Tokyo Vice -sarjan tähdet kertovat, millaista Japanin järjestäytynyt rikollisuus on: ”Kohteliaammat ja muodollisemmat toimintatavat kuin mafialla”

TV-maailma haastatteli Tokyo Vice -sarjan tähtiä Ansel Elgortia ja Ken Watanabea, jotka nähdään myös HBO Maxin sarjan toisella kaudella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ken Watanabe (vas.) ja Ansel Elgort nähdään Tokyo Vice -sarjan päärooleissa.

TV-maailma haastatteli Tokyo Vice -sarjan tähtiä Ansel Elgortia ja Ken Watanabea, jotka nähdään myös HBO Maxin sarjan toisella kaudella.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Rikossarja Tokyo Vice perustuu amerikkalaistoimittaja Jake Adelsteinin vuosiin Japanin suurimmassa sanomalehdessä. Adelstein muutti Tokioon nuorena miehenä ja alkoi tutkia maan järjestäytynyttä rikollisuutta, yakuzaa.

”Ensimmäisellä kaudella Jake joutui liian lähelle yakuzaa. Yakuza yrittää värvätä nuoria toimintaansa mukaan, ensin palvelusten muodossa, jonka jälkeen annetaan vähän valtaa, jotta heidät saadaan osallisiksi bisneksiin”, näyttelijä Ansel Elgort sanoo.

Elgort tunnetaan elokuvista Tähtiin kirjoitettu virhe ja Baby Driver, sekä Steven Spielbergin ohjaamasta West Side Storysta.

Ansel Elgort opiskeli rooliaan varten japania ja tutustui toimittajantyöhön. © HBO Max

TV-maailma haastatteli Elgortia ja etsivä Hiroto Katagirin roolissa nähtävää Ken Watanabea, joka muistetaan esimerkiksi Clint Eastwoodin elokuvasta Kirjeitä Iwo Jimalta, Inception ja Viimeinen samurai, josta hän sai myös Oscar-ehdokkuuden.

Tokyo Vicen toinen kausi alkoi helmikuun alussa HBO Maxilla.

”Yakuzan toimintatavat ovat hieman erilaiset kuin esimerkiksi mafian. Ne ovat kohteliaammat ja muodollisemmat”, Ken Watanabe kertoo.

”Rikoksessa ja järjestäytyneessä rikollisuudessa kiinnostavaa on voiman tasapaino. Oli kyse sitten Italian mafiasta tai Japanin yakuzasta, järjestäytyneessä rikollisuudessa joko he tai poliisi ovat johdossa”, Elgort sanoo.

Ken Watanabe kuitenkin huomauttaa, että Tokyo Vice ei kerro pelkästään rikollisuudesta.

”Sarjassa käsitellään myös yhteiskunnan tilaa. Aikakausikin on eri, sillä Tokyo Vice sijoittuu 90-luvulle, jolloin elämme vielä analogisessa yhteiskunnassa ilman kännyköitä ja internettiä. Analogisuus on myös mielessä. Moni muistaa tai voi kuvitella, millaista oli elää 90-luvun yhteiskunnassa nuorena”, Watanabe sanoo.

Arvostettu japanilaisnäyttelijä Ken Watanabe on luonut myös kansainvälistä uraa. Hänet on nähty useasti myös Hollywood-tuotannoissa. © HBO Max

Budjetti kymmenen miljoonaa dollaria jaksolta

Tokyo Vice perustuu Adelsteinin kirjaan, jossa hän kertoi toimittajan työstään.

”Tarina on todellinen, ollut jo ensimmäisestä kaudesta saakka. Ensimmäinen kausi oli menestys ja yleisö tuntuu olevan vielä innostuneempi toisesta kaudesta”, Ken Watanabe sanoo.

Vaikka kyseessä on amerikkalaistuotanto, sarja on kuvattu kokonaan Japanissa. Toisella kaudella Japanin viranomaiset suhtautuivat myös suopeammin sarjan kuvauksiin. Katuja suljettiin auliimmin ja työryhmä sai parempia kuvauspaikkoja, koska ensimmäisellä kaudella tekijät kunnioittivat maan sääntöjä ja ohjeistuksia.

Kuvausryhmä koostuu pääasiassa japanilaisista. Watanabe sanoo, että moni katsoja on innoissaan, kun sarjassa esitellään erilaisia puolia Tokiosta.

”Tokiosta nähdään kauniit osat, mutta myös mystisemmät ja synkemmät, likaiset ja vaaralliset. Haluan kuitenkin korostaa, että Tokio on paljon rauhallisempi ja turvallisempi kaupunki, kuin mitä sarja antaa ymmärtää”, Watanabe sanoo.

Tokyo Vice on amerikkalainen tuotanto, joka kuvataan kokonaan Japanissa. Myös kuvausryhmä koostuu pääasiassa japanilaisista osaajista. © HBO Max

Elgort huomauttaa, että japanilaiset ovat iloisia, kun sarjaa tehdään isolla budjetilla.

”Vastaavissa japanilaissarjoissa budjetti on noin 250 000 dollaria jaksolta. Tokyo Vicen budjetti on noin kymmenen miljoonaa dollaria jaksolta. Moni on sanonut kunnioittavansa sitä, että käsittelemme Japania realistisesti”, Elgort sanoo.

”Opettelen japania neljä tuntia päivässä”

Kuvausten vuoksi Ansel Elgort on asunut Japanissa, mitä hän pitää etuoikeutena. Ensin hän ajatteli, että menee nauttimaan vieraan maan eksotiikasta, mutta sanoo samalla saaneensa yhden elämänsä tärkeimmistä oppikokemuksista.

”Olen oppinut kärsivällisyyttä ja ympärillä olevien ihmisten kunnioitusta. Ennen kyseenalaistin jonkun säännön, jos en ymmärtänyt sitä. Japanissa olen oppinut seuraamaan sääntöjä, enkä aina kysy miksi. Asiat toimivat yksioikoisemmin. Japanissa kysytään lupa, ennen kuin tehdään jotain. Amerikkalaisena ajattelee tekevänsä ensin ja anovansa anteeksiantoa myöhemmin. Rajojen kunnioittamisessa ja luvan kysymisessä on jotain hienoa”, Elgort sanoo.

Ansel Elgort muutti Japaniin kuvausten vuoksi. Se osoittautui tärkeäksi kokemukseksi. © HBO Max

Rooliaan varten Elgort tutustui toimittajan työhön ja harjoitteli taistelulajeja. Hän opiskeli myös japanin kielen, jonka opiskelu jatkuu edelleen.

”En vieläkään ole kielessä sujuva, mutta opettelen japania neljä tuntia päivässä. Sarjassa on muutama kohtaus, jossa haastattelen ihmisiä ja kirjoitan nopeasti japaniksi ylös, mitä he sanovat. Yritän saada hahmostani niin autenttisen kuin mahdollista.”

Turistit eivät uskoneet silmiään

Ero Yhdysvalloissa kuvattavaan tuotantoon on muun muassa siinä, ettei Japanissa ole juurikaan paparazzeja. Fanit ovat kohteliaita ja saattavat vilkuttaa, mutta eivät tule pyytämään kuvaa kesken kuvausten.

”Jos turistit näkivät meidät kuvaamassa, he eivät voineet uskoa silmiään. He sanoivat seuranneensa Tokyo Vicea, eivätkä voineet käsittää, että kuvaamme toista kautta heidän neniensä edessä”, Ansel Elgort kertoo.

Tokyo Vice kertoo toimittajan silmin, kuinka virkavalta ja yakuza tasapainoilevat vallan kanssa. © HBO Max

Ken Watanabe uskoo, että yksi sarjan kohokohdista tulee olemaan toisen kauden kuudes jakso. Hän lupaa, että toisella kaudella hahmojen taustat tulevat enemmän esiin.

”Katagirin perhettä uhataan. Hän reagoi siihen ja hyväksyy, kun hänet poistetaan yakuzan tutkinnan parista. Todellisuudessa hän kuitenkin odottaa oikeaa hetkeä”, Watanabe kertoo.

”Jake kokee tappion, seuraa sääntöjä, rakastuu, kokee sydämensä särkymisen ja menestymisen. Siksi tällä kaudella on kymmenen jaksoa”, Elgort nauraa.

Näyttelijä sanoo, että toisen kauden ensimmäinen jakso periaatteessa päättää ensimmäisen kauden. Uusi kausi alkaa siinä mielessä vasta toisesta jaksosta.

”Toisesta jaksosta lähtien Jake alkaa tehdä asioita oppikirjan mukaan, eikä koko ajan kysele miksi. Hänestä tulee japanilaisempi. Minua häiritsi sarjaa katsoessani se, että ensimmäinen kausi jätti katsojat cliffhangeriin. Toisessa kaudessa parasta on se, että tarina loppuu ja katsoja on tyytyväinen”, Elgort sanoo.

Toisessa kaudessa nähdään vihdoin myös kohtaus, jolla koko sarja alkoi.

Ansel Elgrot muistetaan muun muassa elokuvista Tähtiin kirjoitettu virhe, Baby Driver ja West Side Story. © HBO Max

Lue myös: Viimeinen teeseremonia: Minna antautui nuorena japanilaisen Sensein oppiin – ”En usko, että kohtaan enää ihmistä, joka vaikuttaisi näin vahvasti”

X