Onko tofu-kissanhiekka terveellisempi kissalle? – Valmistajan mukaan vesiliukoisen uutuustuotteen voi hävittää vessanpönttöön, HSY tyrmää tämän tavan

Eläinlääkärin mukaan vähemmän pöllyävä kissanhiekka on usein parempi vaihtoehto etenkin astmakissalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eläinlääkärin mukaan kissanhiekan koostumuksella on suuri merkitys kissan elämässä. Uutta kissanhiekkaa kokeiltaessa tulee seurata tarkasti kissan reaktioita.

Eläinlääkärin mukaan vähemmän pöllyävä kissanhiekka on usein parempi vaihtoehto etenkin astmakissalle.
Teksti:
Aino Mielo

Kissanomistajien kiinnostuksen kohde on nyt tofu-kissanhiekka, jonka valmistajan tuotekuvauksen mukaan voi hävittää jopa vessanpöntöstä alas vetämällä. HSY tyrmää tämän tavan täysin.

Kissanhiekka-uutuus koostuu soijakuiduista valmistetuista pelleteistä, ja tuote on valmistajien mukaan 100-prosenttisesti vesiliukoinen. Pellettejä kuvaillaan tassuihin ja karvoihin ”tarttumattomiksi”, ja näin tuotteen luvataan aiheuttavan tavallista kissanhiekkaa vähemmän sotkua.

Tofu-kissanhiekan kerrotaan lisäksi olevan kissalle terveellisempi, sillä se on orgaanisempi ja vähemmän pölyävä.

Seura selvitti, minkälainen trendituote tofukissanhiekka oikein on. Voiko sitä todella vetää vessasta ”luvan kanssa” ja onko siitä terveyshyötyjä kissalle.

Tofu-kissanhiekka on jo noussut hitiksi maailmalla, Suomessa se on vielä tuntemattomampi uutuus

Tokmannin lemmikkiruokien ja tarvikkeiden ostaja Johanna Kari törmäsi tofukissanhiekkaan jo ennen koronaa lemmikkituotemessuilla Kiinassa. Jo tuolloin siellä puhuttiin paljon tofukissanhiekasta. Alan kollegat esimerkiksi Saksasta innostuivat heti tulevasta hittituotteesta.

Tuote ei kuitenkaan rantautunut vastaavasti Suomeen eikä se näin muuttunut villitykseksi. Vieläkään sitä ei ole saatavilla läheskään kaikista erikoisliikkeistä.

”Olen vähän yllättynyt, että niin moni ei ole lähtenyt siihen vielä”, Johanna Kari Tokmannilta kertoo.

Kari ajattelee, että tuote saattoi jäädä koronan jalkoihin. Toisaalta Suomen markkinat ovat olleet useiden muidenkin tuotteiden tapauksessa ”takavasemmalla”.

Tokmannilla on ollut tofukissanhiekkaa myynnissä nyt vuoden verran. Johanna Kari teki päätöksen valikoimaan ottamisesta, sillä hän näkee, että ekologisten vaihtoehtojen kysyntä tulee vain kasvamaan.

Hänen mukaan tofukissanhiekka on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin tavallinen. Myynti ei vielä ole ollut räjähdysmäistä, mutta se on kasvanut tasaisesti.

”Näen, että kysyntä on selvästi nousemaan päin.”

”Hiekka on iso asia kissojen elämässä”

Eläinlääkäri ja kahden kissan omistaja Erja Knuth ei ollut itse vielä kuullutkaan tofukissanhiekasta, mutta pitää hienona asiana sitä, että hiekoille tulee erilaisia vaihtoehtoja.

”Hiekka on iso asia kissojen elämässä”, Erja Knuth kertoo.

Kissanhiekka ja hiekkalaatikko vaikuttavat kissojen terveyteen, sillä kissa käyttää niitä joka päivä. Kissa voi stressaantua, jos hiekka on vääränlaista.

”Moni kissa ei tykkää siitä, jos hiekka on jotenkin ikävän tuntuista tassuissa. Sen tulisi olla suhteellisen hienojakoista, mukavaa hiekkaa, johon pääsee helposti kaivamaan kuopan.”

Eläinlääkärin mukaan myös hiekan pöllyävyydellä on suuri merkitys – etenkin, jos kissalla on keuhko- tai hengitystiesairaus, kuten kissan astma. Jos astmakissa ei vastusta tofukissanhiekan käyttöä, se voi siis todella olla pöllyävää hiekkaa parempi vaihtoehto.

Kissanhiekan koostumuksen lisäksi on tärkeää sekin, että hiekkalaatikko on helppokulkuinen. Lisäksi laatikoita tulee olla tarpeeksi. Erja Knuthin mukaan yhdellä kissalla tulisi olla kaksi vessaa.

Mitä tulee huomioida jos haluaa kokeilla tofukissanhiekkaa?

Jos kissanomistaja harkitsee tofukissanhiekan kokeilua, tulee eläinlääkäri neuvoo ottamaan käyttöön kaksi kissan hiekkalaatikkoa, joista toisessa on vielä vanhaa tuttua hiekkaa tarjolla.

”Sitten voi vähän katsoa, suostuuko kissa käyttämään sitä uutta kuiviketta”, eläinlääkäri neuvoo.

Kun kissa alkaa käyttää uutta hiekkaa, sen voi silloin ottaa hyvillä mielin käyttöön.

HSY tyrmää tofukissanhiekat viemärissä

Vaikka tofu-kissanhiekan valmistajat kuvailevat tuotteen hävittämisen olevan helppoa sen vain vessanpöntöstä vetämällä, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ympäristöasiantuntija Elina Tanneri ei sitä todellakaan suosittele.

Tannerin mukaan tofukissanhiekka kuormittaisi turhaan jätevedenpuhdistamoja, kuten mikä tahansa muu roska, joka ei kuulu viemäriin.

”Viemäri ei ole roskis. Sinne ei kuulu laittaa muuta kuin ihmisen omia tuotoksia, vessapaperia ja pesuvesiä”, perustelee Elina Tanner asiaa sähköpostitse.

Ylimääräinen aines ja roskat viemärissä myös lisäävät Tannerin mukaan viemäritukosten riskiä. Hän myös viittaa viemärietikettiin, josta selviää, että erilaisten tuotteiden vesiliukoisuus ei tee niistä jätehuollon ja ympäristön näkökulmasta vessasta vedettäviä.

Tofukissanhiekka ei siis HSY:n mukaan kuulu hävittää vetämällä sitä alas vessanpöntöstä, vaikka tuotteen valmistaja näin toteaakin.

Lue myös: Mitä viemäriin saa laittaa?

”Ensivaikutelma Lennistä oli se, että se on erikoisjäbä", Joonas Nordman kuvailee ja oikeaksi mielikuva on myös yhteisten vuosien aikana todistettu.
”Ensivaikutelma Lennistä oli se, että se on erikoisjäbä”, Joonas Nordman kuvailee ja oikeaksi mielikuva on myös yhteisten vuosien aikana todistettu. © Tommi Tuomi

Lue myös: Näyttelijä Joonas Nordmania kalvaa huoli – Lenni-kissan krooninen keuhkosairaus etenee: ”Se painaa mieltä taustalla koko ajan”

X