Parhaat scifi- ja fantasiasarjat suoratoistopalveluissa juuri nyt: Joko The Sandman, The Boys ja She-Hulk ovat tuttuja?

The Sandman onnistui lunastamaan kaikki sille ladatut suuret odotukset. Myös moni muu sarjakuviin perustuva sarja on viime kuukausina tuonut scifin ja fantasian ystävien TV-ruutuihin laatua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uni (Tom Sturridge) vierailee Helvetissä Luciferin (Gwendoline Christie) valtakunnassa kyselemässä kadonneiden tavaroidensa perään.

The Sandman onnistui lunastamaan kaikki sille ladatut suuret odotukset. Myös moni muu sarjakuviin perustuva sarja on viime kuukausina tuonut scifin ja fantasian ystävien TV-ruutuihin laatua.
Teksti:
Jukka Vuorio

Jos hiihtämisen, luistelun ja lumenkolaamisen lisäksi ihminen haluaa viettää talvipäiviään myös neljän seinän sisällä ja lämpimien vällyjen alla laatusarjoja katsellen, Seuran scifitoimitus esittelee nyt 5+1 suoratoistopalveluiden helmeä.

Näille sarjoille kannattaa niiden omalaatuisuuden vuoksi suoda mahdollisuus, vaikka scifi- tai fantasiameno ei muuten sielun sopukoita soittelisikaan.

The Sandman

The Sandman on syksyn onnistuneimpia sarjoja. Sarja perustuu Neil Gaimanin aikuisille suunnattuun Sandman-sarjakuvaan, jota tehtiin pääasiassa vuosina 1989-1996.

Sarjakuva yhdistelee nykyhetkeen muun muassa kreikkalaisia, egyptiläisiä, raamatullisia ja skandinaavisia mytologioita. Tarinoiden sävy on synkkä ja melankolinen, kuten myös itse päähenkilö Uni, josta käytetään usein myös nimeä Morfeus. Hän on nimihahmo The Sandman.

Moni Sandman-fani odotti Netflixin versiota hyvin kaksijakoisin tuntein. Intohimoisten Gaiman-entusiastien keskuudessa tv-sarjaa odotettiin kiihkeästi, sillä viimein nykytarinankerronnan suomin tehokeinoin oli mahdollisuus odottaa lähestulkoon sarjakuvien veroista kokemusta.

Toisaalta tieto sarjan tuotannosta aiheutti myös pelonsekaisia ajatuksia, sillä mestarillisina pidettyjen sarjakuvien tasolle olisi hyvin vaikea päästä. Siksi osa faneista piti filmatisointia lähtökohtaisesti tuhoon tuomittuna projektina.

Mutta toisin kävi. Netflixin The Sandman on lähes napakymppi. Se ei täysin yllä sarjakuvien lumoon, mutta on parasta, mitä televisioversiolta voi toivoa ja odottaa.

Tom Sturridge on erinomainen Uni ja tuotantotiimi kokonaisuudessaan on onnistunut luomaan jaksojen välille jatkuvuuden tuntua, vaikka jaksot toimivatkin sarjakuvakirjojen tapaan myös itsenäisinä teoksinaan. Sturridgen lisäksi täytyy mainita Helvetin valtiaana Luciferina nähtävä Gwendoline Christie, jonka moni muistaa Game of Thrones -sarjan Briennenä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta muuten on, että Netflixissä jo useamman kauden pyörinyt sarja Lucifer perustuu nimenomaan Sandman-sarjakuvien Luciferiin, mutta häntä esittävä Tom Ellis sai pysyä omassa sarjassaan, eikä häntä pestattu The Sandmaniin.

Myös vuoden 2005 elokuva Constantine, jonka nimiroolissa John Constantinena nähtiin Keanu Reeves, perustuu samaan universumiin kuin The Sandman, ja nyt uudessa Netflixin The Sandmanissa nähdäänkin John Constantinen sukulaisnainen Johanna Constantine.

Laatumystiikan ystävät saivat marraskuussa myös ilouutisen, jonka mukaan The Sandmanin toinen kausi on tekeillä.

The Boys

The Sandmanin tapaan myös The Boys perustuu aikuisille tarkoitettuun sarjakuvaan.

Marvelin sarjakuviin perustuvien elokuvien ja tv-sarjojen hallitsemassa supersankarimaailmassa The Boys on piristävän erilainen supersankarisarja. Sen kaikkein voimakkain supersankari Homelander on läpeensä ilkeä, omahyväinen, narsistinen ja häikäilemätön oman edun tavoittelija ja murhaaja. Tämä lähtökohta sarjalle tekee siitä Hämähäkkimieheen ja Kapteeni Amerikkaan jo hieman tylsistyneen supersankariviihteen kuluttajalle kiinnostavan poikkeuksen.

Homelanderia sekä hänet luonutta megakorporaatio Voughtia vastaan asettuu sitten sekalainen joukko tavallisia ihmisiä ja muita supersankareita. Normaalin supersankarimäiskeen ohessa nähdään mustaa huumoria, ihmissuhdedraamaa ja psykologista trilleriä.

Sarjan kolmas tuotantokausi ilmestyi kesällä Amazon Primeen, joka on Suomessa vielä pienemmälle huomiolle jäänyt suoratoistopalvelu.

Erityisesti scifi- ja fantasiasarjojen ystäville Amazon Prime tai Primevideo on kuitenkin jokseenkin ylivertainen palvelu. The Boysin lisäksi sieltä löytyvät muun muassa edellä hehkutetun Neil Gaimanin kirjoihin perustuvat Good Omens ja American Gods -sarjat sekä vaihtoehtoisesta tulevaisuudesta kertova The Man in the High Castle, jonka lähtökohta on esitellä maailma, jossa Saksa ja Japani voittivat toisen maailmansodan.

The Boysin inspiroima, samaan maailmaan sijoittuva spin-off-sarja Gen V alkaa Amazon Primellä vuoden 2023 aikana.

She-Hulk: Attorney at Law

Mark Ruffalon esittämä Hulk vierailee useammassa She-Hulkin jaksossa, Hulktaren nimiroolissa nähdään Tatiana Maslany. © Disney / Marvel Studios

Ei liene yllätys, että myös listan kolmas sarjasuositus perustuu sarjakuviin, tällä kertaa Marvelin supersankarisarjakuviin. Jennifer Walters on ammatiltaan asianajaja ja sattumoisin myös Hulkin eli Bruce Bannerin serkku.

Erään onnettomuuden seurauksena Hulkin verta päätyy Waltersin verenkiertoon, jolloin Walters – tästä lähtien She-Hulk eli suomeksi Hulktar – saa samanlaiset voimat kuin Hulkilla, tosin astetta miedompana versiona.

Joka tapauksessa hänestä tulee paitsi iso ja vihreä, myös uskomattoman vahva ja kestävä, mikä on yhtä aikaa sekä siunaus että kirous. Nyt hän kykenee laittamaan halki, poikki ja pinoon vaikkapa neljä sorkkaraudoin varustettua miestä, mutta työelämä muuttuu samalla monta pykälää haasteellisemmaksi. Kun oikeussali muuttuu kahden supervoimaisen naisen taistelutantereeksi, saa Jennifer Walters potkut.

Kun rakkauselämässäkin pyyhkii aika lailla vuoristoratamaisesti, tarjoaa Disneyplus-kanavan syksyllä ilmestynyt She-Hulk: Attorney at Law hyvin erilaisen supersankarisarjan. Oman mausteensa tuo myös niin sanotun neljännen seinän rikkominen, eli She-Hulk puhuu kameraan katsoen suoraan sarjansa katsojille kommentoiden kuin ulkopuolisena sarjan tapahtumia.

Televisiosarjan kautta She-Hulk yhdistetään laajemmin Marvel Cinematic Universeen, eli hänet todennäköisesti nähdään tulevaisuudessa myös elokuvissa.

Periaatteessa on mahdollista, että alkuvuodesta 2025 elokuvateattereihin saapuva Ihmenelosten eli The Fantastic Fourin MCU-elokuva voisi sisältää myös She-Hulkin, sillä sarjakuvissa hahmo on kuulunut Ihmenelosiin pitkiäkin aikoja.

1899

Fflyn Edwards esittää Elliot-nimistä poikaa, joka ehkä on todellinen, ehkä ei. Hänen roolinsa kasvaa 1899-sarjan ensimmäisen kauden edetessä. © Netflix

Oletko jo tutustunut alkutalvesta Netflix-ensi-iltansa saaneeseen mysteerisarjaan 1899? Hämmentävän moni nimittäin ei vielä ole, tai ainakaan sarjasta ei pöhistä sosiaalisessa mediassa sen ansaitsemalla tasolla.

Saksalaista alkuperää oleva sarja onnistuu nyrjäyttämään katsojan aivot ensimmäisen kauden aikana herkullisella tavalla ja moneen kertaan. Juuri kun katsoja luulee päässeensä kärryille koko ajan esiin tulevista uusista mysteereistä, vetäisevät tekijät maton katsojan alta. Hetkinen, onko se koko laiva edes todellinen? Entäs nuo ihmiset?

Tämän tyyppisessä ohjelmassa on toki omat vaaransa. Hyvin moni meistä muistaa vielä vuosina 2004-2010 tehdyn tv-sarjan Lost. Se rakensi alati vain uusia mysteerejä edellisten päälle, ja katsojalle rakentui samaan vauhtiin hurjia odotuksia sen suhteen, miten sarjan loppupuoli sitten antaisi vastauksen hyvinkin monimutkaisiin aikamatkustukseen ja yliluonnollisuuteen ja vaihtoehtoiseen historiaan liittyen.

Lopulta niitä vastauksia ei annettu lainkaan, ja viime hetkien ratkaisu kaikkeen oli vain ”se olikin vain unta”-tyyppinen lössähdys.

1899 saattaa kuitenkin tulevalla kaudellaan väistää nämä sudenkuopat. Ensimmäinen kausi jätti katsojan periaatteessa miettimään, pääsikö pääosan Maura Singleton (Emily Beecham) pulasta, vai joutuiko hän sittenkin vain ojasta allikkoon. Päätös ei tarjonnut tähän yksiselitteistä vastausta, mutta ainakin moni scifitubettaja tuntuu olevan vakuuttunut siitä, että kakkoskausi toista ensimmäisen kauden vain uusissa lavasteissa.

Todellinen asianlaita jää nähtäväksi, mutta ainakin ensimmäinen kausi aikamatkustukseen ja ulottuvuuksien väliseen seikkailuun liittyvine teemoineen oli useimmille scifidiggareille varsin tervetullutta aivonystyröiden kutkutusta.

House of the Dragon

Kaikkien aikojen suosituin tv-fantasiasarja Game of Thrones päättyi vuonna 2019 jokseenkin niihin tunnelmiin, kun Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), eräs päähenkilöistä, lenteli ympäriinsä lohikäärmeellään, aikansa joukkotuhoaseella, ja tuhosi tuosta noin vain armeijoita ja vihollisensa pääkaupungin.

House of the Dragon keskittyy Game of Thronesia edeltäviin tapahtumiin, tarkemmin ottaen 172 vuotta ennen Daenerys Targaryenin syntymää.

Sarjan nimi viittaa nimenomaan Targaryenin sukuun, sillä tämä suku toi lohikäärmeet Kapean meren yli Westerosiin, ja alisti sitten niiden avulla muut kuninkaalliset suvut vasalleikseen.

House of the Dragonin resepti on lohikäärmeitä, ritareita, äkkipikaisia kuninkaita ja kuningattaria sekä joka sortin katkeria miekkamiehiä yhdistettynä ripaukseen magiaa ja aimo annokseen tuttua valtaistuinpeliä. Niistä aineksista syntyy herkullinen soppa.

House of the Dragon ei ole saanut faneilta aivan yhtä varauksetonta vastaanottoa kuin Game of Thrones, mutta ehkä kyse on osin siitä, että megasuosiota nauttinut alkuperäissarja totutti fantasian ystävät hieman liiankin hyvään.

Sarja palaa toiselle kaudelle HBO Maxille vuoden 2024 aikana.

The OA

Netflixin parhaiten suurelta yleisöiltä piilotettuja jalokiviä on ehdottomasti The OA, jota tehtiin kaksi kautta vuosina 2016-2019. Sarjan käsikirjoittaja, tuottaja ja pääosan esittäjä Brit Marling onnistui luomaan uniikin, jännittävän ja kauniin sarjan, joka vie katsojansa muun muassa sen peruskysymyksen äärelle, elämmekö universumissa vai multiversumissa? Ja jos rinnakkaisulottuvuuksia on olemassa, voisimmeko jollain lailla kulkea niiden välillä?

OA:sta jos jostain Netflixin sarjasta voi todeta sen olleen ”erilainen”. Onhan sarjassa nähty esimerkiksi telepaattinen mustekala, ulottuvuusportteja avaavat tanssiliikkeet, tietoisuuden kulkeminen kehosta toiseen ja kuolemanrajakokemusten moniselitteisyyttä tutkivaa pohdiskelua monien muiden mysteerien ohella.

Marling suunnitteli sarjasta tiettävästi ainakin kolmen, ellei jopa viiden kauden mittaista. Netflix kuitenkin pani pelin poikki kahden kauden jälkeen talouslukuihin vedoten. Nämä kaksi olemassa olevaa kautta kannattaa silti jokaisen mysteeriscifin ystävän katsoa, sillä tarina saa tyydyttävän (väli)päätöksen kakkoskauden lopussa.

Jutussa esitellyt Netflixin, Disneyn, Amazon Primen ja HBO Maxin ohjelmat ovat kaikki maksullisten suoratoistopalveluiden ohjelmia.

Lue myös: Näkökulma: Thor: Love and Thunder nousee parhaiden MCU-elokuvien joukkoon, vaikka sen vitsit eivät oikein uppoa

X