Elokuva-arvio: Miksi Kummisetä on viiden tähden mestariteos? – ”Mafiaa käsittelevä taide ja viihde rinnastuu väkisin Kummisetiin”

Teknisesti taidokas, eri aikoja ja tyylejä peilaava Kummisetä seuraa Corleonen suvun vaiheita ja valtataisteluja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Legendaarinen näyttelijänelikko: James Caan, Marlon Brando, Al Pacino ja John Cazale.

Teknisesti taidokas, eri aikoja ja tyylejä peilaava Kummisetä seuraa Corleonen suvun vaiheita ja valtataisteluja.
Teksti:
Arto Pajukallio

Mario Puzon Kummisetä-romaani amerikanitalialaisesta järjestäytyneestä rikollisuudesta osoittautui jättimenestykseksi. Niin myös yhdentoista Oscar-ehdokkuuden elokuvasovitus, jonka kirjailija ja ohjaaja Francis Ford Coppola yhdessä käsikirjoittivat.

Myöhemmät jatko-osat syvensivät eeposta poikkeuksellisen ansiokkaasti.

Kummisedät lienevätkin muovanneet käsitystämme aiheesta enemmän kuin mikään muu, niin että muukin amerikanitalialaista mafiaa käsittelevä taide ja viihde rinnastuu väkisin menestyssaagan raameihin.

Kummisetä-elokuvassa toimitaan perheen ehdoilla

Teknisesti taidokas, eri aikoja ja tyylejä peilaava väkivaltainen rikosdraama seuraa Corleonen suvun vaiheita, sukupolvenvaihdosta ja valtataisteluja.

Marlon Brando kähisee patriarkkana, jonka työtä jatkavat Sonny (James Caan), Fredo (John Cazale), kasvattilapsi Tom (Robert Duvall) sekä perheen liiketoimista ensin syrjässä pidetty sotasankari Michael (Al Pacino).

Kun patriarkaalisessa yhteisössä toimitaan perheen ehdoilla ja suvun hyväksi, on kyse liiketoiminnasta ja ehdotonta lojaalisuutta edellyttävästä kulttuurista, jonka sääntöjä ja päätöksiä ei kyseenalaisteta.

*****

Kummisetä, perjantai 22.3. klo 22.35, mtv3

Lue myös: Suomalaissyntyinen tietokirjailija Anton Monti on mies mafian pään sisällä: ”Italian todellinen ongelma vaikuttaa koko Eurooppaan”

X