Kun koira voittaa kilpailuissa, verottajakin kiinnostuu menestyksestä - Palkintojen verotus ei koske vinkuleluja, mutta arvokas voitto voi oikeuttaa koiraharrastajan verovähennyksiin

Koiraomistajien ja seura-aktiivien elämää on hankaloittanut tulorekisteri, johon koiranäyttelyistä saadut voitot pitää nyt ilmoittaa. Jos palkinnon arvo on suuri, koiraharrastajalla on oikeus vähentää verotuksessa matkakuluja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koiraharrastajat joutuvat maksamaan veroa koiransa kilpailupalkinnoista.

Koiraomistajien ja seura-aktiivien elämää on hankaloittanut tulorekisteri, johon koiranäyttelyistä saadut voitot pitää nyt ilmoittaa. Jos palkinnon arvo on suuri, koiraharrastajalla on oikeus vähentää verotuksessa matkakuluja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Verottaja täsmensi näkemystään laista jo keväällä, ja tuolloin linjattiin, että arvoltaan merkityksettömiä palkintoja ei tarvitse ilmoittaa verotuksessa.

”Tarkennuksella haluttiin selventää tilannetta. Ennen oli sadan euron ilmoitusraja, mutta kun tulorekisteri tuli, Verohallinto ei voinut itse asettaa ilmoittamiselle rajaa, sillä Verohallinnon lisäksi muutkin viranomaiset käyttävät tulorekisterin tietoja”, Verohallinnon ylitarkastaja Minna Palomäki kertoo.

Palkinnon antaja tekee ilmoituksen tulorekisteriin

Nyt lakiin on suunnitteilla muutoksia. Jos hallitus hyväksyy esityksen, ensi vuonna kilpailupalkintoihin tulee sadan euron ilmoittamisraja. Sitä pienempiä voittoja kilpailupalkinnon antajan ei jatkossa tarvitse ilmoittaa verottajalle.

Lisäksi palkinnon antajalla on enemmän aikaa ilmoittaa palkinnosta tulorekisteriin: tällä hetkellä ilmoitus tulee jättää viiden päivän kuluessa, lakiuudistuksen mennessä läpi aikaa on seuraavaan kuukauteen asti.

Tällä on haluttu hakea helpotusta etenkin rekisteröityneille yhdistyksille ja urheiluseuroille.

Jos esitys uudistuksesta menee läpi, palataan veroilmoituksista vanhaan käytäntöön, jolloin alle sadan euron kilpailupalkinnon ilmoittamisesta vastaa palkinnon saaja omalla veroilmoituksellaan.

”Tällä hetkellä palkinnon antaja on velvollinen ilmoittamaan palkinnon tulorekisteriin, ja palkinnon saaja on velvollinen tarkistamaan, että tieto palkinnosta löytyy omasta veroilmoituksesta.”

Vähäisiä palkintoja ei veroteta

Koiranäyttelyistä tai -kilpailuista saaduista palkinnoista esimerkiksi pokaaleja ei ole tähänkään mennessä täytynyt ilmoittaa verottajalle. Vuoden alussa epäselvyyttä oli muiden palkintojen ilmoittamisvelvollisuudesta.

Verohallinnon tarkennus selvensi tilannetta.

”Sellaisista palkinnoista, joilla ei ole käytännössä rahallista arvoja, esimerkiksi muutaman euron arvoisista vinkuleluista, ei ole tarvinnut ilmoittaa verottajalle tänä vuonnakaan. Tällaisia arvoltaan merkityksettömiä palkintoja voi voittaa useita ilman, että niistä täytyy ilmoittaa verottajalle”, Minna Palomäki kertaa.

Usein lahjan arvo määritellään käyvän arvon mukaan. Vaikka tuotetta ei voisi enää myydä uudelleen esimerkiksi näkyvän logon takia, rahallinen arvo katsotaan silti samaksi kuin vastaavassa tuotteessa.

Jos palkinnon arvo on suuri ja siitä täytyy ilmoittaa verottajalle, koiraharrastaja on oikeutettu vähentämään verotuksessa matkakuluja.

”Kilpailupalkinto on saajan tuloja, josta hän voi vähentää siihen liittyvät kulut. Kilpailumaksut tai matkakulut nimenomaiseen kilpailuun liittyen ovat verovähennyskelpoisia. Yleisiä koiran omistamiseen liittyviä kuluja, kuten remmejä tai pantoja, ei voi vähentää näistä menoista”, Palomäki kertoo.

Koiraverosta luovuttiin kokonaan

Tällä hetkellä näyttelyistä ja kilpailuista saatavien palkintojen verotus on ainoa koiraharrastajiin kohdistuva verotus. Koiraverosta on luovuttu kokonaan. Viimeisinä kuntina Helsinki ja Tampere perivät koiraveroa vielä vuonna 2017.

”Kunnat saivat itse päättää koiraverosta, ja monessa kunnassa sitä ei peritty, koska se tuotto oli pieni suhteessa perintäkustannuksiin. Lisäksi lista verotettavista koirista oli työlästä ylläpitää. Vuonna 2018 ei ollut enää yhtään kuntaa, jossa koiraveroa olisi peritty, joten hallitus ehdotti verosta luopumista ja koiravero poistui.”

X