Kun kyy puree koiraa tai kissaa, hakeudu heti eläinlääkäriin – Näin kyyn purema ja myrkky voi lemmikillä oireilla

Mitä tehdä, kun kyy puree koiraa tai kissaa? Miten kyyn purema oireilee? Näin lemmikkien omistajia neuvoo eläinlääkäri Oona Miuku.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuttujen "paikka"- ja "jätä" -käskyjen opettaminen koiralle antaa käärmeelle mahdollisuuden luikerrella piiloon.

Mitä tehdä, kun kyy puree koiraa tai kissaa? Miten kyyn purema oireilee? Näin lemmikkien omistajia neuvoo eläinlääkäri Oona Miuku.
Teksti:
Terhi Harper

Kun kyy puree koiraa tai kissaa, kannattaa eläinlääkäri Oona Miukun mukaan suunnata  lemmikin kanssa heti lähimmälle eläinlääkärille saamaan ensiapua ja arvioimaan tarve jatkohoidolle.

Vaikka puremaa tai käärmettä ei ole nähty, mutta kyyn pureman epäillään olleen mahdollinen, lemmikkiä tulee seurata tarkkaan seuraavien tuntien ajan.

”On hyvä hakeutua eläinlääkäriin heti, jos havaitaan kipua, turvotuksia tai ontumaa tai mikäli eläimen käytös muuttuu”, neuvoo pieneläinsairauksiin erikoistuva eläinlääkäri Oona Miuku Yliopistollisesta eläinsairaalasta.

Näin kyyn purema voi oireilla

Oona Miukun mukaan oireet ja niiden voimakkuus riippuvat kudoksesta, johon purema on kohdistunut. Useimmiten puremakohtaan syntyneiden turvotuksen ja kivun lisäksi puremaa ympäröivä iho voi punoittaa tai olla mustelmainen.

Vakavimmat oireet aiheutuvat useimmiten etujalkaan kohdistuneista puremista.

”Myrkyn vaikutukset elimistössä voivat johtaa tulehdus- ja shokkitilan kehittymiseen. Turvotus ja kipu voivat vaikeuttaa purrun ruumiinosan toimintaa. Jos purema on osunut eläintä jalkaan, se usein ontuu”, Miuku kertoo.

Kun kyy puree koiraa tai kissaa, purtu lemmikki ei saisi kävellä itse, vaan se tulee kuljettaa hoitoon levossa.

Nopeus on valttia lemmikin hoidossa

Oona Miukun mukaan nopeus on valttia – mitä nopeammin puremaa hoidetaan, sitä pienemmillä seurauksilla usein päästään.

Miukun mukaan oireita voidaan niiden vakavuudesta riippuen ehkäistä ja hoitaa eläinlääkärissä annettavalla tukihoidolla ja kyynmyrkkyyn tarkoitetulla vasta-aineella. Tarkka voinnin ja veriarvojen seuranta kertoo, kuinka pitkään eläimen hoitoja on jatkettava.

Koira tippaletkussa.

Kyynmyrkky vaikuttaa eläimen verenkiertoelimistöön, veren hyytymisominaisuuksiin sekä muihin kudoksiin – vakavissa tapauksissa eläin voi kärsiä muun muassa sydämen rytmihäiriöistä ja akuutista munuaisvauriosta. © iStock

Seurannan avulla voidaan myös huomata ajoissa, jos sen tila on jälleen huononemassa

”Jos lemmikille ehtii kehittyä puremaan liittyviä komplikaatioita, sen toipumisennuste on huonompi sairaalahoidollakin kuin jos vaurioita olisi pystytty ehkäisemään tukihoidoilla”, Miuku sanoo.

Ei kyytablettia ensiavuksi

Moni pohtii, pitäisikö koiralle tai kissalle antaa ensiavuksi kyytabletti, mutta Oona Miukun mukaan sitä ei tämän hetkisen tiedon valossa suositella hoidoksi.

”Hydrokortisonin hyödyistä kyynpuremissa ei ole pitävää näyttöä eläinlääketietellisessä tutkimuksessa – päinvastoin, kyytabletista voi olla haittaa, jos se viivyttää lemmikin pääsemistä eläinlääkäriin arvioitavaksi ja hoidettavaksi”, Miuku tähdentää.

Poikkeuksen sääntöön tuo harvinainen pureman aiheuttama kudosturvotus hengitysteissä, mikäli lemmikki on saanut pureman esimerkiksi kieleen tai kaulan alueelle. Tällöin hydrokortisonia voidaan antaa ensiapuna hengitysvaikeuksiin.

Kyyn pureman voi myös välttää

”Kyynpureman riskiä oman lemmikin kohdalla voi vähentää parhaiten yksinkertaisesti välttämällä paikkoja, joissa kyyt oleilevat”, neuvoo pieneläinsairauksiin erikoistuva eläinlääkäri Oona Miuku Yliopistollisesta eläinsairaalasta.

Miuku neuvoo jättämään väliin kyiden tunnetut pesäpaikat, kuten aurinkoiset kalliot ja hakkuualueet. Lisäksi turvallisinta on ulkoileminen viileässä säässä tai hämärällä, sillä kyy on aktiivinen päivisin ja nauttii auringonpaisteesta.

Kytkettynä pitäminen ja tutut käskyt suojaavat lemmikkiä maastossa

Lemmikin turvallisuutta parantaa myös sen pitäminen kytkettynä ulkona liikkuessa.

Kennelliitto muistuttaa sivustollaan koirien kiinnipitoajasta maaliskuun 1. päivästä  lokuun 19. päivään asti – kiinnipitoajalla pyritään rauhoittamaan luonnoneläimien lisääntyminen ja pesiminen.

Oona Miuku kehottaa etenemään maastossa rauhallisesti, mikä antaa kyylle mahdollisuuden väistyä tai varoittaa lähestyvää ihmistä ja eläintä – kyy kun puree vasta viimeiseksi puolustuskeinokseen.

Miukun mukaan koiralle on hyödyllistä kouluttaa esimerkiksi ”jätä” ja ”paikka” -käskyt. Jos omistaja havaitsee kyyn ennen koiraa, lemmikin saa käskyn avulla pysähtymään ajoissa tai antamaan mielenkiintoisen luikertelijan olla rauhassa.

Koira kohtaa käärmeen

Luonnossa vapaina liikkuessaan, kun kiinnipitoaika ei ole voimassa, koirat kulkevat usein kuono maassa tai juosten – Ne kohtaavat kyyt joko yllättäen tai lähestyvät niitä uteliaina, mikä lisää alttiutta joutua purruksi. © iStock

”Jos koira huomaa kyyn eikä ymmärrä varoa vaan menee uteliaana tutkimaan sitä, purema kohdistuu tyypillisimmin kuonon, huulien, leuan tai kaulan alueelle. Koira, joka ei ole huomannut kyytä ja kulkee liian läheltä, saa puolestaan pureman tyypillisesti raajaan”, Miuku sanoo.

Kissat kulkevat luonnossa yleensä koiria varautuneemmin.

”Kissat tutkivat vieraita asioita ennakkoluuloisemmin – ensin etäältä haistellen ja katsellen, sitten tassuillaan. Vaikka suurin osa kissoista varoo ja väistää käärmeitä, jotkut kissoista jopa metsästävät niitä”, Miuku kertoo.

Lue myös: Tiesitkö? Käärmeillä ei ole pesää mutta niillä on kaksi siitintä – Nämä faktat suomalaisista käärmelajeista yllättävät

Lue myös: Parittelusta unelmoivat kyykoiraat läimivät näyttävästi ensin toisiaan – Mystinen hemipenis antaa vaihtoehtoja voittajalle lemmenleikkeihin naaraan kanssa

X