Kun kyy puri Mocca-koiraa, labradorinnoutajan jalat pettivät: ”Se ei olisi selvinnyt hengissä ilman vastaseerumia”

Pahaa-aavistamaton labradorinnoutaja Mocca nautti kesäisestä kirmailusta järven rannalla, kunnes sen jalat yhtäkkiä pettivät. Sitten oli jo kiire eläinlääkäriin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pia Haavisto säikähti ja kuljetti pitkään lenkeillä mukanaan vahvaa verkkoa, jolla pystyisi kuljettamaan Moccan autolle, jos kyy vielä purisi sitä. © Sini-Marja Niska

Pahaa-aavistamaton labradorinnoutaja Mocca nautti kesäisestä kirmailusta järven rannalla, kunnes sen jalat yhtäkkiä pettivät. Sitten oli jo kiire eläinlääkäriin.
(Päivitetty: )
Teksti: Jaana Kalliokoski

Kyyn purema voi olla koiralle kohtalokas.  Kirkkonummelaisen Pia Haaviston eväsretki miehensä Timon ja ystävien kanssa päättyi yllättäen, kun kyy puraisi heidän 6-vuotiasta labradorinnoutajaansa Moccaa.

Kyy oli purrut Haavistojen lemmikkiä aiemminkin, puolivuotiaana pentuna. Siitä selvittiin säikähdyksellä ja nesteytyksellä. Jälkimmäinen kyynpurema neljä vuotta sitten oli johtaa koiran menehtymiseen.

”Tajusimme, että tilanne oli vakava”

”Oli lämmin kesäpäivä, ja nautimme eväitä Meiko-järven rannalla ystäviemme kanssa. Mocca juoksenteli lähellämme, mutta yhtäkkiä en enää nähnyt sitä. Kun se palasi, se käveli suoraan ohitseni veteen, seisoi siellä hajareisin ja roikotti päätään.

Tultuaan vedestä Mocca väänsi ripulia pusikkoon ja oksensi. Sen jälkeen siltä lähtivät jalat alta. Tajusimme, että tilanne on nyt vakava.

Nostimme Moccan mieheni Timon harteille ja lähdimme kävelemään autolle. Soitimme pojallemme ja pyysimme häntä etsimään päivystävän eläinlääkärin, oli nimittäin sunnuntai.”

Eläinlääkäri antoi kipulääkettä ja nesteystä

”Oli todella haastavaa kantaa 32-kiloista labradorinnoutajaa harteilla. Mocca oli ihan flegmaattinen. Se läähätti ja ­tärisi kivuista. Aloimme epäillä, että kyy oli purrut sitä, vaikka emme vielä tienneet minne.

Ajoimme suoraan päivystävän eläinlääkärin vastaanotolle. Siellä huomasimme, että Moccan­ vasen takajalka oli turvonnut.

Lääkäri ryhtyi antamaan kipulääkettä ja nesteytystä suoraan suoneen. Ensin ei suonta meinannut löytyä, ne tuntuivat paenneen sokin vuoksi. Koiran syke veteli taivaissa. Kun suoni löytyi, kipulääke ja nesteytys alkoivat hiljalleen vaikuttaa.

Eläinlääkäri suositteli, että veisimme Moccan vielä eläinsairaalaan tarkkailtavaksi.”

Lue myös: Näin suojelet koiraasi kyyn puremalta – lue eläinlääkärin vinkit, Kotiliesi.fi

Mocca-koira yöksi tarkkailuun

”Oli todella hyvä, että lähdimme eläinsairaalaan, sillä turvotus alkoi levitä reiteen ja varpaisiin. Lisäksi Mocca alkoi valuttaa ripulia.

Moccasta otettiin verikokeita, ja se sai lääkärin suosituksesta kyyn myrkyn vastaseerumia. Nesteytystä jatkettiin. Lisäksi koira sai mahansuojalääkettä, opioidikipulääkettä ja pahoinvointiestolääkettä.

Mocca jäi yöksi sairaalaan tarkkailuun. Kun seuraavana iltapäivänä haimme koiran kotiin, sen jalka oli edelleen turvonnut ja kipeä. Saimme kipulääkettä mukaamme tabletteina. Koira oli niin reppana ja lääkehuuruissa, ihan kuin sillä olisi ollut hillitön krapula.

Kotiinpaluun jälkeisenä päivän pelästyin kamalasti. Moccan koko toinen kylki oli turvonnut ja mahanalunen oli aivan kuin vereslihalla. Pelkäsin jo sisäistä verenvuotoa ja soitin eläinsairaalaan. Eläinlääkäri kuitenkin rauhoitteli ja totesi, että verenpurkaumat kuuluvat asiaan, mutta jos ne lisääntyvät, täytyisi tulla vastaanotolle.

Yllättävän nopeasti Mocca alkoi kuitenkin toipua. Labrakokeet otettiin vielä kaksi kertaa kontrollissa. Turvotus säilyi jalassa pitkään, ja alussa se liikkui todella varovaisesti.”

Nuoren kyyn purema koiralla vaati vastaseerumia

”Lääkäri epäili, että Moccaa oli purrut nuori kyy, joka ei kykene säännöstelemään myrkkyään, sen verran kipeä koira oli. Se ei olisi selvinnyt hengissä ilman vastaseerumia. Koira oli todennäköisesti käynyt tarpeillaan kyyn lähistöllä, mutta kiljahdustakaan emme kuulleet.

En usko, että Mocca osaa edelleenkään varoa kyytä. Se juoksee innokkaasti metsissä, eikä edes vierasta paikkaa, jossa kyy puraisi.

Itselleni jäi kyllä pieni pelko päälle. Varsinkaan ensi alkuun en uskaltanut pitää Moccaa vapaana ja päästää sitä poluilta pois.”

Lue myös: Kun kyy puree koiraa tai kissaa, hakeudu heti eläinlääkäriin – Näin kyyn purema ja myrkky voi lemmikillä oireilla

X