Eläinten sote: Näin eläinlääkäripalvelut muuttuvat – Yhtiöittämispakko romuttaisi lemmikkien hoidon maaseudulla

Kunnaneläinlääkäreitä ei ole enää kaikkialla. Valtaosa eläinlääkäreistä on nykyään yksityisiä, ja sote-uudistuksessa on pyöritelty ajatusta kunnallisenkin hoidon yksityistämisestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kallistuuko eläinlääkäripalvelut soten myötä?

Kunnaneläinlääkäreitä ei ole enää kaikkialla. Valtaosa eläinlääkäreistä on nykyään yksityisiä, ja sote-uudistuksessa on pyöritelty ajatusta kunnallisenkin hoidon yksityistämisestä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Ihalainen

Sote- ja maakuntauudistus vyöryy väistämättä eteenpäin. Ihmisten terveyden lisäksi pelissä on karvaisten ystäviemme hyvinvointi, sillä myös eläinlääkäripalvelut siirtyvät kunnilta maakunnille.

Kunnallisia eläinlääkäripalveluita ovat lemmikkien ja tuotantoeläinten kiireettömät eläinlääkäripalvelut sekä kaikkien eläinten kiireellinen ja ympärivuorokautinen apu eli päivystys.

Kunnan ei kuitenkaan tarvitse järjestää lemmikeille kiireetöntä hoitoa, jos alueella on riittävästi yksityistä palvelutarjontaa. Kasvukeskuksissa näin yleensä onkin.

Eläinlääkäriliitto on huolissaan mahdollisesta palveluiden yhtiöittämisvelvoitteesta. Kuntaliitto sekä Kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat ehdottaneet, että maakunnan pitäisi yhtiöittää lemmikkien kiireettömät eläinlääkäripalvelut, jos alueella on myös yksityisiä eläinlääkäreitä.

Jos yhtiöittämisvelvoite koskee koko maakuntaa, haja-asutusalueiden palvelut ovat vaarassa.

Maaseutu vaikeuksissa

Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti ottaa esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan.

Oulussa on paljon yksityistä palvelutarjontaa, minkä vuoksi lemmikkien kiireetön hoito pitäisi yhtiöittää myös 4 000 asukkaan Taivalkoskella. Siellä on ollut perinteisesti yksi eläinlääkäri, joka huolehtii niin tuotantoeläinten kuin lemmikkienkin hoidosta.

Jatkossa saman eläinlääkärin pitäisi tehdä sama työ eri työnantajien palveluksessa ja vielä erotella lemmikkieläinten käynneistä kiireelliset ja kiireettömät.

”Se olisi niin hankalaa ja hallinnollisesti raskasta, että todennäköisesti maakunta ei viitsisi järjestää koko palvelua. Taivalkosken asukkaat joutuisivat hakemaan palvelunsa jostain muualta”, Lahti perustelee.

Lahden mukaan viimeisimmässä lakiluonnoksessa ei onneksi ole yhtiöittämisvelvoitetta. Jos laki menee läpi sellaisenaan, maakunnat voivat yhtiöittää palvelut siellä, missä se on järkevää, eli käytännössä suurissa kaupungeissa.

Jyräävätkö isot eläinlääkäriketjut?

Suurissa kaupungeissa eläinlääkäripalvelut ovat jo pääosin yksityisiä. Esimerkiksi Helsingissä ei ole kunnaneläinlääkäriä lainkaan. Kunta on ostanut päivystyksen yliopistolliselta eläinsairaalalta.

Niillä alueilla, joilla on tuotantoeläimiä, kunnaneläinlääkärit ovat säilyneet. Lahden mukaan järjestely toimii asiakkaiden näkökulmasta hyvin.

Yksityiset eläinlääkäriasemat ovat kuitenkin kokeneet kunnaneläinlääkäärien tarjoaman hoidon vääristävän kilpailua. Siksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto on halunnut puuttua kunnan tarjoamiin eläinlääkäripalveluihin ja ehdottanut yhtiöittämisvelvoitetta.

Eläinlääkäripalveluiden ketjuuntuminen on kiihtynyt. Esimerkiksi Evidensiasta on tullut merkittävä toimija lyhyessä ajassa. Tällä hetkellä Evidensialla on Suomessa yli 50 klinikkaa.

Evidensian lisäksi Suomessa toimii Omaeläinklinikka, jolla on yli 10 klinikkaa Suomessa. Omaeläinklinikka syntyi tänä keväänä, kun Suomen Pieneläinklinikat ja Tuhatjalka yhdistyivät. Lisäksi Suomessa on 120 eläinlääkärien omistamaa yksityistä klinikkaa.

Eläinlääkäripalvelut ovat kehittyneet, mutta samalla hoitokustannukset ovat nousseet. © PEKKA NIEMINEN/YHTYNEET KUVALEHDET OY

Lemmikin hoitoon uppoaa rahaa

Johtaako ketjuuntuminen hintojen nousuun?

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok) kirjoitti maaliskuussa blogissaan, että Helsingissä eläinlääkäripalveluiden hinnat ovat jopa kaksinkertaistuneet viiden vuoden sisällä.

Lahti tyrmää väitteen.

”Uusilla laitteilla sairauksia pystytään diagnosoimaan tarkemmin kuin ennen. Toimenpiteet ovat erilaisia ja diagnoosit varmempia.”

Nykyään esimerkiksi koiran sterilisaatio on  mahdollista tehdä tähystysleikkauksella. Vaihtoehto on avoleikkausta nopeampi ja turvallisempi. Tähystysleikkaukseen tarvitaan kuitenkin erityisosaamista ja kalliita laitteita, joten operaatio on kalliimpi.

Esimerkiksi Keuruun eläinklinikka tarjoaa narttukoiran sterilisaatiota avoleikkauksella hintaan 436–504 euroa. Tähystysleikkauksen hinta on 567–633 euroa.

Palvelu maksaa

Hintaan vaikuttaa myös se, kuinka varman diagnoosin asiakas haluaa. Käynnistä voi tulla kallis, jos omistaja toivoo lemmikilleen kaikkia mahdollisia testejä.

Halvemmalla pääsee, jos jättää joitain tutkimuksia tekemättä. Silloin lemmikkiä hoidetaan todennäköisimmän vaihtoehdon mukaan, ja jos se ei auta, eläinlääkäri tekee lisätutkimuksia.

”Nämä asiat asiakkaan ja eläinlääkärin pitäisi käydä keskustellen läpi.”

Kuluttajaliitto julkaisi elokuussa 2016 hintavertailun yksityisten eläinlääkäreiden hinnoista. Joidenkin palveluiden hinnat olivat nousseet, mutta esimerkiksi kissojen rokotukset olivat monessa paikassa saman hintaisia tai jopa edullisempia kuin vuotta aikaisemmin.

Yksi eläinlääkärien hintaan vaikuttava asia on arvonlisävero. Jokaisesta laskusta vähintään 20 prosenttia on alvia.

”Hintoja verrataa ihmisten terveydenhuoltoon, vaikka sitä tuetaan merkittävästi verovaroilla.”

X