Nämä ovat suosituimmat kissarodut − Kun kissan hankinta edessä, lue tästä omistajan muistilista!

Seura selvitti, millaisia ovat kolme suosituinta kissarotua ja kokosi yhteen uuden kissanomistajan muistilistan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kissa tarvitsee huomiota siinä missä koirakin.

Seura selvitti, millaisia ovat kolme suosituinta kissarotua ja kokosi yhteen uuden kissanomistajan muistilistan.
Teksti:
Anni Niittylahti

Kissa on vuosikausia ollut suomalaisten suosikkilemmikki koiran rinnalla ja erilaiset kissarodut kiinnostavat lemmikin hankkijoita. Kissaliiton nettisivujen mukaan vuonna 2022 rekisteröitiin yli 4 000 kissaa.

Kissan hankkimisessa tulee huomioida monia asioita. Kissoja pidetään usein epäsosiaalisina lemmikkeinä, mutta moni pitkäviiksi tarvitsee rutkasti huomiota ja seuraa. Pystytkö huolehtimaan jopa 20-vuotiaaksi elävästä lemmikistä? Hankitko mieluummin kissan löytökodista kuin kasvattajalta?

Lisäksi, jos perheessä on jo valmiiksi kissoja, lemmikkien toisiinsa totuttamiseen pitää varata aikaa ja kärsivällisyyttä.

Kissan rotua miettiessään tulee miettiä, millaiseen perheeseen ja elinympäristöön kissa on tulossa.

Nämä kissarodut olivat suosituimpia vuonna 2022:

”Räsynukkekissa” saattaa valahtaa aivan veteläksi syliin päästyään. © iStock

Ragdoll oli suosituin kissarotu

Ragdoll- eri räsynukkekissa oli vuonna 2022 suosituin kissarotu, sillä niitä rekisteröitiin 632 yksilöä.

Ragdoll on saanut nimensä löysästä, räsynukkemaisesta olemuksestaan. Sosiaalisen luonteensa ansioista se sopii hyvin perhekissaksi. Jos kissa joutuu olemaan paljon yksin, sillä onkin hyvä olla toinen kissa kaverina.

Kookas kissa painaa 4-10 kiloa riippuen sen sukupuolesta. Sen turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Kaikki kissat kannattaakin opettaa puunaamiseen jo pentuna.

Rodulla esiintyy perinnöllistä sydänsairautta (hypertrofinen kardiomyopatia).

maine coon

Maine coon on suuri ja lempeä. iStock

Maine coon on kooltaan suuri

Maine coon on kaikista suurin kissarotu, ja uros voikin painaa yli 10 kiloa. Rotu on kilpaillut ragdollin kanssa useamman vuoden suosituimman kissarodun tittelistä.

Kissalla on tuuhean pitkä karva, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Persoonallisuutta sen ulkonäköön tuo korvien päässä olevat tupsut. Rodulla esiintyy jopa 30 erilaista väritystä.

Maine coon on luonteeltaan leikkisä ja sosiaalinen. On hyvä, jos sillä on mahdollisuus päästä säännöllisesti ulkoilemaan.

Rodulla esiintyy samaa sydänsairautta kuin ragdollilla. Lisäksi ne kärsivät lonkkadysplasiasta, eli lonkkanivelen kehityshäiriöstä, joka saattaa johtaa nivelrikkoihin.

pyhä birma

Pyhä birma on hellyttävä ilmestys. © iStock

Pyhä birma on seurakissa

Kolmanneksi suosituimman kissarodun Pyhän birman tunnistaa tummasta naamiostaan, valkoisista tassuistaan ja sinisistä silmistään. Birma painaa sukupuolesta riippuen kolmesta viiteen kiloa.

Sen silkkinen turkki on helppohoitoinen, mutta vaatii harjausta vähintään kerran viikossa.

Pyhä birma on erinomainen seurakissa ja sopii lapsiperheisiin. Se viihtyy sisätiloissa, joten birma on hyvä kissa kaupunkiasuntoihin.

Rodulla esiintyy jonkin verran verikokeissa ilmenevää heikentynyttä munuaisten toimintaa.

Lue myös: Reportaasi: Hylättyjen kissojen turvakoti paljastaa kriisin, mikä näkyy ja kuuluu Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen arjessa

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen arki

”Hyvin paljon työajasta menee ihan perushuoltoon, seuranpitoon jää vain vähän aikaa”, eläintenhoitaja Julia Juntunen toteaa. © Tommi Tuomi

X