Kriisikoira kohtaa jokaisen asiakkaan varauksettomalla rakkaudella – staffi MaiMai lohduttaa pelkällä läsnäolollaan

Kun asiakkaat astuvat sisään Oulun kriisikeskukseen, moni tietää jo kynnyksellä ottaa vastaan nelijalkaisen terapeutin varauksettomat hellyydenosoitukset – kriisikoira MaiMai on loistava lohduttaja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Staffordshirenbullterrieri MaiMai on kodinvaihtaja, josta tuli kriisikoira. Sen pelkkä läsnäolo tuo monille lohtua.

Kun asiakkaat astuvat sisään Oulun kriisikeskukseen, moni tietää jo kynnyksellä ottaa vastaan nelijalkaisen terapeutin varauksettomat hellyydenosoitukset – kriisikoira MaiMai on loistava lohduttaja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Ihmisen paras ystävä odottaa sovitusti asiakastapaamista häntä heiluen.

Staffordshirenbullterrieri MaiMai työskentelee omistajansa, kriisityöntekijän ja vapaaehtoisen koordinaattorin Maija Kylmäniemen johdolla valtakunnalliseen kriisikeskusverkostoon kuuluvassa Oulun kriisikeskuksessa.

Kylmäniemi ja vuosi sitten kriisikoirana aloittanut, 5-vuotias MaiMai-staffi kohtaavat yhdessä työssään asiakkaita, jotka hakevat apua monenlaisiin elämäntilanteisiin.

”Meille voi tulla keskustelemaan perhe- ja parisuhdeongelmista tai esimerkiksi läheisen kuoleman tai itsemurhan synnyttämästä traumasta. Tarjoamme myös tukea erilaisista riippuvuuksista kärsivien läheisille”, Kylmäniemi kertoo.

Kylmäniemi ja MaiMai tapaavat vastaanotolla myös psyykkistä, fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa kohdanneita ihmisiä.

”Moni kysyy, onko kriisi tarpeeksi suuri, jotta voi tulla käymään. Vastaan aina asiakkaille, että oma kokemus on tärkein – mikäli voimavarat tuntuvat riittämättömiltä ja asioiden työstämiseen tarvitsee ammatillista apua, kannattaa hakeutua vastaanotolle”, Kylmäniemi sanoo.

Pieni staffineiti varasti heti sydämet – kodinvaihtajasta tulikin ihmisten auttaja

Kriisikoira, staffordshirenbullterrieri MaiMai kuuntelee.

Staffordshirenbullterrieri MaiMain vahvuuksia ovat rauhallisuus, empaattisuus ja kyky olla läsnä. © Maija Kylmäniemi, Oulun kriisikeskus

MaiMai-staffi aloitti työskentelyn Oulun kriisikeskuksessa tammikuussa 2019. Vain pari kuukautta aiemmin se oli saapunut Maija Kylmäniemen talouteen kodinvaihtajana.

Kylmäniemi kertoo, että tiet MaiMain kanssa kohtasivat sattumalta.

”Näin MaiMain ensimmäistä kertaa, kun kyläilin ystäväni kotona. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä – pieni staffineiti vei sydämeni kokonaan”, Kylmäniemi muistelee.

Kun Kylmäniemi sai kuulla, että MaiMaille oltiin etsimässä uutta kotia, hän ilmoitti välittömästi olevansa käytettävissä.

”Staffordshirenbullterrieri oli tuttu rotu itselleni jo vuosien takaa. Staffeissa minua ovat aina viehättäneet niiden ihmisrakas ja aktiivinen luonne”, Kylmäniemi kertoo.

Muutto uuteen kotiin järjestyi lopulta nopeasti ja Kylmäniemi sai unelmiensa koiran – ja Oulun kriisikeskus uuden työntekijän.

Kriisikoiran tulee oppia talon tavoille

Ennen kuin MaiMai pääsi aloittamaan kriisikoiran tehtävässään, sen oli opeteltava talon tavoille.

”MaiMain piti aluksi opetella, miten työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa ollaan ja kuinka esimerkiksi reagoidaan haukkumatta ovikelloon”, Maija Kylmäniemi selvittää.

Staffordshirenbullterrieri MaiMai auttaa kriisin keskellä.

MaiMai soveltuu hyvin kriisikoiraksi rauhallisen luonteensa ansiosta. © Maija Kylmäniemi, Oulun kriisikeskus

Kylmäniemen mukaan MaiMai-staffin vahvuus kriisikoirana on sen kyky kohdata jokainen ihminen arkailematta – sekä varauksettomalla rakkaudella. Staffina se on salamannopea innostumaan ja antaa auliisti pusuja jokaiselle ympärillä olevalle.

Rauhoittumisen opetteleminen olikin ehto sille, että MaiMai voisi työskennellä mukana asiakasvastaanotoilla.

”Harjoittelimme MaiMain kanssa, kuinka asiakkaan syliin tullaan vasta luvan saatua. Sen piti myös oppia merkistä poistumaan sylistä ja rauhoittua makaamaan joko lattialle tai viereiselle tuolille”, Kylmäniemi kertoo.

Asiakkaille kerrottiin aluksi, että MaiMai vasta harjoittelee toimessaan.

”He ottivat pienen nelijalkaisen suurella sydämellä vastaan”, Kylmäniemi muistelee.

Aamun tiimipalaveri on kriisikoira MaiMain työpäivän paras hetki

Kriisikoira MaiMain työpäivä koostuu pääsääntöisin asiakastapaamisista, mutta jokainen aamu aloitetaan aina tiimipalaverilla.

Yhteiset kokoontumiset ovat erityisen tärkeitä pienelle staffineidille.

”MaiMai käy tervehtimässä jokaisen työntekijän pusuilla sekä hännänheilutuksilla ja huomaa kyllä heti, jos joku on poissa – se hakee katseellaan puuttuvaa ihmiskollegaa”, Kylmäniemi kertoo.

Asiakastapaamiset voivat olla raskaita niin ihmisille kuin koiralle. Tämän vuoksi MaiMaille on varattu enintään kaksi puolentoista tunnin sessiota päivässä.

Toisinaan MaiMai viivähtää mukana vain hetkisen ja joskus asiakkaalle riittää koiran huomioiminen rapsutuksin ohimennen ovensuussa.

Staffordshirenbullterrieri MaiMai on kriisikoira.

Kriisikoira MaiMai on tärkeä osa työyhteisöä. © Maija Kylmäniemi, Oulun Kriisikeskus

Jotta kriisikoirakin saisi välillä ottaa rennommin, MaiMai viettää aika ajoin pelkkiä toimistopäiviä.

”MaiMai auttaa omalla tavallaan kirjallisissa hommissa”, Kylmäniemi naurahtaa.

”Monesti olen palannut työpisteelleni tulostimen äärestä ja löydän MaiMain istumasta työtuolillani paperien äärellä ihmettelemässä, mitä tehtäisiin seuraavaksi.”

Kriisikoira elää mukana ihmisen ilossa ja surussa sekä rauhoittaa asiakasta

Maija Kylmäniemi on nähnyt työssään kuinka koirasta voi olla suuri apu ihmiselle.

”Kun asiakas on kriisin keskellä, tunteet nousevat helposti pintaan. Tällöin lemmikki – tässä tapauksessa koira – voi toimia tilanteessa rauhoittavana elementtinä. Koiran läsnäolo toimii myös hyvänä keskustelunavaajana, jos asiakasta jännittää tulla vastaanotolle.”

MaiMai on herkkä aistimaan tunnetiloja: iloa, surua ja ahdistuneisuutta. Silloin se Kylmäniemen mukaan hakeutuu lähelle ihmistä.

”Jos asiakas alkaa esimerkiksi itkemään voimakkaasti, MaiMai valpastuu ja menee luo. Katse on intensiivinen ja kysyvä: ’Mikä sinulla on?’ Se ilmaisee myös hännänheilutuksella, että on läsnä tilanteessa ja ihmistä varten.”

Kriisikoira, staffi MaiMai reagoi herkästi ihmisen tunnetiloihin.

Moni asiakas kokee kriisikoiran läsnäolon rauhoittavana ja lohduttavana. © Maija Kylmäniemi, Oulun kriisikeskus

Kriisikoira MaiMain lempeä katse lohduttaa

”Jo pelkästään koiran silittäminen tuottaa ihmisessä hyvää oloa”, Maija Kylmäniemi muistuttaa.

Kylmäniemi muistaa tapaamisen, jossa asiakas oli hiljattain menettänyt läheisensä – suru oli vielä lohdutonta ja tuskaista.

”Kesken tapaamisen asiakas otti MaiMain syliin ja rutisti tätä voimakkaasti. Halaus kesti pitkään eikä mitään puhuttu tuossa hetkessä.”

”MaiMai käyttäytyi tilanteessa hyvin rauhallisesti ja kun asiakas vihdoin päästi irti, koira katsoi tätä lempeästi, kuin lohduttaen. Itselleni kriisityöntekijänä kokemus MaiMain antamasta konkreettisesta avusta oli merkityksellinen.”

Kriisikeskuksessa huomioidaan allergiat ja koirapelko

Kaikki asiakkaat eivät voi kohdata kriisikoiraa esimerkiksi allergian tai koirapelon vuoksi. Tuolloin MaiMai viettää aikaa muualla kuin kriisikeskuksen asiakastiloissa.

On myös päiviä, jolloin tavallisesti rauhallisen MaiMain keskittyminen herpaantuu ja työnteko ei yksinkertaisesti onnistu.

”Kriisikoira on kuitenkin vain koira”, Maija Kylmäniemi muistuttaa.

Kylmäniemen mukaan yli puolet vastaanotolle tulijoista kuitenkin ottaa MaiMain ilolla ja ihastuksella vastaan.

Vaikka staffordshirenbullterrieri-rotuun liittyy paljon ennakkoluuloja, Oulun kriisikeskuksessa MaiMain läsnäolo ei ole kuitenkaan herättänyt huolta – päinvastoin.

”Olen nähnyt työssäni, kuinka MaiMai sulattaa sydämiä – moni on MaiMain myötä tunnustanut kääntyneensä koiraihmiseksi”, Kylmäniemi kertoo.

Kylmäniemi korostaa, että niin staffeissa kuin muissakin koiraroduissa löytyy eri luonteisia yksilöitä – aivan kuten meistä ihmisistäkin. MaiMain etuna on sen rauhallinen perusluonne ja ’liimautuminen’ ihmisiin, mikä tekee siitä hyvän kriisikoiran.

”MaiMain myötä olen kuullut monen sanovan, että staffit ovat väärinymmärretty rotu. Siksi olen erityisen iloinen siitä, että olemme yhdessä MaiMain kanssa onnistuneet viemään hyvää viestiä staffeista eteenpäin.”

Oulun kriisikeskus tekee matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä kunnan tarjoamien lakisääteisten palveluiden tukena. Oulun kriisikeskuksessa voi halutessaan asioida nimettömänä ja palvelu on asiakkaille maksutonta.

Lue myös: Ratsastusonnettomuudessa loukkaantunut Saara Auvinen elää syöpädiagnoosin saaneen avustajakoira Uunon kanssa päivän kerrallaan – ”Uuno on mahdollistanut minulle paremman elämän”

X