Kissan aktivointi pitää lemmikin mielen ja kehon virkeänä – 5 vinkkiä kissan virikkeelliseen elämään

Notkea ja tarkkanäköinen kissa on sisätiloissakin peto, joka tarvitsee lajityypillisiä virikkeitä. Kissan tylsistyminen voi nimittäin johtaa lihomiseen ja häiriökäyttäytymiseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kissan näkö on erikoistunut havaitsemaan liikettä. Kissan aktivointi onnistuukin muun muassa tarjoamalla niille mahdollisuus katsella ikkunasta tai ulkoilla tarhassa. Kuva: iStock

Notkea ja tarkkanäköinen kissa on sisätiloissakin peto, joka tarvitsee lajityypillisiä virikkeitä. Kissan tylsistyminen voi nimittäin johtaa lihomiseen ja häiriökäyttäytymiseen.
Teksti: Katriina Lundelin

Kissan tarpeita säätelevät sen lajityypilliset ominaisuudet: kissa on saalistaja, jolla on hyvä näkö ja kuulo sekä notkea vartalo. Siksi kissan aktivointi on sisätiloissa tarpeen: kehräävälle lemmikille pitäisi  järjestää riittävästi tekemistä, joka herättää aistit ja kiinnostuksen.

Kissan hajuaisti on 13 kertaa parempi kuin ihmisellä, ja se kuulee 1,6 oktaavia ihmistä korkeampia ääniä.

Kissan tärkein aisti on kuitenkin näkö, joka on erikoistunut liikkeiden havaitsemiseen. Värejä kissa näkee huomattavasti ihmistä kapea-alaisemmin, mutta pimeässä kissan näköaisti on lyömätön.

Kissa kykenee hyppäämään viisi kertaa korkeutensa verran ylöspäin, ja se asuttaa luonnossa runsaan neliökilometrin laajuista aluetta. Jos lemmikkikissa ei pääse liikkumaan tarpeeksi, vaarana on kissan lihominen ja tylsistyminen.

Tylsistymisestä taas voi seurata monenlaista häiriökäyttäytymistä, kuten yöllistä huutoa, sohvan raapimista ja nurkkii pissailua.

Nappaa tästä viisi vinkkiä, joiden avulla kissan aktivointi onnistuu!

Kiipeilytasot, pussukat ja raapimispuut tarjoavat kissalle puuhaa.

Kiipeilytasot, pussukat ja raapimispuut tarjoavat kissalle puuhaa. Kuva: iStock

1.      Muokkaa koti kolmiulotteiseksi

Kissa on luonnostaan peto ja se tarkkailee ympäristöään jatkuvasti. Erityisen paljon kissa nauttii, kun se pääsee tarkkailemaan ympäristöään jostain korkealta.

Erilaiset kiipeilypuut ja seinähyllyt, joita myöten kissa voi asunnossa liikkua ja havainnoida, tarjoavat kissalle virikkeitä ja fyysistä harjoitusta. Osa kissoista viehättyy myös erilaisista tunneleista ja koloista.

Muista järjestää kissalle myös kunnollinen raapimispuu, jotta se saa purkaa siihen saalistajanvaistojensa aiheuttamaa repimisenvimmaa. Kaikki kissat eivät raapimispuista innostu, mutta omistajan heiluttama repimislelu saattaa saada kissan riemastumaan.

2.      Ulkoiluta hihnassa tai rakenna tarha

Kissan voi totuttaa ulkoilemaan valjaissa ja hihnassa yhdessä omistajansa kanssa. Kaulapanta ei ole hihnassa ulkoiluun ihanteellinen, koska kissa voi helposti vetää päänsä sen läpi ja lähteä karkuun. Panta voi myös takertua kiinni oksaan tai muuhun ulokkeeseen ja kuristaa kissaa.

Valjaissa ulkoilua kannattaa harjoitella rauhassa ja kissan ehdoilla. Jos kissa pelkää tai sen olo on selvästi epämukava, kissaa ei kannata pakottaa. Ulkoilua voi palata harjoittelemaan seuraavalla kerralla uudestaan.

Lasitettu parveke tai kissaa varten rakennettu ulkotarha tarjoavat kissalle turvallisen tavan ulkoilla ja seurata esimerkiksi lintujen ja muiden eläinten puuhia. Ulkoilutila kannattaa rakentaa kolmiulotteiseksi, jotta kissa voi kiipeillä ja lojua erilaisilla tasoilla tai piiloutua.

3.      Kissa haluaa metsästää ruokansa

Luonnossa kissa käyttää paljon aikaa ruoan etsimiseen, koska sitä ei ole koko ajan tarjolla. Siksi kissaa kannattaa haastaa ruoan etsintään myös sisätiloissa.

Ruoan voi piilottaa vaihtelevasti eri huoneisiin, eikä sitä ole aina pakko tarjota kupista. Kuivanappulat voi piilottaa lemmikkikaupoista saataviin virikeleluihin tai vaikka itse rakennettuun laatikkoon. Siten kissa joutuu aprikoimaan, kuinka ruokaan pääsee käsiksi.

Taitava eläintenkouluttaja taas voi opettaa kissan ansaitsemaan ruokansa tekemällä temppuja.

Kissan aktivointi onnistuu myös erilaisten hajujen avulla, koska kissalla on tarkka hajuaisti.

Kissan aktivointi onnistuu myös erilaisten hajujen avulla, koska kissalla on tarkka hajuaisti. Kuva: iStock

4.      Tarjoa jotain nuuhkittavaa

Tuoksut kiinnostavat kissaa, ja siksi kissan aistit voikin saada heräämään houkuttelemalla pikkutiikeri hajujen maailmaan.

Tarjoa kissalle tutustuttavaksi uusia tuoksuja: toisen eläimen panta, oksia ja käpyjä, riistaeläimen osia, ihmisten vaatteet ja mitkä tahansa uudet, kissalle turvalliset esineet ja tuoksut.

5.      Hanki kissalle kaveri

Kaikki kissat eivät ole seurallisia, mutta moni kissa viihtyy hyvin kissakaverin kanssa. Toinen kissa voi tarjota kissalle sellaisia leikkiseuraa, johon ihminen ei kykene. Leikkiminen ja painiminen toisen kissan kanssa virittää kissan mieltä ja tarjoaa fyysistä tekemistä.

Kissakaverukset kannattaa kastroida tai steriloida, jos kyse on lemmikkikissoista. Samaa sukupuolta olevat kissat saattavat lisääntymiskykyisinä tapella herkemmin. Eri sukupuolta olevien yhteiselo voi johtaa ei-toivottuihin pentuihin.

Jos talossa on useampi kissa, pitää myös kissanvessoja olla vähintään kissojen lukumäärän verran ja yksi päälle.

Kissat kannattaa tutustuttaa ensin toistensa hajuun ja vasta sitten toisiinsa. Tutustumiseen kannattaa varata aikaa ja useampi kerta. Ventovieraita kissoja ei pidä jättää keskenään valvomatta, ja kissat tulee erottaa, jos ne käyttäytyvät aggressiivisesti toisiaan kohtaan.

Lue myös: Tutkimus selvitti: Näin paljon vapaana kulkeva kissa verottaa luonnonvaraisia eläimiä

Kissojen yhteiseloa helpottaa, kun ne eivät joudu kilpailemaan resursseista: hiekkalaatikoita, piiloja ja raapimapuita tulisi olla useita.

Kissojen yhteiseloa helpottaa, kun ne eivät joudu kilpailemaan resursseista: hiekkalaatikoita, piiloja ja raapimapuita tulisi olla useita. Kuva: iStock

X