Elokuva-arvio: Onko viiden tähden Kummisetä II maailman paras jatko-osa? ”Aihe laajeni mittavaksi eepokseksi”

Elokuvasarjan toisessa osassa, Kummisetä II -elokuvassa Michael Corleone (Al Pacino) muuttuu yhä tyrannimaisemmaksi rikollispomoksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Al Pacino oli pääroolistaan Oscar-ehdokkaana, mutta pysti jäi saamatta. Kaiken kaikkiaan elokuva palkittiin kuudella Oscarilla.

Elokuvasarjan toisessa osassa, Kummisetä II -elokuvassa Michael Corleone (Al Pacino) muuttuu yhä tyrannimaisemmaksi rikollispomoksi.
Teksti:
Arto Pajukallio

Ohjaaja-tuottaja Francis Ford Coppola ja hänen kanssaan käsikirjoituksen laatinut kirjailija Mario Puzo saivat vapaat kädet työstää elokuvan Kummisetä II, eli jatkoa menestyselokuvalleen amerikan­italialaisesta järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Työtä ylistettiin jopa ”maailman parhaaksi jatko-osaksi”, mutta oleellisempana huomioitakoon, että kyseessä oli rinnakkain sekä jatkotarina että esiosa: ensinmainitussa Michael Corleone (Al Pacino) muuttuu yhä tyrannimaisemmaksi rikollispomoksi, ja jälkimmäisessä seurataan hänen isänsä Vito Corleonen (Robert De Niro) nousua sisilialaisesta pikkupojasta newyorkilaiseksi mahtimieheksi.

Kummisetä II peilaa Yhdysvaltojen lähihistoriaa

Aihe siis laajeni mittavaksi eepokseksi, minkä tyyppiset ratkaisut ja aikajanojen halkaisut ovat sittemmin muotoutuneet menestyksekkäiden suurtuotantojen uudeksi normaaliksi. Myöhemmin elokuvat laajennettiin trilogiaksi, ja koko eepos on julkaistu myös aikajärjestykseen leikattuna kokonaisuutena.

Kummisedän jatko-osa sisältää Yhdysvaltojen lähihistoriaa peilaavia viitteitä, jotka ymmärrettävästi puhuttelivat aikalaisyleisöä toisin kuin nykykatsojaa: kyseessä onkin nimenomaan 1970-lukulainen näkökulma tilintekoon amerikkalaisten suhtautumisessa mafiaan.

*****

Kummisetä II, perjantai 29.3. klo 22.40, mtv3

Lue myös: Elokuva-arvio: Miksi Kummisetä on viiden tähden mestariteos? – ”Mafiaa käsittelevä taide ja viihde rinnastuu väkisin Kummisetiin”

X