Arvio: Uusi suoratoistosarja Fallout on täyden kympin teos, joka onnistuu tekemään kunniaa legendaariselle pelisarjalle

Ydinsota, jättimäiset torakat, elävät kuolleet, leijuvat robotit ja pyssyjä joka lähtöön. Muun muassa näistä elementeistä rakentuu scifisarja Fallout.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pelisarjan power armorit on tuotu tv-sarjaan jokseenkin identtisen näköisinä. Kuvassa Brotherhood of Steelin haarniska sekä veljeskunnan jäsen Maximus (Aaron Moten).

Ydinsota, jättimäiset torakat, elävät kuolleet, leijuvat robotit ja pyssyjä joka lähtöön. Muun muassa näistä elementeistä rakentuu scifisarja Fallout.
Teksti:
Jukka Vuorio

”Sota. Sota ei koskaan muutu”, kuuluu vuonna 1997 alkunsa saaneen Fallout-pelisarjan slogan. Näinä horisontissa epämääräisesti häämöttävän maailmansodan aikoina se on tietysti ajankohtaisempi kuin kenties koskaan historiansa aikana.

Omassa pelihistoriassani Fallout näyttelee aivan keskeistä osaa. Olen tahkonnut sarjan osat 2, 3 ja 4 sekä Fallout New Vegasin läpi jokseenkin kaikin mahdollisin tavoin ja aikaa on yhteensä mennyt mittaamaton määrä, mutta puhutaan vähintään sadoista tunneista. Jokin tässä ydinsodan jälkeiseen aikaan sijoittuvassa roolipelissä on selvästikin koskettanut eskapistista sieluani.

Ja myös monien muiden pelaajien sieluja, sillä Fallout-sarjan pelejä on mennyt kaupaksi massiivisia määriä, esimerkiksi Video Game Sales Wikin mukaan vuonna 2020 oli myyty yli 55 miljoonaa Fallout-peliä.

Ja nyt (11.4.) tähän pelisarjaan perustuva tv-sarja on ilmestynyt suoratoistopalvelu Amazon Primeen. Ja mikä ihastuttavan hieno sarja se onkaan!

Fallout-suoratoistosarjan traileri

Okie dokie!

Olenkohan odottanut mitään uutta tv-sarjaa yhtä hartaasti ja suurin toivein kuin tätä? Tuskin. Kun vielä trailereiden perusteella oli odotettavissa materiaalia, joka toi pelisarjan todella vahvasti mieleen, eihän tätä kohtaan voinut muuta kuin ladata odotukset aivan tappiin.

Uuden sarjan pääosassa Vault Dwellerinä nähdään Ella Purnell, joka on toki näytellyt useassa elokuvassa ja sarjassa, mutta jonka itse muistan lähinnä vuoden 2021 Netflix-elokuvasta Army of the Dead. Nyt hän onnistuu tavoittamaan roolissaan holvin asukin naiiviutta, mutta toisaalta myös kehittyy jatkuvasti ja toimii tarmokkaasti. Hänellä vain on vaikeuksia uskoa, että maailma on todella niin kaamea paikka.

Walton Gogginsilla on myös pääosa, hänet nähdään ghoulina, joka on pyörinyt maan päällä maailmanlopusta saakka. Takaumissa näytetään toisinaan hänen elämäänsä ennen ydinsotaa, mikä tekee hänen hahmostaan kaikkein monipuolisimman ja kiinnostavimman. Gogginsin moni muistaa etenkin poliisisarja The Shieldin korruptoituneena kyttänä.

Aaron Moten nähdään puolestaan Brotherhood of Steelin kokelaana. Michael Emersonin tiedemieshahmoa katsellessa en puolestaan voi olla jatkuvasti ajattelematta hänen rooliaan Lostissa.

Sarjan toinen tuottaja on Jonathan Nolan, jonka kuuluisimpia ja parhaimpia töitä ovat muun muassa Westworld-sarja sekä Interstellar-elokuva. Omissa kirjoissani kumpikin nousee hyvin korkealle, joten odotukset Falloutia kohtaan olivat jokseenkin tapissa.

Sarjan sanoista ja termeistä muuten sen verran, että on hauska seurata, minkälaisia ratkaisuja suomentaja on tehnyt esimerkiksi Wastelandia, Vault-Teciä, raidersia, gulperia, stimpakia tai ghouleja suomentaessaan.

Uuden sarjan juonesta en halua spoilata mitään, mutta jälleen kerran maanalaisen holvin turvista on lähdettävä armottomaan maailmaan suuren tehtävän perässä. Siinä sivussa hoidellaan pienempiä tehtäviä ja kohdataan outoja monstereita. Alkuperäinen tehtäväkin saa koko ajan synkempiä twistejä.

Apokalypsin jälkeen

Falloutin lähtöpremissi on kaikissa peleissä ja totta kai myös tässä tv-sarjassa ydinsodan jälkeinen maailma.

Aina aiemmin Fallout-tuotteiden kohdalla se on tuntunut vain jännittävältä ja koomiseltakin maailmalta, mutta nykyinen todellisen maailman äärimmilleen jännittynyt tilanne toki tekee ydinsodan mahdollisuudestakin kauhistuttavan ajankohtaisen ja mieltä kaivertavan asian. Haluan apokalypsini vain peli- ja tv-viihteenä, en todellakaan minään 24/7-liveaction-kokemuksena!

Fallout-pelisarjan maailmassa voi tietysti kukin tulkitsija nähdä monenlaisia viestejä ja pointteja. Yksi yleisimmistä tulkinnoista kuitenkin on, että huolimatta siitä, kuinka paljon ihminen lajina ja yhteiskuntana kehittyy yhteiskunnan, kulttuurin ja teknologian osalta, ihminen on kuitenkin aina jossain vaiheessa taipuvainen sotaan.

Ja mitä edemmäs teknologia ja yhteiskunta on päässyt, sitä suurempaa on sodan aiheuttama tuho. Tätä samaa rataa kuljemme niin kauan, kunnes tulee riittävän suuri sota ja tuho. Historia yrittää, mutta ei pysty opettamaan. Rauhan aika näyttää aina ennemmin tai myöhemmin johtavan sotaan.

Lisäksi tulkitsen sarjaa niin, että sen näkemyksen mukaan yksilöllä on mitätön valta siihen, mitä maailmassa tapahtuu, mutta oman nahkansa voi aina pelastaa, kunhan ei jähmety vaan pakenee tai taistelee.

Joka tapauksessa sarjan avauskohtaus on järisyttävyydessään puistattava! Heti menee ihon alle ja tunteisiin!

Näen tv-sarjassa myös osuvaa nykymaailman, tai pikemminkin sen sivistyneen, hyvinvoivan ja norsunluutornissa asuvan ja todellisuudesta irtautuneen yläluokan kritiikkiä. Heitä edustavat holvien rikkaiden amerikkalaisten jälkeläiset, joilla on ollut suojissaan aikaa opiskella ja huvitella, kun muu maailma on kirjaimellisesti palanut ulkopuolella.

Kuinka hyvä uusi sarja sitten on?

Prime Videon uusi Fallout-sarja on täyden kympin sarja.

Falloutin ystävän silmä etsii ruudulta koko ajan yhtymäkohtia pelisarjaan, ja ilahduttavan paljon sitä löytyy niin tunnelman, juonen kuin yksityiskohtienkin osalta.

Moni oli ennakkoon huolissaan siitä, toimiiko pelisarjalle ominainen musta huumori myös tv-sarjassa. Huoli pois, aivan mahtavaa sanailua on luvassa etenkin kun holvistaan maan päälle ponnistava Lucy yrittää saada maailmankuvansa sovitettua todellisuuteen.

Yksi kysymys on, tuleeko Falloutista toinen kausi. Varmuutta asiasta ei ole, mutta veikkaisin sarjan olevan niin suosittu ja arvostettu, että me fanit pääsemme nauttimaan vielä toisestakin kaudesta. Mutta toisaalta, joskus tv-sarja voi olla kaunis myös yhden kauden teoksena, kuten HBO:n upea Watchmen.

Jokainen suoratoistokanava tietysti panostaa laajaan laatutarjontaan, mutta joskus yksi yksittäinen sarja voi olla riittävä syy tilata jokin kanava. Jos sattuu olemaan Fallout-pelisarjan ystävä, silloin suoratoistopalveluiden kovassa pudotuspelissä Falloutista sataa täydet sata pistettä Amazon Primen laariin.

Sarja on epäilemättä oivallista – joskin hieman outoa – laatuviihdettä myös heille, jotka eivät vielä pelisarjaa tunne.

Lue myös: Sarjakuvavisa palauttaa nostalgiselle 80-luvulle – Tee tietovisa ja näet, mitä muistat klassikkolehtien tarinoista!

X