Riina Mäkisen katoamismysteeri kuohuttaa – Sisko epäilee, ettei kaikkea ole kerrottu

Helsinkiläinen Riina Mäkinen, 19, katosi toukokuussa 2017. Tapaukseen liittyy metsästä kuuluneita laukauksia ja ampuma-aserikoksesta tuomittu mies, joka ei koskaan saanut syytettä katoamisesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helsinkiläinen Riina Mäkinen, 19, katosi toukokuussa 2017. Tapaukseen liittyy metsästä kuuluneita laukauksia ja ampuma-aserikoksesta tuomittu mies, joka ei koskaan saanut syytettä katoamisesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Miikka Järvinen

Puhelin oli ollut kaksi viikkoa suljettuna. Äiti oli huolissaan. Tällainen ei ollut tyttären tapaista.

Toukokuun 24. päivä 2017 äiti julkaisi Facebookissa ilmoituksen, että 19-vuotias Riina Mäkinen oli kadonnut. Myös poliisille oli ilmoitettu.

Omillaan viimeiset pari vuotta asuneen tyttärensä ja tämän uuden miespuolisen kaverin äiti oli tavannut muutama päivä ennen katoamista.

Riina oli ollut miehen kanssa automatkalla ja soitellut siskolleen ja ystävilleen sopien tapaamisia, joita ei koskaan tullut.

Jäljet päättyivät Loviisan Vanhaankylään.

Laukauksia ja autopalo Loviisassa

Poliisi sai keskiviikkona 10. toukokuuta hälytyksen kello 17 jälkeen. Ohikulkija oli nähnyt metsässä palaneen auton ja sen luona seisoneen miehen ja naisen.

Pelastuslaitoksen sammutusyksikkö ei saanut lupaa mennä paikalle, koska metsästä oli kuultu laukauksia.

Seuraavana aamuna Uusimaa-lehti kertoi poliisin etsivän nokinaamaista miestä ja pitkätukkaista naista liittyen varastetun auton paloon ja ammuskelun ääniin.

Samaan aikaan Kuninkaantien ABC:llä Vanhassakylässä otettiin kiinni mies, jonka taskusta löytyi patruunoita. Myymälän hyllyjen välistä löytyi miehen piilottama ladattu käsiase.

Edellisenä päivänä mies oli nähty Riinan kanssa metsässä, palaneen auton luona.

Vielä oudompaa oli kuitenkin tulossa.

Riina Mäkinen, ABC

© MIIKKA JÄRVINEN

Riina katosi kuin savuna ilmaan

Riina Mäkinen oli valmistunut nuoriso-ohjaajaksi. Hän piti tiiviisti yhteyttä äitinsä ja sisarustensa kanssa.

”Riinasta ei ole mitään elonmerkkejä. Hän oli elämänhaluinen nuori nainen, jolla oli koko elämä edessään. Ei mene päivääkään, että en miettisi Riinaa. Hänen etsintänsä ovat osa elämääni niin kauan, kunnes hän löytyy”, kertoo Riinan sisko Robin-Aleksandra Helenius.

Helenius arvostelee poliisia siitä, ettei Riinan katoamista otettu aluksi tosissaan.

”Poliisilla oli varmasti tiedossa Riinan henkilöllisyys, kun hänen kanssaan nähty mies otettiin kiinni ABC:llä. Se pahin pelko, että Riina ei ole enää elossa, on koko ajan tullut todemman tuntuiseksi. Uskon, että hänelle on tapahtunut jotain, mihin hän ei ole itse voinut vaikuttaa.”

Vapaaehtoisten etsijöiden ja poliisin maastoetsinnöissä löytyi kadonneelle kuuluneita esineitä. Koirat eivät kuitenkaan saaneet hänestä hajujälkeä.

”Pitää muistaa, että etsintää hankaloitti se, että katoamisilmoitus tehtiin sangen myöhään”, tutkinnanjohtaja Jussi Wahe Helsingin poliisista huomauttaa.

Viimeisen kerran Riina oli nähty auton palopaikalla, Heskerintien sivuhaaran päässä.

Heinäkuussa 2017 Itä-Uudenmaan käräjäoikeus langetti 1984 syntyneelle miehelle vuoden vankeustuomion 26:sta eri rikoksesta, joiden joukossa oli törkeä varkaus, useita huumausaineen käyttörikoksia ja ampuma-aserikos.

Riina Mäkinen

Pari päivää ennen Riina Mäkisen katoamista hänen seurassaan liikkunut mies murtautui tälle mökille. Varastettuja tavaroita löytyi ympäri metsää. © MIIKKA JÄRVINEN

Maastosta oli löytynyt Heskerintien päässä olevasta mökistä varastettua tavaraa ja Myrskylästä varastettu moottorivene ja traileri.

Mies tunnusti murron, venevarkauden ja luvattoman aseen hallussapidon. Riinan katoamisesta häntä ei syytetty.

Oikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että mies olisi ampunut aseella metsässä.

Pamausten uskottiin aiheutuneen patruunoista tai kaasupulloista, jotka olivat räjähdelleet palaneessa autossa.

Toukokuussa 2018 poliisi etsi Riina Mäkistä toistaiseksi viimeisen kerran.

”Aktiivinen etsintä on lopetettu, mutta rikoksen mahdollisuutta ei edelleenkään voida sulkea pois, koska henkilö on kadonnut”, tutkinnanjohtaja Jussi Wahe sanoo.

Varttuneempi rouva poimi kyytiin nokinaamaisen liftarin

Pääkaupunkiseudun etsintä ry:n Jenni Kukkonen on etsinyt ruumiskoiransa kanssa kadonnutta Riina Mäkistä Vanhankylän maastosta toistakymmentä kertaa.

Ensimmäisellä reissulla hänen luokseen tuli ABC:n aulassa varttuneempi rouva, joka kertoi poimineensa tien varresta autonsa kyytiin nokinaamaisen miehen.

”Rouva kertoi asuvansa lähistöllä ja neuvoi, kuinka auton palopaikalle pääsee. Harmittaa, etten tajunnut pyytää hänen yhteystietojaan”, Kukkonen muistelee.

Myös Kukkosen kanssa etsinnöissä ollut Tiina Oksanen muistaa rouvan.

”Mies oli astunut keskelle tietä ja pysäyttänyt auton. Hän näytti olevan hätäinen ja paniikissa, ja pyysi kyytiä ABC:lle. Rouva suostui, koska oli matkalla samaan suuntaan”, Tiina Oksanen muistelee.

Mies oli sekavan oloinen. Kyydin tarjonnut rouva oli nähnyt hänen käyvän peseytymässä ABC:n vessassa. Sitten poliisit ottivat hänet kiinni.

Tätä ennen mies oli ehtinyt piilottaa aseen myymälän hyllyyn.

Nousiko Riina autoon?

Miten on mahdollista, että Riinan viimeiseksi nähnyt ihminen on ollut lukuisista rikoksista tuomittu aseistautunut mies, jota ei kuitenkaan epäillä katoamisesta?

”En sano, että miestä ei enää epäillä. Kaikki tutkintalinjat ovat edelleen auki. Ihmisiä on myös jäänyt kadoksiin, mutta tässä tapauksessa etsinnän määrä on ollut aivan huikea”, tutkinnanjohtaja Jussi Wahe vastaa.

Palaneen auton ympäristöstä on löydetty paljon esineitä. Suurimmalla osalla ei ole todistettua yhteyttä katoamiseen.

Riina Mäkinen

Riina ja hänen miesseuralaisensa nähtiin poistumassa palaneen auton luota. Samalta suunnalta oli kuulunut laukauksia. © PÄÄKAUPUNKISEUDUN ETSINTÄ RY

”Metsästä on löytynyt Riinalle kuulunut pussukka ja sukat. Muuta suoraan Riinaan liittyvää ei ole löytynyt. Kaikki löytyneet esineet on kuvattu, ja niitä kuvia on satoja”, sisko Robin-Aleksandra Helenius kertoo.

Riina Mäkinen

© PÄÄKAUPUNKISEUDUN ETSINTÄ RY

Löytötavaroiden suurta määrää selittää myös se, että alue on suosittua ulkoilumaastoa.

”Riinaa on etsinyt poliisi, Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa ja monta etsintäryhmää koirineen. Tuntuu, että hän ei ole sillä alueella. Siellä liikkuu sienestäjiä ja metsästäjiä”, etsijä Jenni Kukkonen sanoo.

”Jos Riina olisi maastossa, hän olisi jo löytynyt. Hänen täytyy olla muualla tai sitten jotain tosi hämärää on sattunut.”

Entä mitä poliisi ajattelee mahdollisuudesta, että Riina Mäkinen olisi kadotessaan poistunut paikalta ajoneuvon kyydissä?

”Se on yksi vaihtoehto, että hän on hypännyt niin sanotusti väärään kyytiin”, tutkinnanjohtaja Wahe vastaa.

Vääriä hälytyksiä

Riinan siskon mukaan poliisi on ollut hidas tutkimaan tilanteita, joissa on nähty Riina tai häntä muistuttava nuori nainen.

”Helsingin Rautatientorilla oli sekavassa tilassa ollut tyttö pahoinpidellyn näköisenä. Häntä oli retuuttanut mies niin, että ohikulkija oli soittanut poliisin. Mies oli saanut vietyä tytön pois paikalta ennen virkavallan saapumista. Rautatientorin kamerat eivät kuulemma ole tarpeeksi tarkkoja todentamaan henkilöllisyyttä”, Robin-Aleksandra Helenius sanoo.

Helenius on ollut myös itse etsimässä siskoaan pääkaupunkiseudulta.

Riina Mäkinen

Riina Mäkinen oli kadotessaan 19-vuotias. © POLIISI

”Vihjeitä on tullut paljon. Jokainen vinkki luo toivoa, mutta pettymys on sanoin kuvaamaton aina, kun palaa kotiin etsintöjen jälkeen ilman mitään uutta tietoa.”

”On paljon Riina-nimisiä tyttöjä, jotka vielä muistuttavat meidän Riinaa. Itselläni on monta kertaa toivo herännyt etsiessäni. En vieläkään toiveissani sulje pois mahdollisuutta, että Riina olisi elossa jossain.”

Ei vastauksia

Mitä elämäniloiselle Riinalle tapahtui? Hänen viimeisiin tunnettuihin elämänvaiheisiinsa liittyi mies, joka oli vuoden sisällä tehtaillut 26 eri rikosta, joista viimeisimpiin kuuluneen mökkimurron ja venevarkauden todistusaineistoa löytyi pitkin Vanhankylän metsiä.

Oliko Riina miehen matkassa, koska heillä oli suhde?

”En osaa sanoa. Mies oli suhteellisen uusi tuttavuus. Olen puhunut hänen kanssaan puhelimessa. Hän kertoi, että ei ole tehnyt Riinalle mitään, vaan että Riina lähti sanaakaan sanomatta yksin kävelemään”, Helenius kertoo.

”Oma tuntemukseni on, että tilanne ei mennyt niin kuin hän kertoo, vaan että hän tietää paljon enemmän kuin antaa ymmärtää.”

Nokinaamainen mies ei kuitenkaan ollut viimeinen, joka mahdollisesti näki Riina Mäkisen elossa.

Riina Mäkinen

Viimeisen kerran Riina nähtiin mahdollisesti 11.5.2017 kävelemässä Heskerintietä kohti murtomökkiä. Aiemmin samana päivänä poliisi oli ottanut ABC:ltä kiinni Riinan seurassa liikkuneen miehen. © MIIKKA JÄRVINEN

Viimeinen havainto?

Palaneen auton ja murtomökin luo vievän Heskerintien varrella on kivilouhimo, jossa työskentelevä Jani Viren istui työmaakopissa vartioimassa 11. toukokuuta, puolen päivän aikaan.

”Näin hahmon kävelevän yksin tietä pitkin mökille päin. Hän pisti silmään, koska yleensä täällä liikkuu ihmisiä koirien kanssa.”

Viren hyppäsi kuorma-autoon ja ajoi kävelijän kiinni.

Jani Viren

Jani Viren jututti 11.5.2017 Heskerintiellä nuorta naista, joka näpläsi puhelinkoteloaaan hermostuneena ja kertoi menevänsä valokuvaamaan metsää. © MIIKKA JÄRVINEN

”Kysyin, että mitä hän tekee täällä. Naisella oli pieni laukku mukanaan ja hupparin huppu vedettynä päähän. Istuin kuormurin hytissä, joten en nähnyt hänen kasvojaan kunnolla.”

”Kävelijä sanoi olevansa menossa valokuvaamaan metsää. Aika omalaatuinen vastaus. Hän oli silminnähden hermostunut, vältteli katsetta ja näpläsi koko ajan puhelimensa kotelon kantta.”

Viren oli kuullut läheiselle mökille tehdystä murrosta ja nähnyt poliisiautojen ajavan mökille aiemmin päivällä.

”Jatkoin saman tien matkaani mökille. Yritin lähteä niin, että kävelijä ei aavistaisi mitään ja toivotin hyvät päivänjatkot. Mökillä kerroin poliiseille mitä olin nähnyt. Toinen partio lähti saman tien häntä vastaan.”

Sillä välin hupparinainen oli kadonnut. Pakeniko Riina poliisia?

X