Tutkimustulos yllättää: Kissa onkin huono rotanpyydystäjä – Ahkerana tunnetu saalistaja peittääkin rottaongelman maan alle

Viliseekö pihamaallasi ikäviä siimahäntiä? Rottaongelman häätämiseksi ei kannata hakea enää naapurin kissaa apuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viliseekö pihamaallasi ikäviä siimahäntiä? Rottaongelman häätämiseksi ei kannata hakea enää naapurin kissaa apuun.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Kun rotat valtaavat varaston tai laitoksen, monet kutsuvat kissaa apuun. Yleisen käsityksen mukaan kissa on hyvä rotanpyytäjä ja että kissat voivat hoitaa rottaongelman nopeasti pois. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa täysin päinvastaista.

Vaikka jotkut kissat ovat parempia rotanpyytäjiä kuin toiset, kissat ovat yleensä huono ratkaisu rottaongelmaan, tutkijat sanovat. Ne pikemminkin peittävät ongelman maan alle, mutta eivät vähennä rottien määrää.

Tutkimuksessa villikissat pyydystivät rottia

Yhdysvaltalaiset tutkijat saivat hyvän mahdollisuuden tutkia kissan tehokkuutta, kun rotat valtasivat New Yorkin kierrätyskeskuksen tilat.

Fordhamin yliopiston tutkijat aloittivat ensin tutkimuksen, jossa noin sata rottaa mikrosirutettiin, ja niiden päivittäisiä liikkeitä keskuksen tiloissa seurattiin tiiviisti. Tämän jälkeen keskukseen päästettiin villikissoja siten, että rottien uhkana oli koko ajan vähintään kolme kissaa.

Ympäri keskusta viritettiin liikkeestä aktivoituvia videokameroita, jotta kissojen ja rottien liikkeet – ja mahdolliset kohtaamiset – tallentuisivat nauhalle.

Kahdessa kuukaudessa kissat tappoivat vain kaksi rottaa

Tutkijoiden aineistoon kertyi 79 päivän aikana yli 300 videolle tallentunutta kohtausta. Näistä 20:ssä kohtauksessa kissa vaani rottaa, kolmessa kissa yritti tappaa rotan ja onnistui tapossa vain kahdesti.

Toisin sanoen yli kahdessa kuukaudessa kissat saivat hengiltä vain kaksi rottaa. Rottien sijasta kissat herkuttelivat keskuksessa eläneillä hiirillä.

Tutkimus tarjoaa myös vastauksia siihen, mihin kissan maine rottaongelman ratkaisijana voi perustua.

Rottien seuranta nimittäin osoitti, että kun kissat tulivat keskukseen, rotat muuttuivat paljon varovaisemmiksi ja niistä tehtiin vähemmän näköhavaintoja. Ilman rottien seurantaa tämä olisi voitu tulkita siten, että rotat olivat syöneet suuren osan rotista pois.

Vain nälkäinen kissa tuo ratkaisua rottaongelmaan

Tutkijat kuitenkin korostavat, että kissat voivat olla tehokkaita rottaongelman ratkaisijoita, jos tietyt reunaehdot täyttyvät. Kissojen on oltava nälkäisiä eikä niillä saa olla vaihtoehtoisia ravinnonlähteitä. Lisäksi auttaa, jos kissat pääsevät yllättämään rotat.

Jos nämä reunaehdot eivät täyty, kissoista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ne eivät ratkaise rottaongelmaa, mutta voivat verottaa paikallisia pikkulintuja ja muita pikkueläimiä tarpeettomasti.

X