Osaatko tulkita koiran elekieltä varmasti oikein? Koiranomistaja, älä tee tätä virhettä koiralenkillä!

Moni koiranomistaja saattaa tietämättään tai epähuomiossa ohittaa koiran tärkeät viestit.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Toimittaja-juontaja Jenni Kivessilta lähti selvittämään Puhutaan koiraa -podcastissaan, millaisiin merkkeihin koiran käytöksessä olisi syytä kiinnittää huomiota, jotta ymmärrys omistajan ja koiran välillä syventyisi.

Moni koiranomistaja saattaa tietämättään tai epähuomiossa ohittaa koiran tärkeät viestit.
Teksti:
Katri Koskinen

Koirat yrittävät eleillään, ilmeillään, asennoillaan ja käytöksellään kertoa tarpeistaan, peloistaan ja kivuistaan: ongelmana on, ettemme välttämättä osaa tulkita näitä viestejä oikein.

Toimittaja-juontaja ja 3,5-vuotiaan staffordshirenbullterrierin omistaja Jenni Kivessilta kertoo, ettemme välttämättä osaa tulkita koirien elekieltä niin hyvin kuin itse uskoisimme. Tämä ahaa-elämys laajeni entisestään Puhutaan koiraa -podcastia tehdessä.

”Jos koira on esimerkiksi hyvin aktiivinen, todellisuudessa se voikin olla hermostunut.”

Tai esimerkiksi aggressiivisesti käyttäytyvä koira ei välttämättä ole niinkään luonteeltaan vihamielinen.

”Koiran aggressiivisuus voi johtua monesta asiasta: koira voi esimerkiksi olla kipeä tai arka. Sitä voi pelottaa ja se voi olla sen tapa puolustautua.”

Koiranomistaja, oletko kiinnittänyt huomiota koiran hienovaraisiin vihjeisiin?

Koira voi myös antaa vihiä mielipiteistään varsin hienovaraisilla eleillä. Huulten lipominen voi olla merkki siitä, että koira tuntee olonsa epämiellyttäväksi.

Tai esimerkiksi koiran haukottelu vieraalla maaperällä tai jännittävässä paikassa voi viestiä jostain aivan muusta kuin väsymyksestä.

”Moni voi tulkita, että haukotteleva koira on todella väsynyt, jolloin se on merkki siitä, että nyt pitää suunnata kotia kohti tai koiran pitää antaa huilata hetki, ennen kuin lähdetään. Mutta haukottelu voikin olla merkki siitä, että koira on hermostunut”, Kivessilta selittää.

”Jos olette esimerkiksi kaupungilla, ja ympärillä on paljon ärsykettä ja tapahtumaa, ja koira kääntääkin päänsä pois ja haukottelee, sitä saattaa hermostuttaa.”

Toimittaja-juontaja Jenni Kivessilta lähti selvittämään Puhutaan koiraa -podcastissaan, millaisiin merkkeihin koiran käytöksessä olisi syytä kiinnittää huomiota, jotta ymmärrys omistajan ja koiran välillä syventyisi.

Jenni Kivessillan Mauri-staffi on rakas perheenjäsen, jonka eleet ja ilmeet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Moni koiranomistaja tietää, että välillä kommunikaatio parhaankin ystävän kanssa takkuaa.  © Jenni Kivessilta

Onkin hyvä osata yhdistää koiran viestit – eleet, ilmeet ja asennot – tilannekohtaisesti.

”Korvien kääntely jossain tilanteissa voi olla merkki siitä, että koira kuuntelee: toisessa tilanteessa koira voi olla ärsyyntynyt, jos jokin ääni on sen korviin kova tai sitten koiran mielestä ohimenevä auto voi olla ahdistava. Tai jos paikalla on vaikkapa lapsia, joihin koira ei ole tottunut.”

Kiinnitä huomiota koiraasi, älä puhelimeesi

Koirien eleitä ja olemusta kannattaakin tarkkailla, jotta koiran viestejä oppii myös ymmärtämään.

”Jos olet esimerkiksi lenkillä koirasi kanssa, koira näyttää sinulle koko ajan merkkejä. Se voi esimerkiksi koittaa kertoa, onko vastaan tuleva koira sen mielestä pelottava.”

Moni koiranulkoiluttaja saattaakin lenkillä keskittyä aivan muuhun kuin itse koiraan: nimittäin puhelimen räpläämiseen tai musiikin kuunteluun.

”Puhelin kädessä ei yksinkertaisesti pysty seuraamaan niin hyvin koiran antamia viestejä, jolloin se on heti pois kommunikaatiostanne. On sääli, jos koiran lähettämä viesti menee ohi, jos sillä hetkellä on kiinnostunut enemmän omasta puhelimesta kuin omasta koirasta.”

Lue Jennin ja Maurin Minä ja lemmikkini -haastattelu Seura-lehdestä nro 28/20!

Lue myös: Miksi koira on pelokas? Kaupunkiympäristö ruokkii lemmikin pelokkuutta suomalaistutkimuksen mukaan

X