Kairon Egypti-museossa makasi kultainen poika koskemattomana yli vuosisadan – 2 300 vuoden takaiset jäänteet yllättivät, kun muumion arkku avattiin

Muumio kertoo, miten muinaiset egyptiläiset valmistautuivat kuoleman jälkeiseen elämään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kultainen poika oli varusteltu kuolemanjälkeiseen elämään kymmenillä ­arvokkailla amuleteilla.

Muumio kertoo, miten muinaiset egyptiläiset valmistautuivat kuoleman jälkeiseen elämään.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Kultainen poika makasi unohdettuna ja koskemattomana Kairon Egypti-museossa yli sata vuotta. Kun egyptiläiset tutkijat vihdoin päättivät katsoa, mitä muumion arkku sisältää, 2 300 vuotta vanhat jäänteet eivät tuottaneet pettymystä.

Kultainen poika oli varusteltu kuolemanjälkeiseen elämään kymmenillä ­arvokkailla amuleteilla. Amuletit jakautuivat 21 erilaiseen tyyppiin, ja suuri osa niistä oli kultaisia.

Kairon yliopiston tutkijoiden mukaan muumio on malliesimerkki egyptiläisten kuolemaan liittyvistä uskomuksista. Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että kuoltuaan ihmiset joutuivat kulkemaan vaarojen täyttämän matkan tuonpuoleisessa ennen viimeistä tuomiota.

Kultainen poika puettu sandaaleihin

Tutkimuksessa ­muumiota ei vahingoitettu, vaan se skannattiin arkkunsa sisässä tietokonekerroskuvauksella.

Kuvaukset paljastivat, että matkaa varten kultainen ­poika oli puettu sandaaleihin. Tämä oli linjassa egyptiläisten Kuolleiden kirjan kanssa, sillä sen mukaan vainajien on käytettävä valkoisia sandaaleja ­lukeakseen kirjan säkeitä.

Amuletit oli sijoitettu eri puolille pojan kehoa ­ruumiin sisään. Esimerkiksi ­kahta ­sormea kuvaava ­amuletti oli sijoitettu ­lähelle ­penistä ja ­pyhää pillerin­pyörittäjää ­kuvaava skarabee-­amuletti löytyi ­rintaontelosta. ­Pojan suussa oli kultaista ­lehteä ­kuvaava amuletti, minkä ­uskottiin mahdollistavan ­puhumisen tuonpuoleisessa.

© Sn Saleem

© Sn Saleem

Muinainen Egypti hautasi vainajat saniaisten kera

Muinaisessa Egyptissä vainajat haudattiin runsaiden kukkakimppujen kera, ja samoin kultainen poikakin oli koristeltu saniaisilla.

Kultaisen pojan luiden ja hampaiden perusteella tämän iäksi pääteltiin 14–15 ­vuotta. Kuvausten perusteella on ­kuitenkin mahdotonta sanoa kuolinsyytä. Luissa ja hampaissa ei näkynyt merkkejä ­aliravitsemuksesta ja ­pojan hampaat olivat hyvässä kunnossa.

Pojan sisäelimet oli poistettu, lukuun ottamatta ­sydäntä, ja aivot oli poistettu nenän kautta.

Kultaisen pojan ­arkku l­öydettiin vuonna 1916 ­hautausmaalta, joka oli ­ollut käytössä vuosina 332–30 ­ennen ­ajanlaskun alkua.

Lue myös: Faaraon virkamiehen hautalöytö kielii alaisen arvostuksesta – Haudan sisääntulohallin seinillä on runsaasti kuvituksia ja tekstejä vainajan elämästä

Virkamies, jonka hauta löydettiin, on aikanaan ollut merkittävä Ramses II:n hovissa.

Virkamies, jonka hauta löydettiin, on aikanaan ollut merkittävä Ramses II:n hovissa. © Ministry of Tourism and Antiquities

X