possu saa toteuttaa itseään tonkimalla maata ja syömällä heinää. Jos minipossu ei saa tonkia ulkona, se alkaa toteuttaa vaistojaan sisällä.

”En olisi ottanut possua, jos en ehtisi viettää aikaa sen kanssa. Yksin jäädessään possu turhautuu ja menee läpi kaikista ovista.”

Urho nuorempana, nätti kuin sika pienenä. © Urho-minipossun kotialbumi

Mikropossua ei ole olemassa

Raittisen mukaan minipossu on yleistynyt lemmikkinä valtavasti viimeisen viiden vuoden aikana. Urho Minipossun kaltaiset Facebook-sivut lisäävät possutietoutta.

Se on hyvä, sillä muutama vuosi sitten myös Suomeen rantautui Yhdysvalloista ikävä ilmiö. Ihmiset ihastelivat internetissä kuvia mikropossuista tai teekuppipossuista. Jotkut ottivat minipossuja lemmikiksi kerrostaloasuntoon, koska he kuvittelivatpossun jäävän pikkuruiseksi.

Mikro- tai teekuppipossuja ei kuitenkaan ole olemassa. Nimitys on pelkkä markkinointikikka. On vain minipossuja, joiden aikuista kokoa ei voi ennustaa.

”Meillekin sanottiin, että Urhon äiti on melko pieni. Osasimme silti varautua siihen, että se voi kasvaa myös isoksi.”

Raittisen mukaan possuista kiinnostuneet ihmiset ovat nykyään melko aktiivisia. Facebookin Minipossut-ryhmässä kysellään ja selvitellään asioita huolella ennen minipossun ottamista.

X