Tutkimus: Kissat tunnistavat omistajan lässytyksen eivätkä lotkauta korvaansa vieraille – Näin kissojen ja koirien käytös eroaa

Tutkijat selvittivät, miten kissat reagoivat omistajan ja vieraan ihmiseen puheeseen. Kävi ilmi, että hellittelypuheella saa paremmin kissan huomion, mutta vain tietyin ehdoin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijat selvittivät, miten kissa reagoi lässytykseen.

Tutkijat selvittivät, miten kissat reagoivat omistajan ja vieraan ihmiseen puheeseen. Kävi ilmi, että hellittelypuheella saa paremmin kissan huomion, mutta vain tietyin ehdoin.
Teksti:
Katriina Lundelin

Onko kissalle lässyttämisessä vähääkään järkeä? Yhden tutkimuksen mukaan on. Kissat nimittäin reagoivat korkeataajuiseen, toistavaan puheenparteen, jollaista aikuiset taantuvat käyttämään lähinnä vauvojen ja lemmikkiensä kanssa.

Koirien on tiedetty reagoivat lässytykseen jo pitkään, mutta vähemmän tutkittujen kissojen käytöksestä tieto on vasta karttumassa.

Animal Cognition -tiedejulkaisun artikkeli antaa viitteitä, että lässytys toimii kissoihin ja koiriin eri tavalla. Molemmat lajit erottavat ihmisille suunnatun niin sanotun aikuispuheen – tai neutraalin ihmisten välisen puheen – eläinyksilölle suunnatusta lässytyksestä.

Lue myös: Nämä ovat suosituimmat kissarodut − Kun kissan hankinta edessä, lue tästä omistajan muistilista!

Kissat saattavat olla koiria valikoimia puhujan suhteen siksi, että koirilla on usein enemmän kohtaamisia vieraiden kanssa.
Kissat saattavat olla koiria valikoimia puhujan suhteen siksi, että koirilla on usein enemmän kohtaamisia vieraiden kanssa. © iStock

Vain omistajan lässytys kelpaa

Paris Nanterren yliopiston tutkijat selvittivät kissojen lässytysherkkyyttä erityisessä kodinomaisessa huoneessa 16 kissan avulla. Kissat tuotiin omistajansa kanssa huoneeseen, jossa niille soitettiin nauhalta erilaisia puhekatkelmia: ihmisille suunnattuja neutraaleita lauseita ja kissoille suunnattuja söpöilylauseita.

Kissojen reaktioiden selvittäminen ei ole aivan yhtä helppoa kuin koirien – ne eivät heiluta innoissaan häntää tai näytä muutenkaan reaktioitaan yhtä voimakkaasti. Mutta kissatkin reagoivat ja selvästi eriasteisesti. Korvien suuntaaminen, peseytymisen keskeyttäminen tai pään kohottaminen ovat kaikki merkkejä siitä, että kissa on kuulolla.

Neutraalienkin lauseiden soittaminen sai kissat ensin terästämään huomiotaan, mutta kiinnostus katosi nopeasti, kun ne tunnistivat puheen ihmisille suunnatuksi. Kun sarjan loppupäässä soitettiin lässytystä, kissat reagoivat uudestaan voimakkaalla kiinnostuksella.

Tässä kohtaa kissat ja koirat selvästi eroavat toisistaan. Koirien nimittäin tiedetään reagoivan kenen tahansa lässytykseen, mutta kissat suhtautuivat vieraan ihmisen lässytykseen välinpitämättömästi – vain omistajan kissapuhe aiheutti niissä innostusta, vaikka läheskään kaikki kissanomistajat eivät tunne kissojen käyttäytymistä erityisen hyvin.

Lue myös: Tonnikala saa veden herahtamaan kissan kielelle, ja nyt sille on löydetty tieteellinen selitys – Omistajan täytyy tietää tonnikalasta yksi asia

Kissat suostuttelevat vauvapuheella

Kissojen ja niiden omistajien väliset viestintätaidot eivät rajoitu lässytykseen. Vuonna 2009 Sussexin yliopiston tutkijat testasivat, kuinka taitavasti kissat kerjäävät ruokaa.

Kävi ilmi, että lemmikkikissat todella suostuttelevat ihmistä sekoittamalla kehräämiseen taajuuksia, jotka muistuttaa vauvan itkua. Silkkitassujen vauvailua nauhoitettiin ja soitettiin joukolle ihmisiä – kuulijat kokivat tällaisen mankumisen anovammaksi kuin tavanomaisen kehräämisen.

Kiinnostavaa asetelmassa oli myös se, että koekuuntelijoissa oli mukana ihmisiä, joilla ei itsellään ole kissoja. Näyttää siis siltä, että kissaystävämme ovat löytäneet ihmisistä evoluution luoman pehmeän kohdan, jota puskemalla saa tahtonsa läpi.

Lue myös: Kissakahvila Purnauskis tarjoaa maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen kokemuksen – Karvatassut houkuttelevat kissaihmisiä vieraikseen valtakuntaansa

Kissakahvila
Kissojen yöllisiä touhuja kahvilassa seurataan kameravalvonnan avulla. Välillä touhut ovat vallan villejä. Pyry, toinen kahvilassa olleista bengaleista, tiputti höyhenillä koristellun kattovalaisimen. Päivisin hänestäkin löytyy rauhallinen puolensa. © Juha Pippuri

Lue myös: Haluaisitko ystäväksi kissan kanssa? Näin silmien räpyttely tuo tulosta

X