Miksi kissat vaikuttavat siltä, että ne eivät tunnista nimeään? Näin vastaavat tutkijat

Sanot Misse, mutta kissa ei lotkauta korvaansa. Tietääkö se edes, että sen nimi on Misse? Tätä monet kissanomistajat pohtivat usein mielessään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sanot Misse, mutta kissa ei lotkauta korvaansa. Tietääkö se edes, että sen nimi on Misse? Tätä monet kissanomistajat pohtivat usein mielessään.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Jos haluat kissanomistajana tietää vastauksen, lausu kissallesi viidentoista sekunnin välein neljä eri sanaa, jotka muistuttavat sen nimeä. Kun olet tehnyt tätä aikasi, sano kissasi oikea nimi.

Jos se silloin reagoi poikkeavasti – höristää korviaan tai nostaa päänsä – se todennäköisesti tietää nimensä.

Tutkijoiden nimikoe kissakahvilassa

Tällä menetelmällä japanilaiset tutkijat selvittivät kissakahvilassa, tuntevatko kissat nimensä. Kissat kuuntelivat nauhalta kun niiden omistaja toisti sanoja, jotka muistuttavat niiden nimeä.

Kissat menettivät nopeasti mielenkiintonsa näihin sanoihin, mutta suurin osa höristi korviaan, kun ne yhtäkkiä kuulivat oman nimensä.

Kissat eivät reagoi koirien tavoin

Toisessa kokeessa sama toistettiin, mutta tällä kertaa sanoja toisteli vieraan ihmisen ääni. Tässäkin kokeessa useimmat kissat höristivät korviaan tai nostivat päänsä kuullessaan oman nimensä. Tutkijat päättelevät kokeiden perusteella, että kissat kyllä tunnistavat oman nimensä.

Miksi kissat sitten usein vaikuttavat siltä, että ne eivät tunnista nimeään?

Ilmeisesti siksi, että jos niitä ei huvita kommunikoida ihmisten kanssa, ne eivät kiinnitä häneen mitään huomiota. Kissat eivät ole kehittyneet reagoimaan ihmisten viesteihin samalla tavalla kuin koirat.

Lue myös: Migreeni ei enää yllätä Lauraa, jos varoittamassa on Hertta – Sankarikissa-arvonimellä palkittu löytökissa: ”Ennen migreenikohtausta se hakeutuu olkapäälleni ja painautuu tiukasti minua vasten”

X