Haluaisitko ystäväksi kissan kanssa? Näin silmien räpyttely tuo tulosta

Haluaisitko ystäväksi kissan kanssa? Mahdollisuutesi paranevat, jos opettelet hymyilemään kuin kissa, todetaan tuoreessa brittitutkimuksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Silmien räpyttely voi olla uudelle kissan­omistajalle hyvä tapa tutustua lemmikkiinsä. © istockphoto

Haluaisitko ystäväksi kissan kanssa? Mahdollisuutesi paranevat, jos opettelet hymyilemään kuin kissa, todetaan tuoreessa brittitutkimuksessa.
Teksti: Jani Kaaro

Kissan hymyllä tarkoitetaan kissan tapaa katsoa silmiin ja samalla räpyttää omia silmiään hitaasti. Monet kissanomistajat itse asiassa ”keskustelevat” lemmikkinsä kanssa tällä tavalla, silmiä hitaasti avaten ja sulkien.

Nyt tätä keskustelua on ensimmäisen kerran tutkittu tieteellisesti ja se todella toimii.

Vastavuoroista silmien räpyttelyä

Brittiläisen Sussexin yliopiston tutkijat seurasivat kissoja useissa koetilanteissa. Ensimmäisessä kissa oli omistajansa kanssa ja omistajat keskustelivat kissalle joko silmiä räpyttäen tai neutraalein kasvoinilmein.

Kokeen tulokset osoittivat, että kissat räpyttivät silmiä omistajalle vain, jos omistaja oli räpyttänyt silmiä kissalle. Räpyttämiseen siis liittyy vastavuoroisuus.

Toisessa kokeessa kissa oli ventovieraan kanssa, ja vieras koetti saada kissan lähestymään itseään pitämällä kättään ojennettuna. Myös tässä kokeessa kissat lähestyivät vierasta paljon todennäköisemmin jos vieras oli ensin räpyttänyt tälle silmiään.

Merkki rauhantahtoisuudesta?

Mistä tällainen kommunikaation muoto on kehittynyt on arvoitus. Eläinten maailmassa silmiin tuijottaminen on usein uhkauksen merkki. Silmien hidas sulkeminen voi olla merkki rauhantahtoisuudesta, koska se katkaisee tuijotuksen.

Tutkijoiden mukaan silmien räpyttely voi olla uudelle kissan­omistajalle hyvä tapa tutustua lemmikkiinsä.

Lue myös: Kissan aktivointi pitää lemmikin mielen ja kehon virkeänä – 5 vinkkiä kissan virikkeelliseen elämään 

Lue myös: Hihnaulkoilun puolestapuhujat, Visa ja Vilma, muistuttavat kissan arvosta: ”Kissanomistajien ei odoteta näkevän sitä vaivaa, että ulkoilee kissansa kanssa”

Mäyrä-Kaarlo näyttää mallia, miten kissa ulkoilee. Hihnassa pääsee kurkkaamaan maailmaa vaikka puusta. Kovin korkeaan puuhun kissaa ei silti kannata päästää.

Mäyrä-Kaarlo näyttää mallia, miten kissa ulkoilee. Hihnassa pääsee kurkkaamaan maailmaa vaikka puusta. Kovin korkeaan puuhun kissaa ei silti kannata päästää. © crx_doubletrouble

X