Koirien lämpöhalvaus – Näin tunnistat lämpöhalvauksen oireet

Eläinlääkäri kertoo, mitä lemmikkin omistajan on syytä muistaa kesähelteillä. Kuuma asfaltti voi polttaa koiran tassuja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hellelukemissa eläimillä tulee olla koko ajan vettä saatavilla.

Eläinlääkäri kertoo, mitä lemmikkin omistajan on syytä muistaa kesähelteillä. Kuuma asfaltti voi polttaa koiran tassuja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Lotta Sillanmäki

Koirien lämpöhalvaukset ovat vakavia tilanteita, jotka ovat myös vältettävissä.  Kun lämpötila nousee yli hellerajan, paitsi ihmisten koirien olo voi olla tukala. Erityisen suuri lämpöhalvauksen riski on lyhytkuonoisilla koirilla, pennuilla, vanhemmilla koirilla ja sydän- ja keuhkosairauksia sairastavilla koirilla.

Koirien lämpöhalvaus on vältettävissä

Koira kannattaa viedä lenkille viileisiin aikoihin, illalla tai aamulla. Pitkiä ja raskaita lenkkejä on syytä välttää.

”Kuumalla ilmalla on lupa ottaa iisisti. Ei tarvitse treenata tai urheilla rankasti, kun ilmat ovat näin lämpimät”, sanoo erikoistuva eläinlääkäri Emmi Syrjänen.

Ulkona kannattaa pitää huolta, että eläin pääsee varjopaikkaan viilentymään.

Raikasta, viileää vettä täytyy olla koko ajan saatavilla.

”Jos näyttää siltä, ettei lemmikki halua olla ulkona edes varjossa, niin silloin pitää antaa mahdollisuus päästä sisälle viileämpään.”

Syrjänen muistuttaa myös, ettei lemmikkiä saa jättää autoon helteellä – ei edes hetkeksi. Lämpötila autossa voi nousta nopeasti vaarallisen korkeaksi. Koiran viilennyksestä on hyvä huolehtia myös ajaessa suojaamalla koira suoralta auringonpaisteelta.

Koirien lämpöhalvauksen oireet

Lämpöhalvauksen oireita ovat hengitystiheyden ja sydämen sykkeen nouseminen, oksentelu ja ripulointi. Apaattisuus ja tajunnan tason aleneminen ovat myös yleisiä lämpöhalvauksen merkkejä.

  • voimakas läähätys
  • kuolaaminen
  • sydämen sykkeen nouseminen
  • hoipertelu
  • levottomuus
  • pahoinvointi
  • apaattisuus

Kun lämpöhalvaus etenee pitemmälle, voi tulla kouristelua ja hengenahdistusta.

”Yleensä omistaja huomaa ensimmäisenä voimakkaan läähätyksen, levottomuuden ja pahoinvoinnin sekä hoipertelevan liikkeen”, Syrjänen sanoo.

Hellesäällä kannattaa tarkkailla lemmikkiä ja hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos eläimen käytöksessä on jotain poikkeavaa.

Koiran lämpöhalvauksen hoito  

Mikäli koiralla on lämpöhalvaus, ensiavun voi aloittaa jo kotona, mutta eläinlääkäriin hakeutuminen on erittäin tärkeää.

Ensimmäisenä lemmikki pitää viedä pois kuumasta varjoisaan paikkaan, mielellään sisätiloihin.

”Suihku on hyvä paikka. Ihan kylmää vettä ei suositella, mutta koira kannattaa kastella viileällä vedellä.”

Jos kotona on tuuletin, sillä voi kohdistaa viileää ilmaa koiraa päin.

Koiralta on hyvä mitata peräsuolilämpö. Normaali ruumiinlämpö koiralla on noin 38–39 astetta.

”Peräsuolilämmön ei tulisi olla terveellä koiralla yli 39 asteen rauhallisissa kotioloissa.”

Välittömällä ensihoidolla pyritään saamaan peräsuolilämpö laskemaan nopeasti lähemmäs normaalilukemia.

Lemmikille kannattaa antaa vettä, mutta jos eläimen tajunnan taso on alentunut tai eläin ei muuten halua juoda, sitä ei saa pakottaa juomaan.

Vaikka näyttäisi siltä, että akuutti tilanne saadaan rauhoittumaan kotona, eläinlääkäriin on syytä hakeutua.

”Joskus lämpöhalvauksissa voi käydä niin, että akuutin vaiheen jälkeen tulee vielä ongelmia”, Syrjänen kertoo.

Ohjeet koiran lämpöhalvauksen ensihoitoon voi katsoa myös Evidensian videolta.

Varo kuumaa asfalttia!

Myös kuuma asfaltti voi aiheuttaa ongelmia lemmikkien tassuille. Kun lämpötila on ulkona 25 astetta, asfaltin pinta voi olla jopa yli 50-asteinen, kerrotaan Evidensian tiedotteessa.

”Vastaanotolle on tuotu muutamia tapauksia, joissa tassuihin on tullut haavaumia tai anturan pinta on palanut kuumalla asfaltilla.”

Palovammoja kannattaa aina käydä näyttämässä eläinlääkärille. Hoidontarve arvioidaan tapauskohtaisesti. Yleensä tarvitaan paikallishoitoa sekä tulehduskipulääkitystä.

”Ensiapuna kotona voi huuhdella eläimen tassut viileällä vedellä ja laittaa tossut tai pienet sukat jalkoihin. Jos antura vuotaa kovasti verta, niin siihen voi tehdä tassusiteen ennen lääkäriin hakeutumista.”

Sinilevämyrkytys aiheuttaa vakavia vaurioita

Kuumalla kelillä olisi ihana uittaa lemmikkiä ulkovesissä, mutta sinilevämyrkytyksen riski on suuri tähän aikaan vuodesta.

Suomen ympäristökeskuksen leväkatsauksen mukaan sinilevää on nyt runsaasti sekä sisävesillä että meressä.

Jos sääennusteet toteutuvat ja tyyni hellesää jatkuu, sinilevän määrä voi kasvaa huomattavasti.

Lemmikkiä ei saa päästää uimaan veteen, jossa on sinilevää.

”Sinilevässä on useita eri toksiineja, jotka ovat myrkyllisiä. Sinilevä aiheuttaa eläimille hermostollisia oireita sekä maksa- ja munuaisvaurioita”, Syrjänen kertoo.

Oireina voi olla lihasvärinää, kouristuksia ja heikkoutta. Sinilevästä voi tulla myös akuutti veriripuli tai oksentelua.

Jos koira on päässyt vain uimaan sinilevävedessä, eikä ole juonut vettä, niin huolellinen peseminen auttaa. Lääkäriin hakeutumista suositellaan silti.

”Ihmiset pystyvät paremmin varomaan, etteivät juo vettä uidessa. Kun lemmikki menee veteen, niin sitä yleensä jollain tavalla päätyy myös eläimen suuhun.”

Artikkelia on muokattu 14.5.2023 klo 17:05

X