Tutkijat todistivat korianterin yllättäviä vaikutuksia epilepsiaan – Muinaiset faaraot saattoivat tietää niistä jo tuhansia vuosia sitten

Yrteillä on pitkä historia kansanparannuksessa. Korianteri jakaa ihmisten mielipiteet ruuanlaitossa, mutta voi ehkäistä epileptisiä kohtauksia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yrteillä on pitkä historia kansanparannuksessa. Korianteri jakaa ihmisten mielipiteet ruuanlaitossa, mutta voi ehkäistä epileptisiä kohtauksia.
Teksti:
Alisa Kaukio

Korianteri on suosittu mausteyrtti, joka maistuu toisten mielestä raikkaan sitruunaiselta, mutta joidenkin mielestä saippualta. Sen lisäksi yrteillä, mukaan lukien korianterilla, on pitkä historia kansanparannuksessa.

Korianteria on käytetty muun muassa antikonvulsanttina eli ehkäisemään epileptisiä kohtauksia. Antikonvulsantit muistuttavat kemiallisesti paikallispuudutteita – ne salpaavat hermosolujen natriumkanavia ja estävät siten kouristuksia.

Yrteistä uusia epilepsialääkkeitä

Tähän asti monet yrttien hoitavan toiminnan taustalla olevat mekanismit ovat pysyneet tuntemattomina.

ScienceDaily kertoo uudesta tutkimuksesta, jossa tutkijat selvittivät korianterin toimintaa molekyylitasolla. Korianteri näyttäisikin ehkäisevän tehokkaasti kohtauksia, jotka ovat yleisiä epilepsiassa ja muissa sairauksissa.

Havaintojen avulla voidaan parantaa epilepsian hoitoa ja kehittää tehokkaampia lääkkeitä.

”Havaitsimme, että korianteri, jota on käytetty perinteisenä antikonvulsiivisena lääkkeenä, aktivoi ryhmän kaliumkanavia aivoissa vähentäen kohtausaktiivisuutta”, sanoo päätutkija Geoff Abbot.

Korianteri lykkää epilepsiakohtausta

Tutkijat seuloivat korianterin lehden aineenvaihduntatuotteita paljastaen, että yksi aktivoi useita kaliumkanavia, jotka ovat merkittävässä osassa aivojen ja sydämen sähkötoiminnan säätelyssä. Tämän huomattiin lykkäävän kohtauksien ilmenemistä.

”Tämä löydös on tärkeä, koska se voi johtaa tehokkaampaan korianterin käyttöön antikonvulsanttina tai muunnelmiin sen vaikuttavasta ainesosasta kehittääksemme turvallisempia ja tehokkaampia antikonvulsiivisia lääkkeitä.”

Tulokset osoittavatkin, että tämä tuttu mausteyrtti vaikuttaa tärkeisiin kaliumkanaviin yllättävän paljon.

Kasvilääketieteellä on pitkä historia

Kasvien käyttöön perustuva kansanparannustaito juontaa juurensa ihmiskunnan historian alkuaikoihin.

DNA-todistusaineiston perusteella on päätelty, että neandertalinihminen olisi käyttänyt kasveja lääkinnällisesti jo 48 000 vuotta sitten.

Arkeologiset todisteet taas näyttävät, ettö homo erectus, eli pystyihminen, tai muut vastaavat lajit olisivat käyttäneet kasveja muuhunkin kuin ravinnoksi jo 800 000 vuotta sitten.

Ihmiset ovat käyttäneet korianteria ainakin 8 000 vuotta. Korianteria löydettiin faarao Tutankhamonin hautakammiosta ja muinaisten egyptiläisten on uskottu viljelevän sitä.

Korianterista ihmelääke syöpään ja ilmavaivoihin

Nykyisin todisteet luontaistuotteiden tehosta perustuvat vaihdellen kokemustietoon ja kliinisiin kokeisiin.

Monissa tapauksissa näitä luonnon lääkkeitä käytetään runsaasti ruuanlaitossa ja maustamisessa. Korianteri on vain yksi esimerkki.

Korianterilla näyttäisi olevan tulehdusta ja sieni- sekä bakteerikasvustoa ehkäiseviä vaikutuksia. Sitä käytetään myös ilmavaivojen torjumiseen.

Geoff Abbotin mukaan antikonvulsiivisten ominaisuuksien lisäksi korianterilla on raportoitu olevan syöpää ehkäiseviä ja sydäntä suojelevia sekä kipua lievittäviä ominaisuuksia.

X