Allergiaystävällinen koira – Onko koiranpennun tai aikuisen koiran hankinta haaveissa? Huomioi nämä seikat allergiaperheessä

Allergia ei enää automaattisesti tarkoita sitä, ettei lemmikistä voisi haaveilla. Allergiaperheessä kannattaa kuitenkin valmistautua koiran hankintaan huolellisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaisista noin 15 prosenttia saa oireita lemmikeistä. Oireet vaihtelevat lievistä aivasteluista vaikeisiin astmaoireisiin. Vaikka koira-allergia ilmenisi, allergiaystävällinen koira ja sopiva rotu saattaa olla aiheuttamatta oireita.

Allergia ei enää automaattisesti tarkoita sitä, ettei lemmikistä voisi haaveilla. Allergiaperheessä kannattaa kuitenkin valmistautua koiran hankintaan huolellisesti.
Teksti:
Annika Haavisto-Kurki

Lievä koira-allergia ei ole välttämättä este koiran hankinnalle, koska omalle koiralle on mahdollista siedättyä. Silti on tärkeää miettiä etukäteen, millainen olisi allergiaystävällinen koira ja miten koiran kanssa toimitaan, jos terveyshuolia kuitenkin ilmenee.

Vinkkejä koiranhankinnasta allergiaperheeseen antoi Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs.

Miksi koira aiheuttaa allergiaoireet? Millainen on allergiaystävällinen koira?

Koira-allergian aiheuttaa koiran allergeenit, eli koiran ihosta ja hilseestä erittyvät proteiinipitoiset allergeenit. Täysin allergiavapaata rotua ei ole, sillä karvattomat ja lyhytkarvaiset koirat tuottavat yhtä paljon allergeeneja kuin pitkäkarvaisetkin.

Joillekin ihmisille jotkut koirarodut saattavat aiheuttaa vähemmän allergiaoireita kuin toiset. Aiheesta ei ole juurikaan tutkimustietoa, jonka vuoksi Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ei voi suositella kenellekään tiettyjä rotuja.

Kannattaa huomioida, ettei koira-allergiaa voi ehkäistä esimerkiksi ilmanpuhdistimella, kodin jatkuvalla siivoamisella tai koiran ahkeralla pesemisellä. Allergeenit ovat niin hienojakoisia, että ne kulkeutuvat joka paikkaan varotoimista huolimatta.

Miten koiralle allerginen voi valmistautua koiran hankintaan?

Ennen koiran hankintaa kannattaa käydä allergialääkärin vastaanotolla. Allergologin kanssa on hyvä keskustella perheen tilanteesta ja sopia jo etukäteen, miten kannattaa toimia, jos lieviä oireita tulee.

Koiran tullessa taloon voi alkuvaiheessa käyttää allergialääkitystä, sillä allergialääkitys ei estä siedättymistä  omaan koiraan. Tästä on hyvä jutella allergologin kanssa, jotta tietää, miten kannattaa toimia.

Kannattaa myös huomioida, että allergiaperheeseen ei kannata hankkia koiraa juuri pahimpaan siitepöly- tai katupölyaikaan, jolloin allergiaoireita voi ilmetä myös näistä syistä johtuen.

Miten koira-allergiasta kärsivän kannattaa tutustua lemmikkeihin, kun koiran hankinta toiveissa?

Koiriin tutustuminen kannattaa aloittaa vierailemalla ahkerasti koiraperheissä. Näin voi testata miten allerginen perheenjäsen reagoi. Koiraroduissa ja jopa yksilöissä on eroja. Kannattaa etsiä tuttavapiiristä tai kasvattajien avulla perheitä, joihin on voitu ottaa koira koira-allergiasta huolimatta. Heiltä saa myös käytännön kokemuksia arjesta koira ja allergian kanssa.

Vastuullisten kasvattajien kanssa kannattaa keskustella allergiasta avoimesti ja käydä vierailulla. Mahdollisesti jopa pyytää koiraa testikäynnille omaan kotiin esimerkiksi viikonlopun ajaksi. Jos koira aiheuttaa oireita jo lyhyen visiitin aikana, niin silloin kannattaa koiran hankintaa miettiä tarkasti.

Lue myös: Kim Herold karttoi koiria allergian vuoksi, kunnes sattuma valoi uskoa lemmikin hankintaan: ”Benji on tämän perheen isäntä”

Kim Herold

Kim Heroldin Benji-koira on kaikessa mukana. © Tommi Tuomi

Kuinka nopeasti koira-allergian oireet ilmenevät? Ja miten niihin tulee suhtautua?

Koira-allergian oireiden ilmestymistä ei oikein voi ennustaa. Joskus ne alkavat heti, joskus tilanne pahenee pikkuhiljaa, mutta joskus oireet voivat alkaa vasta vuosienkin päästä. Osalla oireet voivat olla kausittaisia.

Oireita voi saada esimerkiksi siitepölyaikaan myös lemmikistään, mutta siitepölykauden loppuessa oireet häviävät. Osalla oireilu voi liittyä johonkin muuhun kausiluonteiseen tilanteeseen, tai vaikka infektioon.

Aiheuttaako koira-allergia astmaa?

Allergista nuhaa pitää hoitaa hyvin, koska hoitamattomana ja pitkittyessään se lisää astman riskiä jopa 2,5–3,5 -kertaiseksi. Jos allerginen nuha saadaan kuriin allergialääkityksellä, astmariski ei ole kohonnut. Eli jos lemmikkiallergia aiheuttaa oireita, mutta ne pysyvät kurissa lääkkeillä, niin silloin ei tarvitse suuresti huolehtia astman puhkeamisesta.

Sen sijaan, jos allergiaoireet eivät pysy kurissa lääkkeillä, ja erityisesti jos ilmenee astma- tai hengitystieoireita, on hyvin suuri vaara, että allergiaoireista kärsivä sairastuu astmaan. Astmaan on suhtauduttava vakavasti, sillä se on pitkäaikaissairaus, joka huonossa hoitotasapainossa voi aiheuttaa pysyviä keuhkomuutoksia.

Kannattaako allergiaperheessä ottaa riski astmaan sairastumisesta?

Aikuinen voi itse päättää miten toimii omien allergiaoireidensa kanssa. On olemassa koiranomistajia, jotka elävät koiran kanssa jatkuvan allergia- tai astmalääkityksen turvin, tai sietävät lieviä oireita elämässään.

Sen sijaan lapsen kanssa aikuinen joutuu miettimään, mitkä oireet ovat siedettäviä, ja onko hän vanhempana valmis ottamaan riskin, että lapsi saattaa sairastua pitkäaikaissairauteen. Tilanne kannattaa käydä läpi allergialääkärin kanssa.

Vaikuttaako ikä koira-allergian esiintymiseen? Kannattaako koira hankkia jo vauvaperheeseen?

Allergisoitua voi milloin vain, eli mitään turvallista ikää lemmikin hankintaan ei ole olemassa. Allergisoituminen riippuu monista tekijöistä, geeneistä, ympäristötekijöistä ja myös muusta terveystilanteesta.

Kuitenkin tutkimustieto osoittaa, että niillä lapsilla, jotka ovat altistuneet monipuolisille mikrobimäärille lapsuudessa on vähemmän atopiaa ja astmaa, jotka kuuluvat allergioiden kanssa samaan atopiasairauksien ryhmään.

Parhaillaan tutkitaankin kovasti sitä, mitkä kaikki tekijät suojaavat allergioilta. On esitetty teorioita, että esimerkiksi koirat lapsuudenperheessä voisivat rikastuttaa kodin mikrobistoa, ja siten mahdollisesti ehkäistä atopiaperheen sairauksia. Aukotonta tutkimustietoa tästä ei kuitenkaan vielä ole.

Mistä merkeistä tietää, että koirasta täytyy luopua?

Jos oireet eivät pysy hallinnassa allergia- tai astmalääkityksellä, tai jos allergia aiheuttaa jatkuvasti hengitystieoireita. Hankalat allergiaoireet vaikuttavat elämänlaatuun ja lisäävät muun muassa infektioriskiä ja voivat aiheuttaa hengitystieoireita. Elleivät oireet pysy kurissa lääkitykselläkään, niin silloin kannattaa vakavasti harkita koirasta luopumista.

Kasvattajan kanssa kannattaa jo koiran hankintavaiheessa keskustella siitä, miten toimitaan, jos oireita tulee ja ne ovat hankalia. Kannattaa sopia siitä, voidaanko koira vaikka palauttaa kasvattajalle.

Lapsiperheessä pitää myös keskustella avoimesti aiheesta. Kaikkien perheenjäsenten pitää ymmärtää, että jos koira aiheuttaa terveysongelmia, niin silloin siitä saattaa joutua luopumaan.

Lue myös: Koira-allergikon lemmikiksi sopii parhaiten rotu, josta ei irtoa karvaa – Listasimme vähiten allergisoivat koirarodut!

Allergisoimaton koira : Kun koira-allergia oireilee, italialainen lagotto romagnolo on vähemmän allergisoiva koirarotu.

­Koiran hankkiminen kiinnostaa kovasti eläinrakkaita allergiaperheitä. Kun allergia oireilee, italialainen lagotto romagnolo on vähemmän allergisoiva koirarotu. © iStock

X