Lastenlääkäri tyrmää siedätyshoidon lemmikkiä varten – Jatkuva altistus eläimelle voi laukaista astman

Rakkaasta lemmikistä luopuminen voi tuntua vaikealta, mutta se on yleensä turvallisin ja tehokkain ratkaisu, jos lapsella todetaan eläinallergia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rakkaasta lemmikistä luopuminen voi tuntua vaikealta, mutta se on yleensä turvallisin ja tehokkain ratkaisu, jos lapsella todetaan eläinallergia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Lotta Sillanmäki

Lapsi on jatkuvasti nuhassa, silmät punoittavat ja hengitystieoireet vaivaavat. Voisiko oireiden aiheuttaja olla lemmikkieläin?

Jos haluaa saada varmuuden oireiden aiheuttajasta, kannattaa suunnata lääkäriin. Vastaanotolla saa täsmällistä ja oikeanlaista hoitoa allergiaan.

”Lääkäri osaa arvioida lääkityksen ja mahdollisten lisätutkimusten tarvetta”, kertoo lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Péter Csonka Terveystalosta.

Lievien tai satunnaisesti ilmenevien oireiden takia ei tarvitse ryhtyä toimenpiteisiin, mutta keskivaikeisiin ja vaikeisiin oireisiin on syytä puuttua.

Tällaisia voi olla esimerkiksi silmien kutina ja punoitus tai jatkuva paha tukkoisuus, joka häiritsee normaalia elämää. Alempien hengitysteiden oireet, kuten yskä tai hengenahdistus, saattavat olla merkki vaikeasta allergiasta.

Allergia lisää astman riskiä

Rakkaasta lemmikistä luopuminen voi olla raskasta koko perheelle, mutta voimakkaasti allergisen lapsen terveyden kannalta se on usein paras vaihtoehto.

”Hengenahdistus ja muut hengitysoireet yleensä vain pahenevat, jos eläimelle altistuminen jatkuu”, Csonka sanoo.

Myös astman puhkeamisen todennäköisyys kasvaa, vaikka sellaista ei olisi aiemmin todettu.

Allergiaoireita voi helpottaa lääkityksellä, mutta lääkäri ei suosittele jatkuvaa allergialääkkeiden popsimista.  Se ei poista alkuperäistä ongelmaa.

”Ei ole järkevää, että lääkkeillä vaimennetaan oireet, sillä se ei vaikuta allergian todelliseen syyhyn. Allerginen tulehdus elimistössä jatkuu ja astmariski kasvaa, jos eläimen kanssa on jatkuvasti tekemisissä.”

Hoitosuositukset eivät tue siedätyshoitoa lemmikkiä varten

Jos lemmikin kuitenkin haluaa pitää tai hankkia, olisiko siedätyshoito allergialääkkeitä parempi vaihtoehto?

Lemmikkieläintä varten siedätyshoitoa ei virallisesti suositella. Péter Csonkan mukaan siihen on useita syitä.

”Lemmikkieläimestä luopuminen on yksinkertainen ja looginen ratkaisu, jolla vältetään allergista tulehdusta.”

Esimerkiksi siitepölyallergian oireita on vaikea välttää, koska siitepölyä on kaikkialla. Kontaktia eläimen kanssa on helpompi rajoittaa.

”Eläinsiedätyshoitoa on tutkittu vähemmän kuin siitepölyallergian siedätyshoitoa, joten sen pitkäaikaistehosta ei ole riittävästi tutkimusnäyttöä.”

Suosituksia voitaisiin muuttaa, jos todettaisiin, että on parempi jatkaa eläimelle altistumista ja hoitaa allergia siedättämällä.

”Nykyisten tietojen mukaan pitkäaikainen altistuminen on haitallista, jos allergiaoireet ovat vaikeita.”

Lastenlääkäri Csonka kertoo, että allergian siedätyshoito ei ole Kela-korvattavaa ja julkisessa terveydenhuollossa se vie resursseja.

Siedätyshoito eläinallergiaan ei siis ole taloudellisesti järkevää, kun allergia pysyy hallinnassa silläkin, ettei ole eläimen kanssa kontaktissa.

Siedätyshoidon teho voi hävitä iän myötä

”Suomalaisten hoitosuositusten mukaan siedätyshoitoa voidaan harkita, jos voimakkaita allergiaoireita tulee epäsuorista kontakteista.”

Epäsuoralla kontaktilla tarkoitetaan, että oireita aiheuttaa esimerkiksi lemmikin omistavan koulukaverin vieressä istuminen tai ratsastusta harrastavan sisaruksen vaatteet.

”Siedätyshoitoa voidaan suositella myös, jos joutuu ammattinsa puolesta olemaan eläinten kanssa tekemisissä, kuten koiran kanssa työskentelevä poliisi, tullivirkailija tai eläinlääkäri.”

Eläinallergian siedätyshoito tehdään pistoksilla. Ihon alle pistetään oireita aiheuttavan eläimen allergeenista tehtyä uutetta.

Hoidon teho on yleensä hyvä, mutta vaikutus ei välttämättä kestä koko elämää, vaan sitä voidaan joutua tehostamaan myöhemmin.

Pelkkä positiivinen testitulos ei tarkoita allergiaa

Allergian toteamisessa oleellista on se, miten allergia ilmenee. Vaikka allergiatestissä löytyy vasta-aineita, se ei vielä tarkoita allergiaa.

”Kaikki positiivisen testituloksen saaneet eivät saa oireita, silloin on vain herkistynyt jollekin aineelle. Lääketieteellisesti allergia voidaan todeta vasta, kun on allergian oireita, jotka todistetaan testillä.”

Allergioiden syntymisen syytä ei tarkasti tiedetä. Voiko allergiaa kuitenkin ennaltaehkäistä, jos lemmikieläimen hankintaa pohditaan?

”Joissakin tutkimuksissa on todettu, että terveelliset elämäntavat ja ympäristön mikrobeille altistuminen voivat ehkäistä allergian puhkeamista. Allergioiden kannalta on parempi, mitä enemmän on tekemisissä luonnon monimuotoisuuden kanssa jo varhaislapsuudessa”, Csonka kertoo.

Esimerkiksi paljon ulkoilevilla ja maaseudulla asuvilla lapsilla on vähemmän allergioita kuin hyvin steriileissä oloissa tai kaupunkiympäristössä kasvaneilla.

X