Kissat noutavat esineitä koirien tapaan − täysin omilla ehdoillaan tosin: ”Kissat eivät tee mitä omistajat haluavat”

Tutkimus osoittaa, että kissoilla on täysin itsemääritellyt noutokäyttäytymiset, joihin omistajat ovat niitä harvoin opettaneet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kissa päättää itse, kenelle noutaa ja milloin.

Tutkimus osoittaa, että kissoilla on täysin itsemääritellyt noutokäyttäytymiset, joihin omistajat ovat niitä harvoin opettaneet.
Teksti:
Anni Niittylahti

Sussexin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kissat tykkäävät koirien tavoin noutaa, tosin omilla ehdoillaan.

Scientic Reportsissa julkaistuun tutkimukseen osallistui 924 kissanomistajaa ja heidän 1154 kissaansa. Tutkimuksen tarkoituksena oli ymmärtää paremmin kissojen noutamiskäyttäytymistä.

94-prosentille tutkimukseen osallistuneista kissoista tavaroiden hakeminen oli vaistonvaraista käyttäytymistä. Suurin osa kissoista oli aloittanut noutamisen jo pentuna, sen sijaan, omistaja olisi kouluttanut lemmikkinsä siihen tai se olisi oppinut tavan toiselta eläimeltä.

”Tunnetusti kissoja on yleensä vaikea kouluttaa. Kissat sanelevat itse noutokertansa, mutta on väärinkäsitys, että ne eivät olisi kovinkaan seurallisia omistajiensa kanssa”, tohtoritutkija Jemma Forman sanoo The Guardian-lehdelle vapaasti suomennettuna.

Lue myös: Tonnikala saa veden herahtamaan kissan kielelle, ja nyt sille on löydetty tieteellinen selitys – Omistajan täytyy tietää tonnikalasta yksi asia

Kissalla on omat sääntönsä noutamiseen

Tutkimus osoitti, että kissat noutivat mielellään pallomaisia asioita, kuten koruja, rypistyneitä paperinpaloja ja kosmetiikkatuotteita.  

”Pom pom -pallon koko on tärkeää. Ostin isomman pallon, ja kissa torjui sen. Olen yrittänyt myös pienemmillä esineillä, suunnilleen sen tietyn pallon kokoisilla, ja se torjui myös ne”, kertoo eräs kissanomistaja tutkimuksessa.

Noudettavan tavaran lisäksi, kissat ovat tarkkoja myös siitä, kenen kanssa he leikkivät ja mikä vuorokaudenaika on kyseessä. Jotkut tutkimukseen osallistuneista omistajista kertoivat heränneensä öisin kissan pudottaessa leluja heidän tyynyilleen valmiina noutamaan niitä.

Kissoilla oli tapana aloittaa ja lopettaa noutoleikin omistajiaan nopeammin. Kuitenkin, jos kissa itse aloitti pelin, niin se kesti yleensä pidemmän aikaa ja ne halusivat leikkiä sitä useammin.

Koettu kontrollin tunne on kissalle tärkeää

Jemma Formanin mukaan yleinen kissoihin liittyvä stereotypia pitää paikkansa.

”Stereotypia, jonka mukaan kissat eivät tee mitä omistajat haluavat vaan sitä mitä ne itse haluavat, pitää paikkansa.”

Hän uskoo, että koettu kontrollin tunne on kissan hyvinvoinnille ja omistajasuhteelle tärkeää.

”Kannustan omistajia huomiomaan ​​kissansa tarpeita vastaamalla heidän leikkimieltymyksiinsä. Kaikki kissat eivät halua noutaa, mutta jos he haluavat, on todennäköistä, että heillä on oma erityinen tapa tehdä se.”

Tutkijat selvittivät, miten kissa reagoi lässytykseen.
Tutkijat selvittivät, miten kissa reagoi lässytykseen. © iStock

Lue myös: Tutkimus: Kissat tunnistavat omistajan lässytyksen eivätkä lotkauta korvaansa vieraille – Näin kissojen ja koirien käytös eroaa

X