”Koirille omistaja on isäntä, kissoille hovimestari” – Näin sujuu Joonas Nordmanin ja Lenni-kissan erottamaton arki

Joonas Nordmanin Lenni on kohtelias kissa, joka aloittaa ruoan kerjäämisen vasta kuullessaan herätyskellon äänen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joonas Nordman ja Lenni-kissa.

Joonas Nordmanin Lenni on kohtelias kissa, joka aloittaa ruoan kerjäämisen vasta kuullessaan herätyskellon äänen.
Teksti:
Aino Mielo
Kuvat:
Tommi Tuomi

Muinaiset egyptiläiset jumaloivat kissoja. Kissa aterioi faaraoiden pöydässä, ja jos se katosi, faarao lähetti joukkonsa perään hakemaan. Nyt kissoista on tullut arkisia kotieläimiä, mutta näyttelijä Joonas Nordmanin siamilainen kissa Lenni ei ole tästä muutoksesta vielä kuullut.

Pinkillä torkkupeitolla lekottelevalla Lennillä on syvänsiniset silmät kuin taruolennolla, ja harmaanvalkea turkki on sileä ja paksu kuin majesteetin viitta. 9-vuotias Lenni tulee tervehtimään hiljaisen elegantisti eikä nau’u.

Lenni hankittiin samanrotuisen Fanni-kissan kaveriksi. Käytöstapoja oli aluksi harjoiteltava, varsinkin nälän ­hetkellä.

”Pienempänä Lennillä ei ollut mitään häpyä. Se tuli tassuttelemaan viideltä aamulla naaman päälle,” Joonas muistelee.

Joonas Nordman, Lenni-herran hovimestari

Nykyään Joonas Nordman ja Lenni asuvat kahdestaan. Lenni ja Fanni-kissa erosivat, samoin Joonas ja ex-tyttöystävä. Lenni osaa jo sovittaa tarpeensa Joonaksen aikatauluihin. Vaikka se heräisi ennen Joonasta, kerjäyskonsertti ei ala heti.

”Kun herätyskello soi, se tunnistaa äänen ja tulee vasta sitten kävelemään naaman päältä.”

Ehkä juuri tästä syystä Joonas kokee olevansa ensisijaisesti ”Lenni-herran hovimestari.”

”Koirille koiranomistaja on isäntä, ja kissoille kissanomistaja on palvelija tai hovimestari”, Joonas Nordman sanoo.

Kissa osaa olla vaativa. Kun Joonas tulee illalla kotiin, kovaääninen naukuminen ruoan perään alkaa heti. Toisaalta Lennin saatua ruokaa se tulee ihanasti syliin kehräämään. Joonas ajattelee, että kissoilla on vahva tapa näyttää luottamusta ja välittämistä. Kaksikon yhteiselossa heistä on tullut erottamattomat, ja hierarkiat unohtuvat viimeistään, kun on aika levätä.

”Varsinkin talvella, kun ulkona on pimeää, pötköttelemme paljon. Nukumme vierekkäin, otamme yhdessä päiväunet ja katsomme televisiota vierekkäin.”

Lenni olisi mitä ilmeisimmin nytkin valmis kauneusunille, sillä sen silmät lupsuvat Joonaksen sylissä. Joonas vaikuttaa loppujen lopuksi kuitenkin olevan palvelijan sijaan Lennille ennen kaikkea turvallinen unikaveri, jonka hellässä huomassa voi viettää leppoisia vanhuudenpäiviä.

Lue myös: Näyttelijä Joonas Nordmania kalvaa huoli – Lenni-kissan krooninen keuhkosairaus etenee: ”Se painaa mieltä taustalla koko ajan”

X