Puolassa kissoja on sairastunut lintuinfluenssaan − Näin Ruokavirasto ja Kissaliitto neuvovat kissanomistajia

Puolassa kissoja sairastuttanut taudinlähde ei ole vielä viranomaisten tiedossa. WHO:n mukaan sairastuneet lemmikit ovat olleet sekä ulko- että sisäkissoja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kissa voi saada lintuinfluenssatartunnan kuolleesta linnusta.

Puolassa kissoja sairastuttanut taudinlähde ei ole vielä viranomaisten tiedossa. WHO:n mukaan sairastuneet lemmikit ovat olleet sekä ulko- että sisäkissoja.
Teksti:
Anni Niittylahti

Puolassa kissoja on sairastunut lintuinfluenssaan. 29 sairastuneen lemmikin joukossa on ulko- että sisäkissoja. Kissojen satunnaisista lintuinfluenssatartunnoista on raportoitu aiemminkin, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun tartuntoja on huomattu suurella määrällä kissoja laajalla maantieteellisellä alueella.

Tarkkaa taudinlähdettä ei vielä tiedetä.

”Kissat ovat saattaneet olla suoraan tai välillisesti kosketuksissa tartunnan saaneisiin lintuihin tai niiden ympäristöön, syöneet tartunnan saaneita lintuja tai syöneet viruksen saastuttamaa ruokaa”, WHO kertoo tiedotteessaan vapaasti suomennettuna.

WHO:n mukaan vakavasti sairastuneilla kissoilla esiintyi hengitysvaikeuksia, veristä ripulia ja neurologisia oireita. Kissojen kunto saattoi heiketä nopeasti, mikä johti joissain tapauksessa eläimen kuolemaan.

Kissat tulee pitää erossa kuolleista linnuista

Ruokaviraston yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu neuvoo kissanomistajia pitämään lemmikkinsä erossa kuolleista linnuista. Hän suosittelee, että vapaana liikkuvia kissoja pidetään mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa tartuntatautivyöhykkeillä.

”En näe ongelmaa kissan ulkoiluttamisessa valjaissa, sillä silloin lemmikki on ihmisen hallinnassa ja ei pääse tekemisiin kuolleiden lintujen kanssa.”

Kiviruusun mukaan kissoille voi edelleen syöttää kaupasta ostettua kanaa sekä niille tarkoitettua raakaruokaa.

”Lintuinfluenssariski ei liity kaupasta ostettuihin broileripakkauksiin, sillä elintarvikekelpoinen liha on peräisin terveistä linnuista. Sama pätee raakaruokiin.”

Hän kuitenkin muistuttaa, että itsekasvatettuja sairastuneita kanoja ei saa syöttää kissalle.

”Järkevän varovainen kannattaa olla”

Suomen Kissaliiton puheenjohtajan Riikka Turpeisen ohjeet ovat tiukemmat kuin Ruokavirastolla. Hänestä kissoja ei kannata ulkoiluttaa tartuntavyöhykkeillä edes valjaissa.

”Valvottunakaan omistaja ei välttämättä huomaa, jos kissa tuhrii esimerkiksi tassunsa linnun ulosteeseen, ja siistinä eläimenä tietysti myöhemmin nuolee tassunsa puhtaaksi.”

Raa’an broilerin välttäminen on Turpeisen mukaan myös hyvä varotoimi. Hän muistuttaa, että kissoille maistuu myös kypsennetty kananliha.

”Paniikkiin ei ole aihetta, mutta järkevän varovainen kannattaa nyt olla.”

Turpeisen mukaan ensisijaisesti tulee kuitenkin noudattaa viranomaisten ohjeita.

Ei tartu helposti ihmiseen

Viimeisen kolmen vuoden lintuinfluenssaa on havaittu erityisen paljon luonnonvaraisissa linnuissa. Vaikka muualla Euroopassa myös siipikarjaa on sairastunut, Suomessa tapauksia on ollut tähän mennessä vasta yksi.

”Uutena ilmiönä lintuinfluenssa on tarttunut turkiseläimiin. Tähän mennessä se on havaittu kahdellakymmenellä turkistarhalla Suomessa”, Sirpa Kiviruusu sanoo.

Hänen mukaansa lintuinfluenssa ei tartu helposti ihmisiin. Tapauksissa, jossa ihminen on sairastunut, on yleensä oltu tekemisissä monien sairastuneiden eläinten kanssa, kuten siipikarjan kanssa työskennellessä.

Kiviruusu neuvoo ilmoittaan tautihavainnoistaan paikalliselle kunnaneläinlääkärille, oli kyseessä sitten lintujen joukkokuolema tai yksittäinen kuollut petolintu.

kissojen sterilointi

Kulkukissat lisääntyvät nopeasti. © iStock

Lue myös: Tutkimus: Kissojen sterilointi on mahdollista rokotteen avulla tulevaisuudessa – Tavoitteena kehittää myös koirille sopivaksi

X