Hyönteisten pistot, kyyn puremat ja kuumuus tuovat lemmikkejä kesäisin eläinlääkärin vastaanotolle

Uudet lemmikit pitävät eläinlääkärit kiireisinä. Varsinkin kesällä, kun eläinlääkäritkin lomailevat, työtä riittää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lemmikit viedään entistä matalammalla kynnyksellä eläinlääkäriin.

Uudet lemmikit pitävät eläinlääkärit kiireisinä. Varsinkin kesällä, kun eläinlääkäritkin lomailevat, työtä riittää.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Kesäisin eläinlääkärin vastaanotolle päätyy korostuneesti korvatulehduksista, hyönteisten pistoista ja kyyn puremista kärsiviä lemmikkejä. Tavallista tiuhempaan ulkoilevilla kissoilla saattaa olla paiseita, jotka johtuvat usein tappelussa syntyneen haavan tulehduksesta.

Myös lämpöhalvaukset tietysti lisääntyvät kesäisin. Pitkä kuuma hellejakso on varsinkin vanhoille ja sydänvikaisille lemmikeille erittäin rankka.

”Vaikka kesä on ollut erityisen kuuma, lämpöhalvauspotilaita ei ole ollut mitenkään erityisen paljon. Näyttäisi, että mediassa on toitotettu tarpeeksi esimerkiksi siitä, ettei lemmikkiä voi jättää kuumaan autoon”, Espoon Eläinlääkäriaseman pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Sam Salonen sanoo.

Eläinlääkäri Marika Virtasen mukaan kesäisin nähdään jonkin verran tapauksia, joissa koira on päässyt käsiksi maissintähkään. Tähkän syöminen voi olla hengenvaarallista, sillä se on riittävän iso aiheuttamaan suolitukoksen.

Auton sisälämpötila saattaa nousta tunnissa yli 50 asteeseen. © istock

Lemmikkibuumi näkyy eläinlääkärin vastaanotolla

Koronapandemia sai ihmiset ottamaan enemmän uusia lemmikkejä, kun etätöissä pystyttiin viettämään aikaa uuden pennun kanssa. Esimerkiksi Kennelliittoon rekisteröitiin vuonna 2020 lähes 4 000 koiraa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Uudet lemmikit pitävät eläinlääkärit kiireisinä. Varsinkin kesällä, kun eläinlääkärit lomailevat, työtä riittää.

”Korona-aikana tuntuu tulleen oikea lemmikkibuumi, joka lisää palvelujen kysyntää”, sanoo eläinlääkäri Marika Virtanen.

Virtasen mielestä olisi tärkeää, että uudet lemmikinomistajat ottaisivat jo ennen lemmikin hankintaa selvää esimerkiksi koirarodun tyypillisistä sairauksista ja eläimen tausta selvitettäisiin kunnolla. Perehtyminen auttaa välttämään ikävät yllätykset.

Lemmikkien suuremman määrän lisäksi ihmiset ovat valmiimpia kääntymään eläinlääkärin puoleen matalalla kynnyksellä.

”Lemmikkejä on enemmän ja ihmiset haluavat niille entistä parempaa ja kokonaisvaltaisempaa hoitoa”, Sam Salonen arvelee.

Hänen mukaansa uudet, kokemattomat lemmikinomistajat erottuvat joukosta kyselemällä enemmän kysymyksiä eläinlääkäriltä.

”Sehän on tietysti hyvä, että ensikertalainen lemmikinomistaja varmistaa eläinlääkäriltä mietityttävät kysymykset, eikä vain luota siihen, mitä internetistä löytyy”, Salonen tuumaa.

Etätyötilanne on ollut monelle hyvä hetki ottaa lemmikki. © istock

Soitto ensin eläinlääkärin vastaanotolle

Eläinlääkärit Marika Virtanen ja Sam Salonen antoivat neuvot etenkin kokemattomille lemmikinomistajille, joista voi olla hyötyä myös muille.

He kehottavat muistamaan ennaltaehkäisyn. Esimerkiksi punkkilääkitys ja ajoissa otetut rokotteet auttavat välttämään eläinlääkärikäyntejä.

Maalaisjärjenkäyttö vie pitkälle.

”Mieti huvittaisiko sinua juosta keskipäivällä 30 asteen helteessä karvaturkki päällä. Pidemmät lenkit kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa viileämmille vuorokaudenajoille”, Marika Virtanen neuvoo

Eläinlääkärit myös rohkaisevat aktiivisuuteen, aina kannattaa kysyä. Eläinlääkärikäyntejä ei pidä lykätä tai pohtia liikaa. Monista paikoista saa soittamalla ensimmäisen tilannearvion, jonka mukaan kannattaa edetä lemmikin kanssa.

Lue myös: Lemmikin eutanasia kotona ilman pelkoa ja stressiä – Eläinlääkäri Laura Rajakallio saattaa eläinystäviä viimeiselle matkalle luopumisen hetkellä

X