Koira-allergikon lemmikiksi sopii parhaiten rotu, josta ei irtoa karvaa – Listasimme vähiten allergisoivat koirarodut!

Koira-allergia ei ole enää välttämättä este koiran hankinnalle, sillä omalle lemmikille voi siedättyä ja jotkut koirat allergisoivat vähemmän kuin toiset. Koirasta haaveilevan kannattaa tutustua rotuihin, joilla ei ole karvanlähtöä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

­Koiran hankkiminen kiinnostaa kovasti eläinrakkaita allergiaperheitä. Kun allergia oireilee, italialainen lagotto romagnolo on vähemmän allergisoiva koirarotu.

Koira-allergia ei ole enää välttämättä este koiran hankinnalle, sillä omalle lemmikille voi siedättyä ja jotkut koirat allergisoivat vähemmän kuin toiset. Koirasta haaveilevan kannattaa tutustua rotuihin, joilla ei ole karvanlähtöä.
(Päivitetty: )
Teksti: Annika Haavisto-Kurki

Koira-allergia ei välttämättä estä hankkimasta koiraa.

On harhaluulo, että lyhytkarvaiset koirat sopisivat allergikoille. Koira-allergiaa ei aiheuta karva, vaan koiran ihosta irtoavasta hilseestä erittyvät allergeenit.

Karvan pituudella ei ole merkitystä, vaan lyhytkarvaiset koirat tuottavat yhtä paljon allergeeneja kuin pitkäkarvaiset. Vähiten allergiaa aiheuttavat ne koirat, joista ei irtoa karvaa, eikä sen mukana allergiaa aiheuttavaa hilsettä.

Täysin allergiavapaata koiraa ei ole olemassa. Nykyään kuitenkin tiedetään, että omalle koiralle voi siedättyä, jolloin allergiaoireet voivat ajan kanssa vähentyä ja mahdollisesti jopa poistua.

Koira-allergia ei aina estä koiran ottamista – Vähiten allergisoivat koirat ovat trimmattavia

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Vesa Lehtonen kertoo käytännön kokemuksen osoittaneen tiettyjen rotutyyppien allergisoivan muita vähemmän. Yhteistä koiraroduille on karvanlähtöajan puuttuminen.

”Monet näistä koiraroduista ovat trimmattavia, joko leikaten tai nyppien. Trimmaus irrottaa koiran ihosta hilsettä, mutta hilse jää trimmaamoon, eikä irtoa kotiin”, Vesa Lehtonen sanoo.

Allergisoimaton koira: Toyvillakoira on yksi vähiten allergisoivia koirarotuja

Toyvillakoira on yksi vähiten allergisoivista koiraroduista © iStockphoto

Allergisoimaton koira – ­Koiran hankkiminen kiinnostaa kovasti allergiaperheitä

Koirasta haaveilevan allergikon kannattaa vierailla koiranomistajien ja kasvattajien luona, sekä tutustua perheisiin, joissa on koira allergiasta huolimatta. Jos koirasta saa oireita jo lyhyen visiitin aikana, oman koiran hankintaa on yhä syytä puntaroida huolellisesti.

Kun sopiva koirarotu tuntuu löytyneen, kasvattajilta kannattaa kysyä, olisiko allergikon mahdollista lainata koiraa vaikka viikonlopun ajaksi omaan kotiin.

Lähteet: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Kennelliitto

Kim Herold

Kim Heroldin Benji-koira on kaikessa mukana. © Tommi Tuomi

Lue myös: Kim Herold karttoi koiria allergian vuoksi, kunnes sattuma valoi uskoa lemmikin hankintaan: ”Benji on tämän perheen isäntä”

Lue myös: Koiraihminen – tee koirarotutesti! Tunnetko nämä koirarotujen lempinimet? Testaa nyt tietosi

X