Kansanedustaja voi olla omalla ilmoituksellaan jopa viikkoja poissa toimestaan – Palkkio on vähintään 8 123 euroa, eikä sen tulo katkea

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo, että lähtökohtaisesti edustaja saa palkkion ja kulukorvaukset koko siltä ajalta, kun hän on valittuna eduskunnassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Poissaolo omalla ilmoituksella tai lääkärin määräämällä sairauslomalla ei vaikuta kansanedustajan palkkion tai kulukorvausten määrään.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo, että lähtökohtaisesti edustaja saa palkkion ja kulukorvaukset koko siltä ajalta, kun hän on valittuna eduskunnassa.
Teksti:
Jukka Vuorio

Poliisin huhtikuun viimeisenä viikonloppuna pidättämä ja myöhemmin vapauttama perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen jäi kahden viikon sairauslomalle 28. huhtikuuta.

Hän jäi sairauslomalle kansanedustajan luottamustoimesta, ei siis työstä, sillä kansanedustajilla ei ole lainkaan työsopimusta. Samasta syystä heille ei makseta palkkaa, vaan palkkiota.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo sähköpostitse Seuralle, että kansanedustajat tekevät eri syistä poissaoloilmoituksia.

”Muut tärkeät luottamustehtävät voivat sitoa tilapäisesti ja lisäksi voi olla henkilökohtaisia syitä, joihin myös sairauspoissaolo kuuluu.”

Kansanedustajan palkkio on vaalikauden 2023–2026 alusta lukien 7 137 euroa kuukaudessa. Neljän eduskuntavuoden jälkeen palkkio kohoaa 7 494 euroon ja 12 vuoden jälkeen 7 993 euroon kuukaudessa.

Poissaolo omalla ilmoituksella tai lääkärin määräämällä sairauslomalla ei vaikuta kansanedustajan palkkion tai kulukorvausten määrään.

Palkkioiden lisäksi kansanedustajat saavat kulukorvausta, joka ei perustu esitettyihin kuitteihin kuluista, vaan maksetaan könttänä. Joka kuukauden 15. päivä maksettava kulukorvaus on tarkoitettu kansanedustajan tehtävästä aiheutuvien kustannus maksamiseen.

Kulukorvaus on veroton, ja sen määrä riippuu kansanedustajan kotipaikasta. Edustajan kotipaikasta riippuen hän saa kulukorvausta 986,81 euroa, 1 315,75 tai 1 809,15 euroa.

Kansanedustajan palkkionmaksu ei katkea poissaolojen aikana

Vähimmilläänkin ensimmäisen kauden rivikansanedustaja saa siis palkkiota ja kulukorvausta yhteensä 8123,81 euroa kuukaudessa. Uudenmaan ulkopuolella asuvat saavat vähimmillään yhteensä 8452,75 euroa.

Pertti Rauhio sanoo, että lähtökohtaisesti edustaja saa palkkion ja kulukorvaukset koko siltä ajalta, kun hän on valittuna eduskunnassa.

”Palkkionmaksun katkaiseminen voisi tulla kyseeseen siis, kun edustajantoimi lakkaa. Lakkaaminen tehtävien laiminlyönnin perusteella edellyttäisi pitkää poissaoloa. Sairaustapauksessa pitäisi olla pikemminkin kuukausia kuin viikkoja.”

Käytäntöä asiasta ei kuitenkaan ole eduskunnassa muovattu. Jos kansanedustaja kuitenkin olisi poissa toimestaan kuukausien ajan, voitaisiin Rauhion mukaan lääkärintodistusta edellyttää.

Poissa kansanedustajan toimesta voisi siis periaatteessa olla poissa paljon pidempäänkin kuin kaksi viikkoa. Rauhio on sitä mieltä, että kansanedustajan luottamustointa ei pitäisi rinnastaa työsuhteeseen myöskään poissaoloja tai sairauslomia koskien.

”On kuitenkin hyvä huomata, että edustajat hyvin mielellään hankkivat lääkärintodistuksen, jotta heidän työmoraaliaan ei kyseenalaisteta”, Pertti Rauhio sanoo.

Lue myös: Kansanedustajien tulot ovat vähintään 7 600 euroa kuukaudessa – Selvitimme myös, millaisia työsuhde-etuja työsopimukseton luottamustoimi tarjoaa

X