Hihnaulkoilun puolestapuhujat, Visa ja Vilma, muistuttavat kissan arvosta: ”Kissanomistajien ei odoteta näkevän sitä vaivaa, että ulkoilee kissansa kanssa”

Helpoiten kissa oppii valjaisiin jo pentuna, mutta myös aikuinen kissa oppii liikkumaan hihnassa. Issakaisen sisarukset haluavat innostaa esimerkillään etenkin uusia kissan omistajia kokeilemaan valjaita kissalleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mäyrä-Kaarlo näyttää mallia, miten kissa ulkoilee. Hihnassa pääsee kurkkaamaan maailmaa vaikka puusta. Kovin korkeaan puuhun kissaa ei silti kannata päästää.

Helpoiten kissa oppii valjaisiin jo pentuna, mutta myös aikuinen kissa oppii liikkumaan hihnassa. Issakaisen sisarukset haluavat innostaa esimerkillään etenkin uusia kissan omistajia kokeilemaan valjaita kissalleen.
Teksti: Katriina Lundelin

Visa Issakaisen siro ja kiharakarvainen Mäyrä-Kaarlo on hyvä esimerkki siitä, että kun kissa ulkoilee, se voi tapahtua kytkettynä. Ja kissalla on silti kivaa.

Lyhyen ulkoilulenkin aikana Kaarlo on ehtinyt kölliä lämpimällä asfaltilla, syödä heinää, olla naapurin lasten rapsutettavana ja tarkkailla lintuja, etäältä. Innostuksen voi aistia: muutaman metrin päässä oleva rastas saa Kaarlon hännän iskemään rytmikkäästä edestakaisin.

Visa pitää siskonsa Vilma Issakaisen kanssa Ulkoilevat kissat -tiliä Instagramissa ja Facebookissa. Tilin tarkoituksena kerätä yhteen kuvia, joissa suomalaiset kissat ulkoilevat valjaissa.

”Halusimme juhlistaa sitä, että Suomessa on todella paljon kissanomistajia, jotka ulkoiluttavat kissojaan vastuullisesti. Halusimme antaa sille näkyvyyttä”, Visa kertoo.

View this post on Instagram

Nala valmiina seikkailuun ☀️🌲 #ulkoilevatkissat #turvallisestivaljaissa #kissanarvo #miautoo . 📸 @karvaformulat . LaaLaa nauttii ulkoilusta. #karvaformulat #Neaeras #somakiss_ry #somakisskesä19 #abyssiniancat #abessinialainen #aby . ========== . Ihkaoma tili turvallisesti narunjatkeen kanssa ulkoileville kissoille. Jos kaipaat seikkailuinspiraatiota, laita @ulkoilevatkissat seurantaan ja tägää #ulkoilevatkissat. Jaetaan mielellään myös juuri sinun seikkailuja! 💚 . #kissakriisi #vastuullisestivaljaissa #catrights #kissanoikeudet #meowtoo #adventurecats

A post shared by Ulkoilevat kissat (@ulkoilevatkissat) on

Kissa on tarkka ihostaan, siksi valjaisiin harjoittelu onnistuu vähitellen

Kumpikin Visan kissoista, Mäyrä-Kaarlo ja Mauno Muikkunen, ovat oppineet kulkemaan valjaissa aivan pennusta lähtien. Visa ja Vilma aloittivat harjoittelun pienistä asioista: ensin kissan päälle laitettiin sisätiloissa esimerkiksi kevyt naru tai paita.

”Harjoittelussa on tärkeää, että kissa oppii sietämään sitä, että sen iholla on jotain värikästä tai erilaisentuntuista. Kissa on tarkka siitä, mitä sen iholla ja turkissa on”, Vilma neuvoo.

Ensimmäiset harjoitukset kestivät vain pari minuuttia. Maunon ja Kaarlon kanssa toimivat hyvin myös herkut, koska Visan cornish rexit sattuvat olemaan hyvin persoja ruoalle. Kun harjoitukseen liittää jotain, mikä on kissalle kivaa, se sujuu huomattavasti helpommin.

”Tiesimme, että haluamme ulkoilla näiden kissojen kanssa, joten aloitimme harjoittelun jo Maunon ja Kaarlon ensimmäisenä kesänä. Kissa oppii valjaisiin helpommin pentuna, mutta kyllä aikuinenkin kissa oppii, kun sille antaa aikaa.”

Kun kissa alkaa viihtymään valjaissa, omistaja voi jatkaa harjoittelua niin, että valjaisiin liitetään hihna. Kun kissa hyväksyy koko ulkoilusetin ylleen, voidaan edetä vaiheeseen, jossa kissa pääsee ulos ensin muutamia minuutteja kerrallaan. Aikaa pidennetään kissan sietokyvyn mukaan.

View this post on Instagram

Unelmoi isosti 🏞️💎 Dalin retket on kyllä omaa luokkaa 😻☀️ #ulkoilevatkissat #turvallisestivaljaissa #kissanarvo #miautoo . 📸 @dalitheadventurecat . Roadtrip! greetings from Norway #dalitheadventurecat #adventurecat #outdoorcat #outdoorcatadventures #adventurewithcats #hikingwithcats #hikingcat #catswalkonleashes #catonleash #happycat #happycatclub #hikinginlofoten #lofotenislands #finnishcat #norway_nature #blackcatclub #meowed #blackcatoninstagram #blackcatsrule #meowstagram #blackpanthercats #roadtripwithcats #blackcatsruletheworld #blackcatsmatter . ========= . Ihkaoma tili turvallisesti narunjatkeen kanssa ulkoileville kissoille. Jos kaipaat seikkailuinspiraatiota, laita @ulkoilevatkissat seurantaan ja tägää #ulkoilevatkissat. Jaetaan mielellään myös juuri sinun seikkailuja! 💚

A post shared by Ulkoilevat kissat (@ulkoilevatkissat) on

”Vaikka meillä opettelu meni hyvin, oli meillä ne samat ongelmat kuin kaikilla alussa. Kissat istuivat vain paikoillaan, eivätkä suostuneet liikkumaan. Mauno, joka on kuuro, istuu edelleen vain paikallaan ja naukuu. Kaarlo taas haluaa nykyään liikkua ja tutkia paikkoja.”

Hyvät valjaat ovat kuin paita, mutta omistajan huomio ei saa silti herpaantua

Maunon ja Kaarlon tarpeet ovat ulkoillessa hyvin erilaiset. Kuurolle Maunolle jokainen kerta ulkona on uusi ja ihmeellinen, se haluaa istua paikoillaan ja naukua. Kaarlo taas haluaa edetä. Jos kissat ajautuvat monen metrin päähän toisistaan, taluttajan on vaikea reagoida nopeasti, jos jotain tapahtuu.

Taluttajan pitää siis olla hereillä, kun kissa ulkoilee. Vaikka hyvät valjaat istuvat kuin paita, mitkään valjaat eivät ole täysin pakovarmat.

Ihminen ei voi somettaa samalla, koska kissaa sekä ympäristöä tulee tarkkailla. Jos talossa on useampi valjasteleva kissa, jokaisella kissalla pitäisi olla oma taluttaja.

”Myös paikka kannattaa valita kissan mukaan. Minun kissani esimerkiksi pelkäävät polkupyöriä, joten emme käy paikoissa, joissa niitä on paljon. Myöskään porottavalla auringonpaisteella emme mene ulos, koska cornish rexien korvat palavat helposti. Lämmin, hiukan pilvinen sää on hyvä. Ulkoilukausi kestää meillä toukokuusta syys–lolakuuhun, se aloitetaan ja lopetetaan villapaita päällä”, Visa kertoo.

”Kaikki kissat eivät opi valjaisiin lainkaan, eikä se haittaa. Kissa voi hyvin olla myös pelkkä sisäkissa tai ulkoilla tarhassa. Visa on verkottanut parvekkeen, joten kissat saavat katsella myös siellä lintuja turvallisesti”, Vilma lisää.

Kun kissa ulkoilee valjaissa, jatkona voi olla perinteinen hihna tai flexi. Flexi pitää suhteuttaa kissan painoon, koska muuten sen takaisinkelaus voi kiskoa kissaa inhottavasti.

Kun kissa ulkoilee valjaissa, jatkona voi olla perinteinen hihna tai flexi. Flexi pitää suhteuttaa kissan painoon, koska muuten sen takaisinkelaus voi kiskoa kissaa inhottavasti. Kuva: iStock

Sometaistelut vaihtuivat esimerkillä vaikuttamiseen

Vilma Issakainen myöntää käyneensä monta taistelua sosiaalisen median kissafoorumeilla siitä, mikä on vastuullista silloin, kun kissa ulkoilee. Vilma on koulutukseltaan metsänhoitaja, joten aihe on hänelle läheinen paitsi Visan kissojen myös oman työnsä kautta.

”Aihe jakaa mielipiteitä todella voimakkaasti, enkä viitsi enää tapella aiheesta sosiaalisessa mediassa. Mieluummin yritämme Visan kanssa vaikuttaa uusiin kissanomistajiin näyttämällä positiivista esimerkkiä somekanavallamme.”

Perusteita sille, miksi kissa pitäisi pitää ulkona kytkettynä, on ainakin kaksi: kissan oma turvallisuus ja kissan ympäristölle aiheuttama haitta.

Jos kissa ulkoilee vapaana, se voi etenkin taajamissa kohdata arvaamattomia ihmisiä, eikä kissa pysty kaikille pedoillekaan laittamaan aina hanttiin. Kissa liikkuu luonnossa laajalla alueella ja voi huonolla tuurilla jäädä auton alle, myös syrjäseudulla.

”Puhumme kissan hihnaulkoilun puolesta, koska kissa on arvokas. Jos koira juoksee vapaana, siitä ilmoitetaan heti, mutta kissan omistajien ei odoteta näkevän sitä vaivaa, että ulkoilee kissansa kanssa”, Vilma pohtii.

Kissasta on luonnossa myös monenlaista haittaa. Se esimerkiksi levittää tauteja, kuten toksoplasmoosia, jos se pääsee ulostamaan esimerkiksi lasten leikkipaikalle. Kissan luontainen tarve saalistaa tekee siitä ympäristölle haitallisen eläimen, koska kissa ei osaa valikoida tappaako se vain haitallisina pidettyjä pikkunisäkkäitä, kuten hiiriä.

Kissojen rakenne vaihtelee, ja valjaat kannattaa valita sen mukaan. Monet nykyaikaiset valjaat ovat leveitä ja hyvin istuvia.

Kissojen rakenne vaihtelee, ja valjaat kannattaa valita sen mukaan. Monet nykyaikaiset valjaat ovat leveitä ja hyvin istuvia. Kuva: iStock

”Suurin osa Suomen linnuista on rauhoitettuja, eikä kissa osaa valikoida, minkä linnun poikasen se nappaa. Jos kissaa kuitenkin pitää vapaana, vaikka navettakissana, kissan pitää ehdottomasti olla leikattu, ettei se pääse lisääntymään ja synny villiintyneitä kissayhdyskuntia”, Vilma sanoo.

Lue myös: Tutkimus selvitti: Näin paljon vapaana kulkeva kissa verottaa luonnonvaraisia eläimiä

X