Koira haistaa huumeet, kadonneet henkilöt, räjähteet, setelit – ja myös epilepsian

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koira haistaa epilepsian
© istockphoto
Tuoreessa tutkimuksessa osoitettiin, että koirat voivat tunnistaa epilepsiakohtauksen saaneista henkilöistä otetut näytteet jopa sataprosenttisella varmuudella.

Koiran kuono on ihmeellinen. Se haistaa huumeet, kadonneet henkilöt, räjähteet, setelit ja monta eri lajia syöpää. Nyt koiran ihmetöiden listalle voidaan lisätä uusi kohde: epilepsia.

Tuoreessa tutkimuksessa osoitettiin, että koirat voivat tunnistaa epilepsiakohtauksen saaneista henkilöistä otetut näytteet jopa sataprosenttisella varmuudella.

Ominaishaju paljastaa kohtauksen

Löytö osoittaa, että ihmisen ominaishaju muuttuu epilepsiakohtauksen aikana, tutkijat sanovat. Se luo myös toivoa siitä, että palvelukoirat voisivat tulevaisuudessa varoittaa potilasta epilepsiakohtauksen tulosta ennen, kuin potilas itse sitä tajuaa.

Ranskalaisen Rennesin yliopiston tutkimuksessa oli mukana viisi koiratarhalta pelastettua koiraa, jotka koulutettiin Yhdysvalloissa. Niille annettiin nuuhkittavaksi hikinäytteet, jotka oli sipaistu viidestä epilepsiapotilaasta.

Mitä muita sairauksia koira haistaa kuin syövän ja epilepsian?

Hikinäytteitä oli otettu päivän eri aikoina potilaan ollessa levossa, urheilemassa ja kesken epileptisen kohtauksen.

Hikinäytteet laitettiin metallipurkkeihin ja tutkijat seurasivat, kuinka tarkasti koirat tunnistavat kohtauksen aikana otetut näytteet. Tulokset osoittivat, ettei koira petä tässäkään asiassa. Huonoimmankin nuuskijan osumatarkkuus oli lähes 70 prosenttia ja parhaan täydet sata prosenttia.

Koirien kuonon potentiaali tunnistaa erilaisia sairauksia tuskin jää syöpään ja epilepsiaan.

X