Maine coon on nyt Suomen suosituin rotukissa – Jättimäinen tupsukorva voi painaa yli 10 kiloa

Maine coon nousi Suomen suosituimmaksi kissaroduksi vuonna 2019. Se ohitti tilastossa toisen ison ja pörheän kissarodun, ragdollin. Millainen kissa suosittu maine coon on, ja kenelle se sopii?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maine coonin värityksenä on sallittu kaikki kotikissalta tutut värimuodot.

Maine coon nousi Suomen suosituimmaksi kissaroduksi vuonna 2019. Se ohitti tilastossa toisen ison ja pörheän kissarodun, ragdollin. Millainen kissa suosittu maine coon on, ja kenelle se sopii?
Teksti:
Katriina Lundelin

Maine coon on tunnettu pöllönkatseestaan, muhkeasta turkista ja siitä, että rotu on syntynyt luonnon muovaamana. Lempeäksi jättiläiseksi kutsuttu eläin on maailman suurin lemmikkikissa – ja nyt myös Suomen suosituin rotukissa.

”Huomaan sellaisen ilmiön, että todella moni, joka hankkii yhden maine coonin, hankkii pian toisen ja kolmannenkin. Koko jää ajan kanssa sivuseikaksi”, sanoo Marita Sorsa, Suomen Maine Coon -kissat ry:n puheenjohtaja.

Viime vuonna Suomen kissaliittoon rekisteröitiin 595 maine coon -rotuista kissaa. 

Rotukissojen suosio on kasvussa: kaiken kaikkiaan erilaisia rotukissoja rekisteröitiin Suomen kissaliittoon 4 131. Uusia rekisteröintejä tehtiin viime vuonna 248 kappaletta enemmän kuin edellisenä vuonna.

Maine coon on luonteeltaan puuhakas lemmikki, joka kiintyy voimakkaasti omistajaansa

Maine coonin pennut ovat puuhakkaita

Maine coonin pennut ovat puuhakkaita. © iStock

Maine coonilla on kokoa kuin keskikokoisella koiralla, mutta sillä on myös tyypillisesti miellyttävä luonne. Se on leikkisä ja kekseliäs kissa, joka pitkästyy helposti ilman seuraa.

”Tämä rotu oppii noutamaan tavaroita ihan opettamattakin. Lisäksi se tykkää läträtä vedellä. Vesikuppi kannattaa sijoittaa paikkaan, joka ei säikähdä kosteudesta”, kertoo maine cooneja kasvattava Sorsa.

Tämä rotukissojen raskassarjalainen tulee hyvin toimeen myös muiden lemmikkien kanssa.

”Kyllähän coonit usein valitsevat sen yhden suosikki-ihmisen, mutta leikkikaveriksi kelpaa kuka vain. Toinen kissa, koira tai ihminen.”

Jos talossa on useita maine cooneja ja pieniä pentuja, ne saattavat hoitaa yhden kissan jälkeläisiä myös porukassa.

Maine coon on maailman suurin rotukissa – ”Ihan kuin ilves!”

Yksi syy maine coonin viehätysvoiman takana on sen tuuhea ulkomuoto: kissalla on muhkea kaulus kuin leijonalla ja korvissa sekä varpaiden välissä tupsut.

”Ihan kuin ilves!” Marita Sorsa kuvailee.

Joku voisi kuvata kissan piirteitä kirveellä veistetyiksi: leuka on voimakas ja kasvot kulmikkaat. Silmiinpistävin piirre rodussa on kuitenkin sen pöllönkatse. Silmät ovat suuret ja kaukana toisistaan. Maine coonin katse voi olla hyvinkin tuima.

Pörröisen ulkomuodon lisäksi tässä kissassa puhuttelee koko. Maine coon on maailman suurin rotukissa.  Naaras painaa tyypillisesti 4–5,5 kiloa ja uros 6–8 kiloa. Suurimmat coon-urokset voivat painaa yli 10 kiloa.

Kenelle maine coon sopii lemmikiksi?

Marita Sorsan mukaan coonit sopivat kenelle tahansa. Pari ehtoa hän kuitenkin mainitsee.

”Turkkia täytyy olla valmis hoitamaan, kuten kaikilla pitkäkarvaisilla kissoilla. Toinen asia on sosiaalisuus, omistajalla täytyy olla aikaa seurustella tämän kissan kanssa.”

Maine coonit ovat kotoisin Yhdysvaltojen koillisosasta, Mainesta, mihin niiden esi-isät ja -emot saapuivat eurooppalaisten mukana. Kolossaalinen kehrääjä on siis laivakissojen jälkeläinen.

Rotu on säilynyt geneettisesti samanlaisena jo 150 vuotta. Rotu on kehittynyt omanlaisekseen juuri siksi, että se joutunut metsästämään Mainen alueen kylmissä talvissa.

”Cooneilla on säänkestävä turkki. Se erittää rasvaa ja voi mennä helposti takkuun, jos sitä ei hoida.”

Lue myös: Miksi kissat vaikuttavat siltä, että ne eivät tunnista nimeään? Näin vastaavat tutkijat

X