Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen joutui myrskyn silmään osallistuttuaan Amazing Race Suomi -ohjelmaan: ”Minusta on hyvä, että lentojen ilmastovaikutuksista keskustellaan”

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen mielestä on hyvä, että Amazing Race Suomen lentojen päästöistä keskustellaan vilkkaasti. Myös näyttelijä Katariina Kaitue pitää aihetta tärkeänä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun Aino-Kaisa Pekosta pyydettiin mukaan Amazing Raceen, hänelle oli heti selvää, että hän haluaa parikseen puoluetoverinsa ja ystävänsä Silvia Modigin.

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen mielestä on hyvä, että Amazing Race Suomen lentojen päästöistä keskustellaan vilkkaasti. Myös näyttelijä Katariina Kaitue pitää aihetta tärkeänä.
Teksti:
Anu Räsänen

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen osasi odottaa, että hänen ja hänen puoluetoverinsa Silvia Modigin osallistuminen Amazing Race Suomeen herättää keskustelua. Pekosen on yllättänyt vain se, kuinka laajasti ja raivokkaasti keskustelua on käyty.

”On tietenkin aina harmillista olla myrskyn keskiössä, mutta minusta on joka tapauksessa hyvä, että lentojen ilmastovaikutuksista keskustellaan”, Pekonen sanoo.

Ennen kisaan lupautumistaan Pekonen pohti asiaa pitkään nimenomaan ilmaston ja ympäristön näkökulmasta.

”Kävin tuotantoyhtiön kanssa keskusteluja siitä, onko tällainen formaatti tätä päivää ja voidaanko tällaista nykyaikana tehdä. He saivat minut vakuuttuneeksi siitä, että kaikki päästöt kompensoidaan ja ilmastonäkökohdat huomioidaan tuotannossa. Päätin siis ottaa haasteen vastaan”, Pekonen kertoo.

”Totesin, että voin lähteä Amazing Raceen ja jatkaa silti kunnianhimoisen ilmastopolitiikan tekemistä. Kirjoitin tähän liittyviä pohdintojani myös omalle nettisivulleni.”

Salaa matkaan

Ohjelmaformaattina Amazing Race kyllä kiinnosti Pekosta heti tuotantoyhtiön ensimmäisestä puhelusta saakka.

”Olen katsonut ohjelmaa yhdessä lasteni kanssa. Se on ollut meille erityinen yhteinen hetki, kun olemme kokoontuneet sohvalle jännittämään suosikkijoukkueidemme puolesta.”

Samanlainen kokemus on näyttelijä Katariina Kaitueella: ohjelmaa on katsottu yhdessä siitä saakka, kun hänen lapsensa olivat pieniä.

”Olen saattanut jopa imettää jompaakumpaa lapsistani Amazing Racea katsoessani”, Kaitue kertoo naurahtaen.

Kaitue oli valmis vastaamaan myöntävästi lähes samalta istumalta, kun häntä pyydettiin mukaan. Hänelle oli myös saman tien selvää, että kaveriksi reissuun lähtee hänen esikoisensa Benjamin Harima. Eikä äidin tarvinnut poikaansa montaa sekuntia suostutella.

Kun molemmat vielä saivat varmistettua vapaapäivät työnantajiltaan, oli kaksikko valmis pakkaamaan rinkkansa.

”Emme kertoneet matkaan lähdöstämme juuri muille kuin Benin vaimolle. Ajattelimme, että emme halua aiheuttaa läheisille painetta salaisuuden pitämisestä”, Kaitue sanoo.

Syyllistäminen ei auta

Kaitue tiesi ohjelmaa vuosia katsottuaan, mitä odottaa Amazing Race -reissulta. Aikavyöhykkeeltä toiselle pomppiminen ei häntä huolettanut, eivät myöskään rankat tehtävät mahdollisine kohuineen.

”Olen kasvanut kahden veljen välissä, joten olen tottunut aika fyysiseen menoon.”

Ilmastonäkökohtia Kaitue sen sijaan pysähtyi pohtimaan Pekosen tavoin.

”Se oli tietenkin peruslähtökohta, että kaikki lennot kompensoidaan asianmukaisesti”, Kaitue sanoo.

”Ilmastonmuutoksen torjuminen on ilman muuta tärkeä asia, mutta ajattelen myös, että emme voi kokonaan lopettaa matkustamista. Se on oleellinen tapa tutustua maailmaan ja erilaisiin kulttuureihin. Meidän täytyy vain kehittää parempia matkustustapoja.”

Aino-Kaisa Pekonen on Kaitueen kanssa samoilla linjoilla.

”Nämä ovat rakenteellisia ongelmia, ja on meidän poliitikkojen tehtävä etsiä ratkaisuja niihin. Mitään ei ratkaista yksilöitä syyllistämällä.” 

Amazing Race Suomi, lauantai 30.9. klo. 19.30, Nelonen

X