Kössi-koira haistaa rottien pesät ja kulkureitit – Malagan moottoritien varrelta pelastettu monilahjakkuus rakastaa nenätyöskentelyä ja nakkeja

Tässä voisi olla apu kaupunkien rottaongelmiin: koulutettu hajukoira kykenee tunnistamaan eri-ikäiset rotat ja jopa niiden sukupuolen. Espanjanvinttikoira Kössi on yksi Suomen parhaista hajukoirista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kössi-koira on Suomen parhaimpia hajukoiria.

Tässä voisi olla apu kaupunkien rottaongelmiin: koulutettu hajukoira kykenee tunnistamaan eri-ikäiset rotat ja jopa niiden sukupuolen. Espanjanvinttikoira Kössi on yksi Suomen parhaista hajukoirista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Koiralla voi olla 220 miljoonaa hajusolua, kun ihmisillä niitä on ”vain” viisi miljoonaa. Siksi rottien etsintään koulutetut koirat voivat löytää kaupunkimiljööstäkin tuhoeläimet nopeammin ja tehokkaammin kuin ihminen laitteidensa kanssa.

Yksi tällainen rottaspesialisti asuu Susanna Paavilaisen luona.

Espanjanvinttikoira Kössi, 8, löytyi aikoinaan moottoritien varrelta Malagasta.

Paavilainen kehuu Kössiä luonnonlahjakkuudeksi. Alun perin se koulutettiin homekoiraksi, mutta on sittemmin laajentanut osaamistaan syövän haistamiseen ja luteiden merkitsemiseen.

Lisäksi Kössi ’tekee rottakeikkaa’ eli käy asiakkaiden kutsusta merkitsemässä rottien kulkureittejä ja pesiä ympäri pääkaupunkiseutua torjuntatyön helpottamiseksi.

Koiria koulutetaan hajuradalla. Kössi on löytänyt positiivisen näytteen ja merkkaa sen.

Koiria koulutetaan hajuradalla. Tässä hajukoira Kössi on löytänyt positiivisen näytteen ja merkkaa sen. © Kristiina Kurronen / Anna

Koira oppii helposti rotan jäljille

Susanna Paavilainen toimii koirien hajuerottelukoulutusta järjestävän Wise Nose – Suomen hajuerottelu ry:n toiminnanjohtajana.

Paavilaisen mukaan rottakoiria voisi hyödyntää ihmisen apuna nykyistä enemmän, sillä voimakashajuisen rotan merkitseminen on verrattain helppoa opettaa erityisesti metsästyslinjaiselle koiralle.

Joillekin koirille rottien ja hiirien vainuaminen on jo valmiiksi rotuominaisuus. Esimerkiksi tanskalais-ruotsalaisia pihakoiria ja jackrussellinterriereiltä on perinteisesti käytetty hevostalleilla pyydystämään jyrsijöitä.

Lue myös: Koira on oiva apu luteiden torjunnassa – Ludekoira löytää kodin ötökät ja tunnistaa lutikoiden erittämän feromonin

”Remmissä pitelemistä”

Paavilaisen mieleen on jäänyt työtehtävä talvelta 2018, jolloin Kössi kävi merkitsemässä rottien kulkureittejä erään kerrostaloyhtiön sisäpihalla Sörnäisten Vaasanaukiolla.

Alue on tunnettu runsaista rottamääristään.

Vainu löytyi helposti ja sai Kössin innostumaan jäljestämisestä niin, että Paavilaisella oli remmissä pitelemistä. Koira kun olisi samalta istumalta ampaissut kaduille merkitsemään koko Kallion rottayhdyskuntien kulkureitit.

Kuollut rotta rullakossa

Keväällä 2018 Kössi kutsuttiin etsimään ja merkitsemään rottia teollisuusvarastoon Vantaan Tammistoon, jossa asiakas oli muun muassa siirtänyt vanhaa kirjanpitoaineistoa varastotilasta toiseen.

Paavilainen ja asiakas ihmettelivät yhdessä, kuinka koira alkoi kiertää tiiviisti erään tietyn rullakon ympärillä. Kuinka ollakaan, rullakosta papereiden keskeltä löytyi rotan pesä – ja pesästä kuollut asukas.

Hajukoira Kössi löytää rotat.

Mikä vainu! Hajukoira Kössi löytää rotat ja luteet – rottakoiria voisi hyödyntää nykyistä enemmänkin. © Saija Piipponen

Hajukoira Kössille työ on paras palkinto

Kössi ei ole omistajansa mukaan kovin nuuka työ- ja vapaa-ajan välisestä erosta.

Susanna Paavilainen kertoo, että asuu itse vanhassa kartanossa, jonka kivijalkaan hiiret ja rotat pyrkivät sisään ilmojen kylmetessä. Kössin harrastaa vapaa-ajallaankin jyrsijöiden metsästystä kartanon pihapiirissä.

Paras palkinto Kössille on itse työ. Tosin Paavilaisen mukaan myös makupalat – erityisesti nakit – otetaan mielellään vastaan.

Paras paikka maailmassa on omistajan sänky

Nenätyöskentely on Paavilaisen mukaan koiralle rauhoittavaa ja väsyttävääkin puuhaa, sillä se vaatii hyviä hoksottimia ja ongelmanratkaisukykyä.

Siinä missä Paavilaisen taloudessa kaksi kultaista noutajaa hyörivät lattialla muiden mukana, Kössi viihtyy omassa yksinäisyydessään.

Kaikkein parasta on kiivetä omistajan sänkyyn ja pöyhiä lämmin pesä peiton alle.

Anna.fi: Näin löytökoira Kössistä tuli Suomen paras syöpähajukoira

Lue myös: Koira haistaa huumeet, kadonneet henkilöt, räjähteet, setelit – ja myös epilepsian

X