Sairaan rakkaat lemmikit – vai sairaat, rakkaat lemmikit? Eläinlääkäri Sanna Hellström: ”Koira ei loukkaannu siitä, että sitä sanoo lihavaksi”

”Joskus ajattelin, että koiran laihduttaminen on maailman helpoin asia – antaa vain vähemmän ruokaa”, kirjoittaa Seuran kolumnisti, Korkeasaaren eläintarhan johtaja ja eläinlääkäri Sanna Hellström.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sanna Hellström on Korkeasaaren johtaja ja eläinlääketieteen tohtori.

"Joskus ajattelin, että koiran laihduttaminen on maailman helpoin asia – antaa vain vähemmän ruokaa", kirjoittaa Seuran kolumnisti, Korkeasaaren eläintarhan johtaja ja eläinlääkäri Sanna Hellström.
Teksti: Sanna Hellström

”Koiranne on lihava” sanoin nuorena eläinlääkärinä hoitooni tuodun nivelrikkoisen koiran omistajalle. Ajattelin kertovani objektiivisen huomion eläimen tilasta, jolla oli myös selvä yhteys sen sairauteen.

Samaan tyyliin olisin voinut todeta, että sillä on kuumetta tai hammaskiveä. Sanottuani tämän totuuden huomasin, että tulinkin loukanneeksi eläimen omistajaa.

Yritin paikkailla ”nivelille tekisi kyllä hyvää keveämpi ruokavalio”, mutta pilalle se tilanne oli jo mennyt.

Vuosi sitten kaverini julkaisi somessa kuvan lihavasta koirastaan ja kertoi, kuinka joku oli törkeästi haukkunut sen lihavaksi.

”Kyllähän kaikki lemmikkejään rakastavat ja hoitavat ne siksi hyvin”, puhisi kaverini.

Tiesin jo riskit, mutta siitä huolimatta eläinlääkäri minussa ei voinut olla hiljaa ja sanoin, että koira on kyllä selvästi ylipainoinen ja siitä on sille haittaa. Jos haluat koirallesi hyvää, sen painoa kannattaisi pudottaa.

Myöhemmin huomasin, että minut oli pudotettu kavereista.

Koiran jalostus on mennyt hulluksi

Joskus ajattelin, että koiran laihduttaminen on maailman helpoin asia – antaa vain vähemmän ruokaa.

Kommuunissa asuessani minulle paljastui eläimen ruokinnan ihanuus. Kämppäkaverillani oli tapana antaa kissalleen kinkkusiivu aina kotiin tullessaan ja kissa oppi kiiruhtamaan innoissaan kämppistä vastaan herkun toivossa. Kissa tiesi saavansa herkkuja ja kämppis rakastavan vastaanoton.

Jaoin tässä taannoin kuvan kokonaan kuonottomaksi jalostetusta mopsista. Halusin osoittaa, kuinka hulluksi koirien jalostus on mennyt.

Loukkaantunut lyttynaaman omistaja kommentoi, kuinka hänen oma rakas lemmikkinsä on ihana ja virkeä ja epäterveen rakenteen osoittelu on ymmärtämätöntä ja asenteellista.

Loukkaantunut lyttynaaman omistaja kommentoi, kuinka hänen oma rakas lemmikkinsä on ihana ja virkeä ja epäterveen rakenteen osoittelu on ymmärtämätöntä ja asenteellista.

Hän ei lainkaan välittänyt tiedosta, että hyvään elämään koira tarvitsee kunnollisen nenän. Ilman nenää ja avaria sieraimia on hankala hengittää.

Eilen teini näytti minulle videon koirasta. Videossa koira yritti sinnitellä hereillä, mutta nukahti seisaalleen. Teinistä se oli hauskaa. Todellisuudessa koira yritti pysyä pystyssä, koska puuttuvan kuonon takia sen oli helpompi hengittää seisaallaan.

Samalla tavalla ”hauska” on lelu suussa nukkuva koira, joka yrittää pitää hengitystiet auki. Tai koira, joka jahtaa vimmatusti häntäänsä, kun kippurahännän poimut ovat tulehtuneet, eikä rakenne mahdollista peräpään nuolemista.

Koira ei loukkaannu siitä, että sitä sanoo lihavaksi, eivätkä toiset koirat arvostele sen ulkonäköä.

Sille ylipaino ja olemattomat sieraimet ovat vain pahaa oloa.

PS. Oma koirani on lihava.

Seuraa Sanna Hellströmiä Twitterissä: @SannaHellstrom

Lue myös: Lemmikin hellyttävä tuhina voikin olla merkki hengitysvaikeuksista – Yhä useammalle lyhytkuonoiselle koiralle apua eläinlääkärin leikkauspöydältä

Mopsi valloittaa monen koiraihmisen sydämet.

Mopsi kuuluu suosituimpiin lyhytkuonoisten koirarotuihin Suomessa. © iStock

Lue myös: Korkeasaaren eläintarhan johtaja Sanna Hellström ilmastonmuutoksesta: ”Tuntuu siltä, että olemme enemmän huolissamme bruttokansantuotteesta”

X