Lyhytkuonoisen koiran hellyttävä tuhina voikin olla merkki hengitysvaikeuksista – Yhä useammalle koiralle apua eläinlääkärin leikkauspöydältä

Suuret silmät, pyöreä pää ja valloittava luonne nostattavat koirakuumeen, mutta liian moni ottaa lyhytkuonoisen lemmikin perehtymättä etukäteen rotujen terveysongelmiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mopsi kuuluu suosituimpiin lyhytkuonoisten koirarotuihin Suomessa.

Suuret silmät, pyöreä pää ja valloittava luonne nostattavat koirakuumeen, mutta liian moni ottaa lyhytkuonoisen lemmikin perehtymättä etukäteen rotujen terveysongelmiin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Lyhytkuonoiset koirat ovat herättäneet julkisuudessa kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan.

Ensimmäistä kertaa lyhytkuonoisten rotujen omistajille on tarjolla Evidensian julkaisema opas, jonka ensisijainen tarkoitus on tukea koiranomistajia parantamaan lemmikkiensä elämänlaatua pitkällä aikavälillä.

Oppaan voi ladata itselleen verkosta tai ottaa mukaan Evidensia-eläinlääkäriasemien vastaanotoilta.

Lyhytkuonoiset koirat vetoavat moniin

Evidensian eläinlääketieteellisen johtajan ja Clinical Boardin puheenjohtajan Anssi Tastin mukaan lyhytkuonoisten koirien määrä Suomessa on pysynyt viime vuosina samoissa lukemissa – ainoastaan bostoninterriereiden rekisteröintimäärät ovat olleet hienoisessa kasvussa.

Tast löytää ilmiön taustalle inhimillisiä tekijöitä.

”Lyhytkuonoisille roduille tunnusomaista ovat suuret silmät ja pyöreä pää, jotka koetaan vetoaviksi ominaisuuksiksi. ​Lisäksi monet lyhytkuonoiset koirat ovat luonteeltaan varsin valloittavia”, Tast pohtii.

Maailmalla lyhytkuonoisten rotujen suosio sen sijaan kasvaa edelleen.

Lyhytkuonoiset koirat vetoavat sympaattisella ulkonäöllään. ”Maailmalla lyhytkuonoisten rotujen suosio on kasvussa”, sanoo Anssi Tast.   © iStock

Sympaattinen tuhina kielii hengitysongelmista

Monet koiranomistajat pitävät lemmikin tuhinaa ja röhkimistä sympaattisena asiana, vaikka nämä itse asiassa kielivätkin koiran hengitysvaikeuksista.

”Hämmästyttävän monelle lemmikinomistajalle lyhytkuonoisten rotujen terveysongelmat tulevat yllätyksenä koiran hankinnan jälkeen”, Anssi Tast kertoo.

Hänen mukaansa eläinlääkäreiden työn arkipäivää on kohdata koiranomistajia, jotka eivät ole perehtyneet lyhytkuonoisten rotujen tyypillisiin terveysongelmiin riittävän aktiivisesti esimerkiksi ensimmäisen koiranhankinnan yhteydessä.

”Toinen ääripää haluaisi kieltää lyhytkuonoiset koirat kokonaan”

Uudella terveysoppaalla halutaan Anssi Tastin mukaan ottaa laajemminkin kantaa keskusteluun lyhytkuonoisten koirien terveysongelmista.

Tast korostaa yhteen hiileen puhaltamista ja rakentavan keskustelun käymistä ​eläinlääkäreiden, kasvattajien, ulkomuototuomareiden ja koiraharrastajien kesken.

”Mielipiteet ovat polarisoituneet eikä keskustelua olla aina onnistuttu käymään rakentavassa ilmapiirissä – osa ajattelee, että lyhytkuonoisilla roduilla ei esiinny terveysongelmia ​tavanomaista enemmän, eikä siten ole syytä ryhtyä toimenpiteisiin asian suhteen, kun taas toinen ääripää haluaisi kieltää kyseiset rodut kokonaan”, Tast selvittää.

Roturisteytykset tervehdyttämään lyhytkuonoisia koiria

Anssi Tastin mukaan jalostus on ainoa mahdollisuus rotujen tervehdyttämiseen –  samalla hän muistuttaa, että vuosikymmeniä sitten monet lyhytkuonoiset rodut ovat näyttäneet ulkomuodoltaan varsin erilaisilta.

”Useiden lyhytkuonoisten rotujen kohdalla jalostus on johtanut ääri-ilmiöiden korostamiseen ja sen myötä terveysongelmiin. Nyt on otettava askelia taaksepäin ja asetettava jalostusta koskevassa päätöksenteossa terveysasiat ennen ulkomuotoseikkoja. ​Tämä tarkoittanee monen rodun kohdalla väistämättä roturisteytyksiä”, Tast sanoo.

Ei nuhdesaarnoja eläinlääkäreiltä

Keskustelu lyhytkuonoisten rotujen terveysominaisuuksista ja omistajien vastuusta käy ajoittain kuumana esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Moni lyhytkuonoisen lemmikin omistaja on saanut vastaanottaa oikeassakin elämässä kipakkaa palautetta rotuvalinnan johdosta.

Anssi Tast rohkaisee, että lyhytkuonoisten rotujen omistajat voivat kuitenkin jatkossakin tulla turvallisin mielin eläinlääkärin vastaanotolle – nuhdesaarnoja ei ole odotettavissa ammattilaisten taholta, jotka hoitavat jokaista lemmikkiä huolella.

Lyhytkuoroinsten koirien leikkausten määrä kasvussa

Anssi Tast uskoo, että julkinen keskustelu lyhytkuonoisten koirien terveysongelmista on havahduttanut lemmikkien omistajia pohtimaan oman koiran hyvinvointia aiempaa enemmän – yhä useampi ahtaista hengitysteistä kärsivä koira saa apua eläinlääkärin leikkauspöydältä.

Tastin mukaan monissa tapauksissa lemmikki saa merkittävän avun nopeasti.

”Tyypillisessä hengitysteiden  ​leikkauksessa sieraimia avarretaan sekä samanaikaisesti ohennetaan ja lyhennetään pehmeää kitalakea nielussa – näin hengityselimet avartuvat välittömästi.”

Tarkista koiran vakuutusehdot ennen leikkauspäätöstä

Vaikka lyhytkuonoisten rotujen kohdalla anestesiariskit ovat hieman tavanomaista korkeammat, Anssi Tast kannustaa silti harkitsemaan leikkausta, ​mikäli koiran elämänlaatu kärsii ahtaista hengitysteistä.

”Riskit ovat pääsääntöisesti hallittavissa, kun tekijät ovat ammattitaitoisia, ja leikkaus sekä siitä herääminen suoritetaan valvotuissa olosuhteissa”, Tast sanoo.

Sierainten avarrusleikkauksien kustannukset ovat noin 1 000 euroa, hieman koiran koosta riippuen.

Tast kehottaa olemaan yhteydessä vakuutusyhtiöön ennen leikkauspäätöksen tekemistä.

”Monesti tämän tyyppiset leikkaukset eivät kuulu korvauksen piiriin, sillä niiden katsotaan johtuvan rakenteellisista syistä. Omasta vakuutusyhtiöstä kannattaa varmistaa, onko lemmikki oikeutettu korvauksiin, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä jälkeenpäin.

Lue myös: Tunnetko nämä koirarotujen lempinimet? Testaa nyt tietosi

Onko lemmikkisi jouduttu leikkaamaan terveyssyistä? Kerro meille tarinasi

Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jotta toimittajamme voi ottaa sinuun yhteyttä.

Tositarinoita lukijoilta – vinkkaa meille oma tarinasi

Artikkelia on muokattu 14.5.2023 klo 17:40

Lue myös: Koirat eivät ole suotta ihmisen parhaita ystäviä! Ruotsalaistutkimuksen mukaan koiran omistaminen laskee sydänsairauden riskiä

X