Lintuinfluenssa oireet – Koira tai kissakin voi saada tartunnan! Erityisesti lintuja noutavien metsästyskoirien kanssa on syytä olla tarkkana

Jos koira pääsee käsiksi lintuinfluenssavirukseen sairastuneeseen tai kuolleeseen lintuun, sillä on riski saada tartunta. Koira voi saada tartunnan myös virukseen kuolleesta ketusta tai näätäeläimestä.  

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun lintuinfluenssa ilmenee, koira voi saada neurologisia oireita, esimerkiksi pään kiertämistä sivulle ja kouristuksia.

Jos koira pääsee käsiksi lintuinfluenssavirukseen sairastuneeseen tai kuolleeseen lintuun, sillä on riski saada tartunta. Koira voi saada tartunnan myös virukseen kuolleesta ketusta tai näätäeläimestä.  
Teksti:
Jaana Kalliokoski

Lintuinfluenssa herättää huolta, kun koira liikkuu omistajansa kanssa luonnossa.

”Tällä hetkellä viruksen tarttuvuudesta on eniten tietoa linnuista ja turkis- sekä näätäeläimistä”, toteaa Ruokavirasto eläinten terveyden ja lääkitsemisen yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu.

Hän kehottaa olemaan aina yhteydessä kunnaneläinlääkäriin, jos metsällä törmää sairaisiin tai kuolleisiin lintuihin. Tällainen riski lintuinfluenssavirus on kissojen ja erityisesti koirien kannalta.

Koira ja kissa huolettavat – voiko lintuinfluenssa tarttua lemmikkiin?

Kyllä voi, jos koira saa linnusta riittävän suuren virusmäärän. Maailmalla on todettu muutamia tällaisia yksittäistapauksia, mutta Suomessa niitä ei ole todettu. Kissa vaikuttaisi saavan vielä koiraakin helpommin tartunnan.

Miten lintuinfluenssa oireet koiralla ilmenevät? 

Oireet voivat olla hyvin erilaisia aina oireettomasta tartunnasta kuolemaan johtaviin. On koiria, joilla on todettu lintuinfluenssavirus, mutta ne eivät ole kliinisesti sairastuneet. Mutta Kanadassa on myös raportoitu sairastunutta hanhea syöneen koiran kuolemasta.

Tartunnan saaneella koiralla voi ilmetä neurologisia oireita, esimerkiksi pään kiertämistä sivulle ja kouristuksia. Voi myös ilmetä hengitysvaikeuksia, ripulia ja ruoansulatusoireita. Tutkimustietoa tartunnan saaneista koirista on melko vähän, ja monet tekijät lienevät vaikuttavan sairastumiseen, erityisesti saatu virusmäärä.

Miten tartuntaoireita koiralla hoidetaan? Koska on syytä lähteä eläinlääkäriin?

Jos koira on napannut kuolleen linnun suuhunsa tai jopa syönyt sitä tai sen jätteitä, kannattaa tarkkailla oireita. Jos koiralla ilmenee poikkeavia oireita, kannattaa lähteä eläinlääkäriin, joka päättää koiran täsmähoidosta. Eläinlääkärille kannattaa mainita heti ensi alkuun, jos on syytä epäillä lintuinfluenssaa.

Voiko lintuinfluenssa tarttua koirasta toiseen? Tai muihin lemmikkeihin, kuten kissaan?

Lintuinfluenssa on virus, jota linnut levittävät eteenpäin. Se ei ole nisäkkäästä toiseen tarttuva virus, tai ainakaan toistaiseksi tällaista ei ole vahvistettu. Virus on tosin muuntautumiskykyinen, ja siksi sitä seurataan tarkasti muun muassa turkiseläintiloilla.

Lintukoirat ja metsästyskoirat – Millainen riski on näillä tartunnan saamiseen?

Vesilintumetsästyksessä on olemassa riski, että koira nappaa suuhunsa lintuinfluenssaan sairastuneen tai kuolleen linnun ja saa virustartunnan. Myös sairastuneen linnun tuore uloste on riski.

Ajan mittaan virus kyllä kuolee ympäristössä, joten kuivunut uloste ei liene riski. Muusta metsästyksestä, kuten esimerkiksi hirvimetsästyksestä, ei ole koiralle riskiä.

Miten lintukoiran kanssa metsästäessä tulisi toimia, jotta tartunnan riski vähenee?

Vesilintumetsästyksessä kannattaa välttää paikkoja, joissa on todettu runsaita lintukuolemia. Jos metsästyksen aikana havaitsee sairastuneita lintuja, koira kannattaa ottaa kiinni eikä päästää niiden luo.

Sairastuneista ja kuolleista linnuista on ilmoitettava paikalliselle kunnaneläinlääkärille. Sitä kautta saadaan tutkittua virusta lisää.

Onko pakastettuja riista- ja vesilintuja turvallista käyttää nyt noutajakoirien koulutuksessa?

On suositeltu, että tänä vuonna ei kerättäisi lokkeja eikä varislintuja pakastimeen koulutuksia varten lintuinfluenssariskin vuoksi. Sen sijaan aikaisempien vuosien pakasteita voi hyödyntää koulutuksessa.

Vesilinnuissa ei ole tänä vuonna todettu virusta, joten niitä voi hyödyntää koulutuksessa. Luonnollisesti sairaita lintuja ei pitäisi ylipäätään pakastaa koirakoulutuksia varten, niissä voi olla muitakin viruksia tai bakteereja, esimerkiksi salmonellaa.

Voiko koiraa suojata ennalta lintuinfluenssalta?

Ei voi suojata, ei ole mitään rokotetta olemassa eläintä varten.

Jos koira kohtaa luonnossa muiden eläinten kuin lintujen raatoja, miten tulisi toimia ja onko riskiä tartunnalle?

Suomessakin on löytynyt luonnonvaraisia eläimiä, jotka ovat kuolleet lintuinfluenssaan. Näitä ovat esimerkiksi kettu, ilves ja saukko.

Jos koira pääsee pureskelemaan lintuinfluenssaan kuolleita eläimenraatoja, tartuntariski on ainakin teoriassa olemassa. Koiraa ei kannata päästää eläimen raatoon käsiksi.

Jos näkee luonnossa tällaisen raadon tai esimerkiksi oudosti käyttäytyvän ketun tai muun luonnoneläimen, siitä kannattaa ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Lintuinfluenssa ja pihapiirin kuollut lintu herättävät huolta – Miten linnunraato pitää hävittää? Entä lintujen ulosteet? Lue asiantuntijan ohjeet

Kuollut lintu ja lintuinfluenssa herättävät huolta tartuntavaarasta.
Kuolleet linnut ja Suomessakin ilmennyt lintuinfluenssa herättävät huolta tartuntavaarasta. © iStock

Voiko lintuinfluenssa tarttua koirasta ihmiseen?

Koira ei eritä virusta hengitysteidensä kautta, joten tartunnan riski olisi hyvin pieni. Virusta on sairastuneen eläimen kudoksissa ja eritteissä, kuten ulosteessa tai virtsassa, joten ihminenkin voisi periaatteessa sitä kautta saada riittävän suuren virusannoksen, jos on pitkän aikaa läheisessä kosketuksessa sairastuneeseen koiraan.

Kriittinen kysymys viruksen leviämisen kannalta on kuitenkin se, leviääkö virus pisaratartuntana ylähengitysteiden kautta. Nisäkkäillä näin ei näyttäisi ainakaan vielä tapahtuvan, joten ihmisten kausi-influenssaviruksen kaltaista leviämistä ei lintuinfluenssaviruksen kohdalla nisäkkäiden välillä tapahdu. Viruksen muuntumista seurataan kuitenkin tarkasti.

Lue myös: Puolassa asuvan Heidin yhdeksän kissaa kuoli lintuinfluenssaan: ”En tiedä, milloin itse olen kunnossa kaiken tapahtuneen jälkeen”

Heidi Nykäsen kissat kuolivat lintuinfluenssaan.
Heidi Nykäsen kymmenen kissaa sairastui lintuinfluenssaan kesäkuussa. © iStock
X