Tonnikala saa veden herahtamaan kissan kielelle, ja nyt sille on löydetty tieteellinen selitys – Omistajan täytyy tietää tonnikalasta yksi asia

Kissan makunystyrät ovat virittyneet tietyn perusmaun havaitsemiseen. Siksi tonnikala on aivan erityisesti kissojen mieleen. Vääränlaisen tonnikalan syöttämisestä voi kuitenkin olla haittaa kissan terveydelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kissalle ei saa syöttää ihmisten tonnikalaa.

Kissan makunystyrät ovat virittyneet tietyn perusmaun havaitsemiseen. Siksi tonnikala on aivan erityisesti kissojen mieleen. Vääränlaisen tonnikalan syöttämisestä voi kuitenkin olla haittaa kissan terveydelle.
Teksti:
Katriina Lundelin

Moni kissanomistaja tietää, että kun tonnikalapurkki narahtaa auki, kehrääjä on nopeasti jaloissa naukumassa. Kissan ja ihmisen kyky aistia perusmakuja eroaa toisistaan merkittävästi, mutta molemmilla lajeilla on yhteinen himojen kohde, jota tonnikala sattuu sisältämään tuhdisti.

Tutkijat halusivat selvittää, pystyykö kissa maistamaan umamin – lihaisaksi kutsutun viidennen perusmaun, joka on ruokaintoilijoille tuttu etenkin aasialaisen keittiön ansiosta. Vastaus: kyllä pystyy.

Asiaa selvitti tutkijaryhmä Waltham Petcare Institute -tutkimuslaitoksesta. Sen omistaa brittiläinen Mars Petcare UK, joka valmistaa lemmikkien ruokia. Tutkimustulokset julkaistiin Chemical Senses -tiedejulkaisussa elokuussa 2023.

Kissa tarvitsee ravinnokseen vielä paljon koiraa enemmän proteiinia ja rasvaa. Hiilihydraatteja se sulattaa huonosti. Täysiverisen lihansyöjän kohdalla umamin maistaminen ei tullut täytenä yllätyksenä.

Tonnikala maistuu kissalle, mutta vain kissan tonnikalaa saa antaa.
Kissa on alun perin aavikkoeläin. Sen epäillään tutustuneen kalaan vasta liittoutuessaan ihmisen kanssa. © iStock

Kissan kielen kertomaa

Kissojen makunystyröistä tiedettiin jo aiemman tutkimuksen perusteella, etteivät kissat tunnista makeaa. Niiltä yksinkertaisesti puuttuu sokereiden havaitsemiseen tarvittavat proteiinit. Umamin kohdalla oli syytä odottaa päinvastaista.

Tutkijat leikkasivat kuusivuotiaalta uroskissalta kielen tutkiakseen sen makunystyröitä – kissa oli jouduttu lopettamaan tutkimukseen liittymättömistä syistä. Kielestä löytyivät molemmat umamin maistamiseen tarvittavat geenit: Tas 1r1 ja Tas 1r3.

Voi siis olla, että umami on kissalle yhtä tärkeä kuin sokeri ihmiselle, arvioi Yasuka Toda, molekyylibiologi Meijin yliopistosta. Hän kommentoi tutkimusta Science.org -verkkolehdelle, mutta ei osallistunut itse tutkimukseen.

Umamin maistamista testattiin myös käytännössä. 25 kissaa sai eteensä vesikupit, joista toisessa oli tavallista vettä ja toisessa vettä, joka oli maustettu umamille tyypillisillä molekyyleillä. Testausta tehtiin monen kokeen sarjoissa, erilaisilla molekyyliyhdistelmillä. Tulos oli selvä: kissat suosivat voimakkaasti umamilla maustettua vettä.

Aivan erityisesti kissoja miellytti kulho, johon oli sekoitettu histidiiniä ja inosiinimonofosfaattia, jota käytetään elintarviketeollisuudessa arominvahventeena. Molempia löytyy erityisesti tonnikalasta.

Lue myös: Puolassa asuvan Heidin yhdeksän kissaa kuoli lintuinfluenssaan: ”En tiedä, milloin itse olen kunnossa kaiken tapahtuneen jälkeen”

Valitse tonnikala kissalle tarkkaan

Kissalle ei pitäisi kuitenkaan syöttää mitä tahansa tonnikalaa, kertoo Kissaliiton opas.

Kissalle voi kehittyä E-vitamiinin puutos, jos sen ruokavalio sisältää paljon rasvaista kalaa tai ihmisille tarkoitettua tonnikalaa. Puutostila voi aiheuttaa niin sanotun keltarasvataudin, joka on rasvakudoksen tulehdus. Rasvakudostulehdus aiheuttaa kissalle kipua, liikkumisvaikeuksia, kuumeilua ja ruokahaluttomuutta.

Kehrääjäturvallinen valinta on siis kissan tonnikala. E-vitamiinia kissa saa myös kanamunista, lihasta ja teollisesta kissanruoasta.

Lue myös: Haluaisitko ystäväksi kissan kanssa? Näin silmien räpyttely tuo tulosta

X