Tullin ensimmäinen ruokakoira haistaa kielletyn lihasäilykkeen jopa suljetusta autosta - Pentumaisen leikkisä Aino saa koirakollegan vuoteen 2020 mennessä

Tullin ruokakoira Aino on puolen vuoden virkaurallaan haistanut jo lähes 6000 kiloa kiellettyjä liha- ja maitotuotteita. Ensi vuonna Tulli ryhtyy kouluttamaan toista ruokakoiraa, jonka tarkoitus on estää afrikkalaisen sikaruton leviämistä Suomeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tullin ruokakoira Aino työvaljaissaan.

Tullin ruokakoira Aino on puolen vuoden virkaurallaan haistanut jo lähes 6000 kiloa kiellettyjä liha- ja maitotuotteita. Ensi vuonna Tulli ryhtyy kouluttamaan toista ruokakoiraa, jonka tarkoitus on estää afrikkalaisen sikaruton leviämistä Suomeen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Tullin ensimmäinen ruokakoira Aino  on nyt työskennellyt virassaan noin puoli vuotta. Aino työskentelee pääosin Venäjän rajalla ja työtehtäviin kuuluu kiellettyjen liha- ja maitotuotteiden löytäminen yksityishenkilöiltä.

Matkustajat eivät  saa tuoda EU:n ulkopuolelta Suomeen mitään maito- ja lihatuotteita mukanaan, mutta usein tätä ei ole otettu huomioon.

Tullin mukaan harvempia ovat tapaukset, jossa tietoisesti tuodaan kiellettyjä elintarvikkeita Suomeen.

Haistaa lihan ja maidon kaikissa muodoissa

Päivittäin Ainon nenässä värähtää, ja matkustajilta takavarikoidaan juustovoileipiä, lihapiirakoita ja kinkkupitsoja. Erityisesti joulun aikaan saatetaan tuoda Suomeen myös erikoisjuustoja.

Toistaiseksi Ainon suurin kertalöytö tapahtui heti virkauran alussa kesäkuun puolessavälissä.

”Kiersimme pihalla autojonossa, kun Aino yhtäkkiä lähti liinasuorana noin 50 metrin päähän ja painoi kuonon kiinni yhteen autoon. Näiden marjanpoimijoiden matkatavaroista löytyi 43 kiloa raakaa sianlihaa”, sanoo Ainon ohjaaja Seija Kontunen.

Ainon hajuaisti ei kuitenkaan petä, vaan koira haistaa lihan kangasmateriaalin tai vaikka auton läpi.

”Kerran Aino painoi määrätietoisesti kuonon kiinni autonoven tiivisteisiin. Se haistoi lihasäilyketölkin suljetusta autosta.”

Ainon ohjaaja kertoo, että maito- ja lihatuotteiden etsiminen on tullikoiralle leikkiä.

”Aino on pentumainen, innokas ja leikkisä. Se on myös hyvin älykäs, tosin älykkyys tuo vähän haasteitakin. Ohjaajan on oltava hyvin tarkkana, ettei Aino ala säätää ilmaisujen kanssa ja keksi omia ratkaisuja”, kertoo Seija Kontunen.

”Koiran avulla voimme löytää kielletyt eläinperäiset elintarvikkeet liikennevirrasta ilman, että häiritsemme muuta liikennettä tarpeettomasti. Kokemuksesta tiedämme nyt, että Aino löytää kielletyt eläinperäiset elintarvikkeet eri liikennemuodoissa, kuten postissa, lentokentällä ja maantieliikenteessä”, sanoo Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Kollega aloittaa Helsinki-Vantaan lentokentällä

Tullissa ollaan ilmeisesti tyytyväisiä ruokakoiran toimintaan, sillä kesällä 2020 Aino saa kollegan Helsinki-Vantaa lentokentälle.

Ainon kollegan erityistehtävänä tulee olemaan erityisesti afrikkalaisen sikaruton leviämisen estäminen Suomeen.

Afrikkalaisen sikaruton leviämistä Suomeen pidetään mahdollisena uhkana. Se on Eviran mukaan suuri taloudellinen uhka Suomen sikataloudelle ja lihateollisuudelle. 

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy jo  EU:n alueella esimerkiksi Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Tšekissä, Unkarissa, Romaniassa, Bulgariassa, Italiassa (Sardinia) ja Belgiassa.

Elintarviketurvallisuusriskiä ihmisille tuotteissa ei ole, mutta luontoon tai sioille päätyessä, makkara voi levittää afrikkalaista sikaruttoa.

”Valvonnan lisäksi informoimme matkustajia. Tulli huolehtii rajanylityksessä haltuunsa saamien eläinperäisten elintarvikkeiden turvallisesta hävittämisestä. Valvonnalla suojaamme yhteiskuntaa tarttuvilta eläintaudeilta ja samalla myös edistämme laillista ulkomaankauppaa”, kertoo Mikko Grönberg.

Uuden ruokakoiran kouluttaminen aloitetaan vuonna 2019.

X